Halfvet #136

Zomer essentials

KICKOFF

Dit is de laatste Halfvet voor de zomerstop. De komende twee maanden even geen schrijfsels van mij. Als je je wil blijven onderdompelen in artikelen, cases en tools, dan heb ik een DIY pakket voor je samengesteld. Hieronder mijn favoriete nieuwsbrieven, podcasts, musea, YT channels en blogs, zodat je een zomer lang verzekerd bent van inspiratie!

Veel plezier met mijn 20 media essentials 👀💡✨

 

Nieuwsbrieven

Artikelen en tools voor design en frontend, wekelijks verzameld door Tamas Sari.

Elke week de vijf beste inspiratiebronnen over design, productiviteit en persoonlijke ontwikkeling.

Verhalen over UX, UI en product design, gecureerd door en voor ontwerpers met een kritische blik op het vakgebied.

Kai Brach verzamelt inspiratie van over de hele wereld vanuit zijn humanistische kijk op design. Wekelijks bezorgd in een schitterend ontworpen nieuwsbrief.

 

Podcasts

Elke week praten Wietse Hage, Alexander Klöpping en Milou Brand je bij over de invloed van AI op werk, leven en samenleving.

Bas Erlings, Tom De Bruyne en Klaas Dijkhoff koppelen actuele gebeurtenissen aan theorieën uit gedragspsychologie en marketing.

Anthony Hobday is product designer en Katie Langerman is gespecialiseerd in design systems. Samen kletsen ze over the principles and practices of interface design.

Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth praten over media, cultuur, technologie en ondernemen.

 

Musea

Afgelopen week bezocht ik deze overzichtstentoonstelling van Random International. Heel tof retrospectief! Ook nu te zien: het wall-to-wall videowerk met betoverende fractals van Julius Horsthuis.

Al sinds 1979 geeft W139 ruimte aan hedendaagse kunst. Op de bonnefooi binnenrollen valt zelden tegen.

Nu te zien: Photography Through the Lens of AI, waarin beeldmakers het snijvlak tussen kunst, AI en samenleving verkennen. Met oa. tof werk van Milo Poelman.

Nog niet bezocht, maar heel benieuwd hoe Next Nature het Evoluon heeft omgetoverd!

 

YT channels

Michael Riddering is design educator en lanceerde eerder de Figma Academy. Dive is een platform waar hij toonaangevende ontwerpers interviewt. Oa. dit super interessante gesprek met Maggie Appleton over hoe ontwerpers kunnen samenwerken met AI.

Als blog is It’s Nice That een uitstekend startpunt voor inspiratie, maar ook op YT delen ze veel moois, zoals hun Nicer Tuesdays talks.

Will is grafisch ontwerper en praat enthousiast over logo ontwerp, typografie en design tools. Bijv. deze Adobe Illustrator tips & tricks.

Ah, mijn favoriete design knuffel critic. Elk filmpje is raak, zoals deze rant over het gebruik van font vs. typeface.

 

Blogs

Al 15 jaar lang viert Creative Boom de creatieve industrie met artikelen, nieuws, tools, podcasts en andere inspiratie.

De one stop goto destination voor inspiratie over brand identities 🙌 Ook te nuttigen als nieuwsbrief.

Journalistieke platform voor Dutch Design – van grafisch ontwerp en productdesign tot interieurarchitectuur en digital, opgericht door journalist Jeroen Junte.

Mijn favoriete design blog Sidebar is (tijdelijk?) gestopt. Web Designer News vult voorlopig het gat.

 

Welke design inspiratiebronnen mis ik? Laat het me weten door een reply op deze mail!

IN JE FACE

Het Rotterdamse Studio Spass verwerkte 264 boeken in een interactieve installatie van typografie en kleur, gemaakt voor een boekenbeurs in Shenzhen. Check hun case om te zien hoe het werk zich blijft veranderen.

MUST

Thijs van Dalen

Thijs is Halfvetter, enthousiast en nieuwsgierig.

