- Halfvet
- Posts
- Halfvet #144
Halfvet #144
Hoe brand je een museum?
KICKOFF
Culturele instellingen hebben het niet makkelijk. Overal waar je kijkt, vechten musea, theaters en festivals om aandacht. Hoe val je op in dit visueel geweld? Volgens Thierry Brunfaut van Base Design is er maar één manier: get radical. In deze post deelt hij zijn visie op cultural branding en de manieren om een merk future-proof te maken. En dat gaat verder dan een sterk logo.
Ons brein maakt dagelijks zo'n 35.000 beslissingen en moet daarom informatie vereenvoudigen. Voor culturele instellingen betekent dit dat ze hun mental image moeten radicaliseren om écht te blijven hangen bij hun publiek. Daarvoor noemt Brunfaut vijf strategieën:
Het gebouw als merk: Denk aan het iconische Guggenheim in Bilbao - één blik en je weet waar je bent. De architectuur wordt het gezicht van de instelling.
De kunst definieert het merk: Kijk naar het MoMA, dat direct geassocieerd wordt met moderne kunst en avant-garde. Dit is geen toeval, maar het resultaat van zorgvuldige merkopbouw.
Een unieke ervaring: Het is niet alleen wat je ziet, maar ook hoe je je voelt. Een bezoek aan de Tate Modern in Londen is niet zomaar een uitstapje, het is een beleving. De combinatie van dat rauwe gebouw en vooruitstrevende kunst is precies wat mensen onthouden.
Mensen als merksymbolen: Sommige instellingen, zoals het Musée Picasso, verbinden zich onlosmakelijk met iconische figuren die hun waarden belichamen.
De merkpersoonlijkheid: Niet iedereen heeft een beroemd gebouw of Picassos aan de muur. Maar wat je wel kunt doen, is je persoonlijkheid laten zien. Het MONA in Australië doet dat sterk. Zij omarmen provocatie, eigenzinnigheid en onvoorspelbaarheid. Het resultaat? Een merk dat je nooit vergeet.
Culturele instellingen moeten durven kiezen voor één krachtig mental image. Bij Base noemen ze dit de Power of One: één centraal idee dat alle aspecten van het merk beïnvloedt, van programmering tot logo.
Het hele artikel: How to Brand a Cultural Institution in 2025?
READING LIST
Oh no! Fabricio en Caio stoppen volgend jaar met hun State of UX. Deze essays aan het eind van het jaar waren altijd mooi en scherp geschreven. Maar gelukkig is er nog die van dit jaar – een bitterzoete ode aan verandering. Weer zeer de moeite waard dus allemaal lezen!
In de zomer kondigde Figma ‘Make Design’ aan, een AI feature die interface-elementen genereert. Door alle commotie die toen ontstond, besloot Figma het onderdeel aan te passen. Dat gesleutel is klaar en de feature is nu een beta-onderdeel van het programma. Het heet nu ‘First Draft’ en werkt min of meer hetzelfde als voorheen: je genereert er UI-elementen mee. Maar wat blijkt: onder water wordt er niets gegenereerd, maar worden elementen uit een Figma design system gebruikt. Geen generatieve AI dus 🙃
De titel is een beetje vaag, maar dit artikel gaat over dynamic identities. Het begint met de moeder aller dynamic identities, die van MTV in de jaren ‘80. Maar ze zijn eigenlijk nooit weg geweest, nog steeds worden er prachtige dynamic identities gemaakt. Ik blijf er een zwak voor hebben. 💖
Je weet dat de oliebollen niet ver weg zijn als Pantone haar Color of the Year bekend maakt. Ik weet het, dit is een marketing-actie van een big tech bedrijf die kleur kapitaliseert en monopoliseert, maar ik blijf het fascinerend vinden hoe ze de zeitgeist proberen te vangen in één kleur. Die van 2025: PMS 17-1230 Mocha Mousse 🟤☕️🍩
Stop met hijgerige hype content op LinkedIn te lezen over hoe AI ons werk ooit zal gaan veranderen, maar lees dit soort blogs! Hier zie je hoe ontwerpers op dit moment AI inzetten voor echt klantwerk. Inspirerend 💡
IN JE FACE
In de vorige Halfvet schreef ik over hoe je met AI illustraties maakt in een consistente stijl. Het werk dat Paula Scher met haar team bij Pentagram voor Performance.gov maakte, is hier een voorbeeld van. Met Midjourney genereerde Paula 1.500 illustraties voor de website en de doorgaans droge, tekstuele rapporten van deze Amerikaanse overheidsdienst. Mooi en goed doordacht voorbeeld van hoe je AI inzet in een branding project. Lees er alles over bij Pentagram of in de nieuwsbrief van Mia Blume.
Kerstcadeau-inspiratie nodig? Check de Gift Guide van The Art of Visual Design.
MUST
Tessa van Balen
Tessa is Halfvetter en freelance motion (+ graphic) designer die opereert onder de naam Tessa Doet.
Mijn manier om inspiratie te bewaren:
Mijn Instagrampagina is niet echt actief maar mijn 'saved' pagina is springlevend. Motion inspiratie vind ik vooral op Vimeo, zoals deze showreel van Dase Boogie. Ik plan af en toe een bingemomentje in om alle nieuwe video's in mijn feed te kunnen bekijken :-)
Portfolio om je vingers bij af te likken:
Mijn helden van Ordinary Folk.
Ideale Spotify-playlist om op te werken:
Geen Spotify maar een YouTube-kanaal van een koffietentje in Japan. De hypeguys/girls motiveren je om lekker door te gaan :-)
POPULAIRSTE HALFVET ITEMS
Het aantal Halfvet-abonnees steeg dit jaar naar 2.500 (een groei van 11%) en ik verstuurde 21 nieuwsbrieven waarin ik in totaal 25.000 woorden schreef. Welke items uit Halfvet klikten jullie het meest aan? Dit is de top 10:
TOOLS
Figma to AI Code zet je Figma-designs om in hoge kwaliteit code.
Supermotion maakt video mockups.
Understanding Accessibility verzamelt alle principes en regels rondom toegankelijkheid.
Templates for Figma Slides zijn handige, mooie templates voor Figma Slides 🙂
Color Buddy helpt bij het maken van kleurpaletten voor data visualisaties.
Superstudio is een AI image generating tool voor ontwerpers.
👋
Pssst! Norday zoekt een Senior Digital Designer. Werken aan zinnige zaken bij een van de beste en leukste bureau’s van Nederland: geloof me, dit wil je.
Tot over twee weken bij m’n jaaroverzicht!
Jeroen.
Vraag het Halfvet
Heb je een vraag over digital design? Met Halfvet GPT doorzoek je mijn hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. De bot is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden.
Reply