Halfvet #130

Verdwijnt kleur uit de wereld?

KICKOFF

Auto’s in de jaren ‘80

Verdwijnen kleuren langzaam uit de wereld? Eind vorige eeuw omringden we ons nog met rijke, levendige kleuren; in kleding, architectuur, interieurs en auto’s. Maar kijk nu eens om je heen: veel ingetogen, grijze, monochrome kleuren. UX-designer Elvis Hsiao schreef een leuke post over de teloorgang.

Objecten uit de Science Museum Group collectie

De oorzaak? Er zijn een paar verklaringen:

  • Minimalisme als ontwerptrend.

  • De focus op efficiëntie en massaproductie. Gedurfde kleuren, versieringen en unieke ontwerpelementen worden gezien als inefficiënties.

  • Berekenbaarheid: kleurrijk ontwerp is lastiger te kwantificeren.

  • Unieke lokale kleuren worden vervangen door vertrouwde bedrijfsesthetiek met veel grijs-, beige- en wittinten.

  • Centrale controle over design laat minder ruimte voor individuele creativiteit en smaak.

Elvis sluit af met: Perhaps the current trend towards neutral colors is merely a phase, a reaction to our rapidly changing world, and in time we might see a resurgence of vibrant color as a counterbalance. In the end, the colors of our world are a reflection of our collective cultural mood, shaped by countless invisible forces.

Laten we hopen dat het een fase is! 🔴 🟩 🟠 🟪 🟨 🟥 🟢 🟡 🟦 🟧 🟣 🔵

READING LIST

Het is heel goed denkbaar dat websites wegwerpartikelen worden. Dat ze eenmalig worden gegenereerd, enkel voor die bepaalde persoon met die specifieke vraag op dat ene moment. Webbrowser Arc heeft een eenvoudige versie van dit concept al geïmplementeerd in hun iOS app. Super-interessante ontwikkeling waardoor interfaces extreem gepersonaliseerd kunnen worden.

 

Na jaren van brutalisme gloort er een nieuwe esthetiek aan de horizon: Solarpunk. Het verbindt hightech met toekomst op een humane en optimistische manier (in tegenstelling tot Cyberpunk, dat rauw, hoekig en dystopisch is). Dylan Field (CEO van Figma) is fan van Solarpunk en ziet het als de nieuwe design direction voor z’n bedrijf. Ik zie het wel zitten ☘️

 

Loooooooooooooooooong read over de data waar AI-modellen op worden getraind. Belangrijk en interessante stof, maar je moet wel van scrollen houden 😮‍💨

 

Met de hand en aan elkaar geschreven tekst (of lusletters, zoals m’n kinderen het op school noemen, of cursive zoals ze het in America noemen) komt steeds minder voor. Gen-Z kan het niet meer lezen en merken vinden het lastig om te omarmen. Verliezen we iets waardevols?

IN JE FACE

👋

Creative Mauhan Zonoozy (oa. Spotify) heeft z’n portfolio ontworpen als Google Meet call. Als je z’n website bezoekt lijkt het alsof je in een call met hem zit. Je kunt chatten, emoji’s achterlaten of de call beëindigen. Tof gedaan!

 

Camping character

Alexandra Garcia Brillembourg ontwerpt letters met Midjourney – haar Insta staat er vol mee. Typografie is lastig voor AI, maar met Character Reference is het te doen. Op Linkedin deelt ze haar proces.

MUST

Yuri Nauta

Yuri is Halfvetter en digital director bij G2K in Groningen.

Guilty pleasure Insta account:

Afgelopen jaar heb ik met mijn vriendin een behoorlijk verouderd huis gekocht dat we compleet aan het verbouwen zijn. Sindsdien kan ik me iets te veel verliezen in architectuur–, constructie– en houtbewerkings-accounts zoals Nadén Arkitektur & Snickeri.

Museum dat zeer de moeite waard is:

Een paar tips in het hoge noorden. Wij zijn momenteel bezig met een project voor het Drents Museum: van buiten een bescheiden museum, maar door de deels ondergrondse expositieruimtes gaat er eenmaal binnen een wereld van archeologie en 19e-eeuwse schilderkunst voor je open. Daarnaast kijk ik vanuit ons kantoor in Groningen dagelijks uit op het Groninger Museum, ook zeker de moeite waard.

Ideale Spotify-playlist om op te werken:

Pollen: Een eclectische mix van veel uiteenlopende genres, met veel nieuwe muziek. Met als cadeautje fijne cover art door Porto Rocha.

HALFVET GPT

🤔 Met welke tool maak je makkelijk een 3D-animatie?
🤔 Hoe werken color fonts?
🤔 Wat was die vette dating app identity ook alweer?

Vraag het Halfvet GPT!

Met deze bot doorzoek je het hele nieuwsbrief-archief, van 2018 tot nu. Het is getraind op alle artikelen, tools, cases, fonts, identities en websites die ooit in Halfvet stonden. Halfvet GPT is jouw inspiratiebron voor digital design.

(Alleen beschikbaar voor OpenAI Plus-accounts)

TOOLS

Logofav

  • Emailify is een Figma-plugin waarmee je emails ontwerpt en waarvan je de code kunt exporteren.

  • Adobe Express SVG converter converteert vector-beelden naar SVG’s.

  • Musho is een Figma-plugin die landingpages genereert. Het design is vervolgens volledig aanpasbaar.

  • Logofav verzamelt logo’s.

👋

Nog twee AI-posts:
Aigency is een nieuwe Amsterdamse production agency die GenAI inzet voor concept, beeld, videoproductie en audio.
En wie z’n kinderen wil bijbrengen hoe AI werkt, kan ik de serie die Het Klokhuis heeft gemaakt zeer aanbevelen!

Tot over twee weken!

Jeroen.

Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.