Halfvet #135

Geïnspireerd op de fysieke wereld

KICKOFF

Ontwerpen gaat vaak over het abstraheren van de fysieke wereld. We laten ons inspireren door hoe elementen in de natuurlijke wereld aanvoelen, bewegen of licht reflecteren. En vertalen dat naar ons grafisch ontwerp of interactief product. Als de abstrahering te ver doorschiet, voelt het ontwerp onpersoonlijk en afstandelijk. En wanneer er geen abstractie is, is er ook niets ontworpen. Ontwerpers zoeken naar de sweet spot op de abstractie-schaal.

Het skeuomorfisme dat Apple zo’n vijftien jaar geleden toepaste in hun interface design is een uitgemolken voorbeeld van design dat is gebaseerd op de fysieke wereld. Maar ‘menselijkheid’ komt overal terug bij Apple – hun design system heet niet voor niets Human Interface Guidelines. De randen van Apple’s producten zijn bijvoorbeeld op zo’n manier afgerond dat er geen harde overgang zit tussen het rechte stuk en het begin van de ronding. Ook zit er logica in hoe sterk de hoeken zijn afgerond: hoe dichter bij je lichaam je het product gebruikt, hoe groter de radius.

Ook veel motion design principles van Apple zijn gebaseerd op hoe elementen zich in de echte wereld gedragen; denk aan het rubber band effect bij pull to refresh op de iPhone. Maar het mooiste voorbeeld dat ik recent tegenkwam, is de samenwerking tussen een Apple Pencil en een iPad: als je de Pencil vlak boven het scherm houdt, werpt ‘ie een digitale schaduw die meebeweegt. De schaduw is in de vorm van het gereedschap waarmee je tekent; hieronder een kroontjespen. En als je de Pencil draait, draait de schaduw in 3D mee. 🤯

Digitale schaduw

Een ander voorbeeld van design dat is geïnspireerd op de fysieke wereld, is de website van Daylight. Scroll maar eens door hun goddelijk ontworpen onepager. De header verandert van ochtend naar avond, inclusief de schaduwen die meebewegen. En verderop valt de schaduw van een boom óver de foto’s heen. Wauw, impressive!

Als je de smaak te pakken hebt, check dan ook de blogpost Design outside the computer van Eva Decker. Hierin vertelt ze hoe sterk het werkt als je je digital design baseert op de echte wereld. Zo ontwierp ze een guestbook voor haar website, helemaal in de stijl van fysieke gastenboeken. Super nice gedaan – veel persoonlijker/mooier/unieker dan een standaard designoplossing.

READING LIST

Copperplate Script lettertypes hebben een sterke flirterige girly vibe gekregen door toepassingen in low– en high culture in de afgelopen jaren. Een relatief recente vibe shift, want lange tijd ademde dit soort script typografie stoffig drukwerk en mannelijk conservatisme. Claire Marie Healy doet uit de doeken hoe Copperplate Script het ultieme coquette font is geworden.

 

Prompting in Midjourney kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar door ChatGPT erbij te gebruiken, je prompts te laten samenvatten en aan eenvoudige prompts steeds meer complexiteit toe te voegen, wordt het een stuk makkelijker.

 

Ontwerpers worstelen soms met het inzetten van schoonheid – als doel, niet als middel. Terwijl het zo krachtig werkt. Deze post breekt een lans voor schoonheid in design. Doet me denken aan het boek Beauty van Sagmeister & Walsh, die hetzelfde statement maakt.

 

Deze guide is voor iedereen die alles over kleurcontrast en accessibility wil weten. Super handig naslagwerk!

 

Apple presenteerde onlangs hun poging om AI diep te integreren in hun operating systems. Ze noemen het Apple Intelligence, waar Siri onderdeel van wordt. Om deze onzichtbare technologie zichtbaar te maken, gaan ze werken met een soort pulserende regenboog-gloed aan de rand van het scherm. Ook zijn er nieuwe iconen voor Apple Intelligence en Siri ontworpen, maar wtf, wat zijn dat voor gedrochten??🤮

MUST

Rinse Elsenga

Rinse is Halfvetter, senior designer bij Bravoure en freelance type designer

Favoriete type foundry:

Het jonge Displaay uit Praag. Omarmd door de grote bureaus en toegepast bij merken als Slack, Centre Parcs en Medium. Het moderne, verlengde stokje bij de lowercase ‘a’ is kenmerkend voor Displaay-typefaces. Check vooral hun Instagram voor veel diverse en frisse toepassingen.

Toffe toepassing van variable fonts:

Bij Flying Papers (ontworpen door Build in Amsterdam) wordt het variable font Obviously heel functioneel toegepast; hetgeen we tot op heden in digital design nog niet zo vaak hebben gezien. Onwijs speels en verhalend gebracht en in zijn kracht gezet door een layout die verandert wanneer je scrollt.

Eigen side project waar ik super trots op ben:

Al ruim negen jaar ontwerp ik fonts (namen & rugummers) voor voetbalclubs. Het begon in 2015 met Utrecht, PSV en Feyenoord. De afgelopen jaren heb ik gewerkt voor o.a. Newcastle United, Real Madrid en de Engelse Premier League. Mijn meest recente ontwerp is een font voor het nationale elftal van Spanje, voor tijdens EURO 2024. Door de uiteenlopende verschillen in cultuur, geschiedenis en geografie raakt de inspiratie nooit op en blijft het altijd een mega toffe uitdaging.

FRESH FONTS

Krata (205TF)

Ohno Blackslant (OH no Type Company)

American Grotesk (Klim Type Foundry)

HALFVET GPT NU GRATIS 🎉

OpenAI heeft GPT's open gesteld, dus iedereen met een ChatGPT-account kan vanaf nu gratis gebruik maken van mijn Halfvet chatbot!

🤔 Met welke tool maak je makkelijk een 3D-animatie?
🤔 Hoe werken color fonts?
🤔 Wat was die vette dating app identity ook alweer?

Vraag het Halfvet GPT!

Met deze bot doorzoek je het hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. Het is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden. Halfvet GPT is jouw inspiratiebron voor digital design.

👋

De eerste vier workshops AI voor Visual Designers die ik bij de BNO geef zitten vol, maar voor de vijfde op 23 juli zijn nog een paar plekken.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Deel deze Halfvet

Reply

or to participate.