Halfvet #145

32 Dingen die ik heb geleerd in 2024

IT’S A WRAP!

2024 was qua werk voor mij een bijzonder jaar. Eind 2023 stopte ik als design director bij Bravoure en begon ik als zelfstandige. Dat was wennen, want voor het eerst zonder collega’s. Maar het ging verrassend goed en ik heb zin om te blijven freelancen.

Ik heb me dit jaar op ontwerpen, lesgeven en AI gericht. De drie vulden elkaar goed aan, er is veel overlap. Dit heb ik zoal gedaan:

  • Identity design voor Mobify, Citymarketing Den Bosch, KO en een design sprint voor Blozo.

  • Lesgeven bij CMD Amsterdam en CMD Den Haag: Interaction Design, Project Studio3, Vormgeving2 en afstudeerbegeleiding. Plus eindexamen extern deskundige bij ArtEZ, masterclass typografie bij CMD Den Haag en masterclass UI Design bij Reducations.

  • AI talks bij 51North, Dutch Portfolio, Eight, Evers + de Gier, Frappant, Jannes & Mannes, Rebellion Monkey, To be Found, Valsplat, Verve, Vorm de Stad en Wirelab. Plus AI workshops bij ArtEZ, BNO, Fespa Congres en Reducations AI Lab.

  • En daarnaast natuurlijk m’n column Extravet bij de BNO, de Variable Font Course en Halfvet :)

In 2025 wil ik deze drie terreinen verder gaan uitdiepen. En nog meer laten overlappen.

Maar eerst nog één keer achterom kijken, naar alles wat ik het afgelopen jaar in Halfvet deelde. Wat is me opgevallen, bijgebleven en heeft me verrijkt?

32 DINGEN DIE IK HEB GELEERD IN 2024

  1. Dat er een verschil is tussen output en outcome. 
    Wanneer je je richt op de output van een project, krijg je middelmatigheid. Een strategische ontwerper of opdrachtgever richt zich op de outcome - op het resultaat. Aldus Jared Spool die in de Complementary podcast praat over het belang van strategic design.
     

  2. Dat koken een uitstekende metafoor is om uit te leggen hoe Large Language Models werken. 
    Nir Zicherman gebruikte het in de beste AI explainer die ik dit jaar las.
     

  3. Dat creativiteit niet gaat om resultaat, maar om intentie. 
    In het Volkskrant-artikel over AI geeft Ilyaz Nasrullah antwoord op de vraag ‘Kan AI creatief zijn?’: “Creativiteit heeft niets met het resultaat te maken, maar alles met intentie. Een computer heeft geen intentie en zal die nooit hebben. Daarom zeggen we ook niet dat een computer dingen creëert, maar dat hij dingen genereert.”
     
     
     

     

  4. Hoe Wolff Olins de New York Botanical Garden heeft gerestyled.
    De typografie is wonderschoon – het custom lettertype doet denken aan de zwierige Goudy Sans. Check de case study.

     

  5. Dat voice assistants maar een beperkte use case hebben.
    Zo’n 10 jaar geleden kwamen de eerste smart speakers op de markt. Die praatpalen zijn niet echt gemeengoed geworden. Afgelopen jaar werden de Humane Ai Pin en de Rabbit r1 gelanceerd, ook ontworpen voor spraakinteractie en ook niet bepaald succesvol. Dit artikel heeft de verklaring.
     

  6. Dat Copperplate Script het ultieme coquette font is. 
    Lange tijd ademde dit soort script typografie stoffig drukwerk en mannelijk conservatisme, maar in de afgelopen jaren hebben Copperplate Script lettertypes een sterke flirterige, girly vibe gekregen door toepassingen in low– en high culture.
     

  7. Dat AI-gegenereerde influencers prima brand ambassadors kunnen zijn. 
    Zoals Laila Khadraa die op Insta foto’s van haar leven deelt. Ze houdt van sport, eten, fashion en is een echte sneakerhead, vooral Puma kicks. En dat werkt voor Puma.
     