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

Tijdens mijn vakantie vorig jaar las ik het boek Strategisch Brand Design van Roel Stavorinus. Het doel van het boek is een brug slaan tussen de marketeer en de ontwerper. Dat is volgens mij goed gelukt. Soms liggen deze werelden ver uit elkaar terwijl een goede samenwerking essentieel is. Het is een educatief boek dat wel vaak uitgaat van het meest ideale scenario – dat er in de praktijk niet altijd is, is mijn ervaring. Het boek is zeker een aanrader voor ontwerpers die meer willen leren over strategie of een idee willen krijgen welke modellen of tools er bestaan.

Portfolio om je vingers bij af te likken:

Dit zijn dan geen cases van een ontwerpbureau, maar de keramieken tegels van Palet zijn geweldig! Het duo (Gilles de Brock en Jaap Giesen) heeft een printer omgebouwd waarmee ze computergestuurd op glazuur kunnen printen. Überhaupt is het leuk om dingen te gebruiken waarvoor ze niet bedoeld zijn en dit resulteert ook nog eens in sterke grafische tegels waarmee allerlei composities gemaakt kunnen worden.

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Keuzes maken is ook ontwerpen. Dit hoorde ik zo'n 10 jaar geleden als kunstacademiestudent van een docent. Dit advies is nog steeds relevant. Dit geldt uiteraard voor de keuzes die je als ontwerper maakt tijdens het ontwerpproces. Maar zeker ook voor de keuzes die horen bij de aanvang van een project, het aanpakken van een project en het inrichten van de samenwerking met een opdrachtgever. Toch geldt deze regel (zoals veel regels) niet altijd en nemen we bij Studio Bureau de opdrachtgever soms heel actief mee in het ontwerpproces en delen we al onze schetsen om zo gezamenlijk tot een keuze te komen.

FIGMA AI

Figma lanceerde vorige week hun concrete ideeën over welke rol AI gaat spelen in hun tool. Er werden een aantal eerste features gepresenteerd, op weg naar een volledige integratie van AI. AI zal onzichtbaar worden en ontwerpers zullen er dagelijks mee gaan werken, zoals Figma product designer Jordan Singer vertelt in dit interview.

De meeste features zijn gericht op productiviteit:

  • Visual Search

  • Asset Search

  • Translate, shorten, or rewrite text

  • Remove image backgrounds

  • Make Prototype

  • Rename Layers

Daarnaast is er een feature gericht op het genereren van ontwerpen: Make Designs. Op basis van een prompt genereert Figma een component of compleet design. Deze lancering was echter een beetje ondoordacht en is inmiddels teruggetrokken. Het bleek namelijk dat de functie designs genereerde die 1-op-1 lijken op die van Apple. Oei.

Die productiviteit-features vind ik geweldige toevoegingen aan Figma. Ze verlichten je werk als ontwerper echt en zijn daardoor niet controversieel wat mij betreft. Waar het meer gaat wringen is de optie om complete designs te genereren. Ik ben hier niet fundamenteel tegen, maar er spelen nadelen en risico’s. Chase McCoy schreef er een goed stuk over en ook Raff Di Meo waarschuwt voor een aantal negatieve bijeffecten als we te veel uit handen geven aan AI.

Ook interessant: Figma’s blog post What is good design in the age of AI? waarin hun eigen ontwerpers hun visie delen over de toekomst. Een toekomst waarin ontwerpers broodnodig zijn, volgens Oscar Dumlao: “As AI will always produce the standard, most conventional approach, it will also be the role of the designer to bring new ideas to the table. After all, AI trained on the past can’t invent the future.”

Amen!

HALFVET ARCHIEF

🤔 Met welke tool maak je makkelijk een 3D-animatie?
🤔 Hoe werken color fonts?
🤔 Wat was die vette dating app identity ook alweer?

Vraag het Halfvet GPT!

Met deze bot doorzoek je gratis het hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. Het is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden. Halfvet GPT is jouw inspiratiebron voor digital design.

👋

Heb een heerlijke zomer en tot in september!

Jeroen.

Deel deze Halfvet

Reply

or to participate.