  8. Dat het inzetten van nieuwe technieken om een betere schilder/fotograaf/ontwerper te worden, van alle tijden is.
    Zelfs Caravaggio maakte gebruik van ‘fotografische’ technieken – en hij is er niet minder een genie door. Relevant voor de discussie rond creativiteit en AI.
     
     
     

     

  9. Hoe Base Design de campagne identity voor The Adelaide Biennial of Australian Art ontwierp.
    Het heeft een dikke 1998 Goa Trance vibe, met die psychedelische kleuren morphs, zoooo goed. Check de case study.

     

  10. Dat ugly is the new beautiful. 
    2016 was het hoogtepunt van blanding, flat design en minimalistische esthetiek. Sindsdien leven we in een Post-Taste world waarin we perfectie wantrouwen en onze toevlucht zoeken in lelijke echtheid. 
     

  11. Dat smaak misschien wel ons grootste wapen tegen AI is.
    Elizabeth Goodspeed schreef een schitterend essay over het belang van smaak. Ze zegt: Taste is what enables designers to navigate the vast sea of possibilities that technology and global connectivity afford, and to then select and combine these elements in ways that, ideally, result in interesting, unique work.
     

  12. Dat het handig is om een brag document bij te houden. 
    Hierin noteer je alle milestones en successen die je in je werk hebt behaald. Om jezelf af en toe een ego-boost te geven, of om met je leidinggevende te bespreken in een functioneringsgesprek, of om mee te nemen naar een sollicitatie.
     

  13. Dat Shell Game de beste en grappigste podcast van het jaar is.
    In zes episodes neemt Evan Ratliff je mee in zijn AI-experiment waarin hij z’n stem kloonde om telefoongesprekken mee te voeren. Shell Game zet je zowel aan het denken als aan het hardop lachen.
     
     
     

     

  14. Hoe het ontwerp van de website van Daylight is geïnspireerd op de fysieke wereld.
    Scroll maar eens door hun schitterend ontworpen onepager. De header verandert van ochtend naar avond, inclusief de schaduwen die meebewegen. En verderop valt de schaduw van een boom óver de foto’s heen.

     

  15. Dat design systems en AI een perfecte match zijn.
    Beide draaien namelijk om patroonherkenning en voorspelbaarheid. Aldus Brad Frost
     

  16. Dat er een collectief bestaat die de vrijheid van freelancen met het clubgevoel van een agency combineert.
    Het heet CreateNew. Oprichter Micha Commeren schreef een ode aan de creatieve freelancer, waarin hij z’n beweegredenen deelt.
     

  17. Dat AI op microniveau een reeële bedreiging is voor werknemers, maar op macroniveau er juist banen zullen bijkomen. 
    Want technologie automatiseert geen banen, maar táken, en kan ook nieuwe taken creëren. Lees verder in Halfvet #129.
     

  18. Dat de BOB-campagne zo effectief is omdat het mensen niet vertelt wat ze moeten doen.
    De campagne is niet gericht op de boodschap dat rijden onder invloed slecht is, maar het moedigt aan om het gesprek te voeren met de mensen in je omgeving over wie de Bob is.
     
     
     

     

  19. Hoe Studio Dumbar een prachtige motion identity voor Instagram ontwierp.
    Het meest geslaagd vind ik het menselijke gevoel dat de stijl heeft. Door imperfectie toe te voegen lijkt het alsof een echt persoon elementen laat bewegen. Sluit goed aan bij de doelgroep van creators. Check de case study.

     

  20. Dat effectief leren moeite vereist. 
    Door AI verkeerd in te zetten, ontnemen leerlingen zichzelf de kans om de leerstof écht te doorgronden. De term waar het hier om gaat is fluency. Een les met veel fluency bevat makkelijk te verteren stof die prettig wordt overgedragen. Leerlingen denken dat ze in zulke gerieflijke lessen veel leren, maar het tegenovergestelde blijkt waar. Hoe meer fluency, hoe minder goed leerlingen scoren op een test na afloop. Lees verder in Halfvet #123 en Halfvet #141.
     

  21. Dat frictie ook in design een belangrijke rol vervult. 
    Weinig frictie is efficient en makkelijk, maar maakt gebruikers passief en minder kritisch. A complete removal of friction means standing still. Luna Maurer, Roel Wouters en Alexandra Barancová schreven er een geweldig manifest over en tijdens Us By Night zag ik Luna’s performance-versie ervan.
     

  22. Dat merken net mensen zijn. 
    Want merken met een persoonlijkheid zijn makkelijker om van te houden en weten zich beter te onderscheiden. Daarom hanteert Jessica Walsh met haar ontwerpstudio een even simpel als doeltreffend ontwerpprincipe voor branding projecten: Find Your Weird.
     

  23. Dat er ook dit jaar weer veel interessante AI tools zijn gelanceerd.
    Zoals Blendbox, Exactly, Flair, Kive, Superstudio, Typeface Blend en Visual Electric. Ik verzamel ze allemaal in mijn Creative AI Tools collectie.
     

  24. Dat websites steeds meer wegwerpartikelen worden.
    De belofte van Generative User Interfaces (GenUI) is dat websites helemaal kunnen worden afgestemd op de voorkeuren en context van gebruikers. Iedereen krijgt dan z’n eigen, hyper-gepersonaliseerde versie van een website te zien, die eenmalig en alleen voor jou is gegenereerd.
     
     
     

     

  25. Hoe Jonathan Castro Alejos de identity van Dekmantel ontwierp.
    Check het interview met hem waarin ‘ie vertelt over z’n inspiratiebronnen voor de stijl. De bruggen in het Amsterdamse Bos spelen een sleutelrol.

     

  26. Dat kunst zich vaak bedreigd voelt door entertainment, maar dat er voor beide een grotere bedreiging bestaat: distraction.
    En het ultieme doel van distraction is: addiction. Verslaafde klanten is voor bedrijven de beste uitgangspositie voor lange termijn-inkomsten. En wij als ontwerpers spelen een rol in dit systeem.
     

  27. Dat de meest interessante AI-toepassingen niet draaien om efficiëntiewinst, maar om de technologie binnenstebuiten te keren.
    Zoals deze realtime mirroring & tracking waarbij TouchDesigner aan Stable Diffusion is gekoppeld.

     

  28. Dat culturele instellingen zich het beste kunnen onderscheiden met één krachtige mental image.
    Thierry Brunfaut noemt dit de Power of One: één centraal idee dat alle aspecten van het merk beïnvloedt, van programmering tot logo. Hij deelt vijf strategieën om je merk future-proof te maken.
     

  29. Dat AI kan dromen, maar geen verbeelding heeft.
    Dat schrijft Nathan Beck in z’n geweldige essay over de ware betekenis van intelligentie in ‘artificiële intelligentie’. 

     
     
     

     

  30. Hoe Nomad Studio de nieuwe visual identity voor Tottenham Hotspur ontwierp.
    Van monogram tot motion, van haan-icoon tot kleurpalet, alles klopt in deze restyle. En heb je ooit een schreef-lettertype gezien die er zo fierce en fast uit zag? Check de case study.

     

  31. Dat je met AI redelijk goed illustraties kunt genereren in een consistente stijl. 
    Zie m’n experiment in Halfvet #143. En het werk dat Paula Scher met haar team bij Pentagram voor Performance.gov maakte. Met Midjourney genereerde Paula 1.500 illustraties voor de website en de doorgaans droge, tekstuele rapporten van deze Amerikaanse overheidsdienst.

     

  32. Dat design steeds meer een corporate bijproduct is en niet langer de drijvende kracht. 
    Aldus de bitterzoete ode aan verandering in de jaarlijkse State of UX.

🥂

Heb een fantastisch nieuw jaar!

Jeroen.

Vraag het Halfvet

Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.

Reply

or to participate.