Halfvet #124

UI design pro tips

KICKOFF

Anthony, Erik en Fons

Drie ontwerpers die de laatste tijd veel andere ontwerpers inspireren met courses, pro tips, podcasts en een conferentie:

Anthony Hobday

Anthony is een autodidact product designer uit Engeland. Hij heeft zichzelf UI design geleerd door obsessief het werk van topontwerpers te bestuderen. Op Youtube reviewt hij hun design en de regels waar good design op is gebaseerd bespreekt hij op z’n blog.

Een van z’n leukste artikelen is Visual design rules you can safely follow every time. Het is een verzameling van 25 basisregels voor UI design. Eenvoudige principles, zoals: container borders should contrast with both the container and the background:

Naast video’s en artikelen schrijft Anthony ook boeken en maakt hij de podcast Complementary. Ook interessant!

Erik Kennedy

Een ontwerper die ook altijd op zoek is naar de onderliggende regels van good design, is Erik Kennedy. Hij heeft een fantastische nieuwsbrief (die ik blijf pluggen totdat ook jij abonnee bent) en is maker van de online video course Learn UI Design.

Afgelopen week dropte hij zomaar een gratis Figma Crash Course op Youtube. Wow! Check ‘m hier:

Fons Mans

Fons is een Rotterdamse ontwerper die naast z’n werk voor klanten vooral zichtbaar is met Off-Grid (Discover the stories behind top notch design) en 10xDesigners (An educational community that empowers designers to level up their work and career.).

Dit jaar organiseert hij voor het eerst een online conferentie, op 25 en 26 januari. Sprekers zijn oa. Joey Banks, Femke van Schoonhoven, Pablo Stanley, Erik Kennedy (hey!) en ontwerpers van Netflix, Spline en Miro. Gaat dat zien:

READING LIST

Hilarisch artikel over de lelijkheid van slecht gemaakte AI-beelden. Je herkent de AI-esthetiek meteen: clichématig, emotieloos en cringe. Het zijn de stockbeelden van nu.

 

It’s Nice That wijst een aantal ontwikkelingen aan die dit jaar best wel eens groot kunnen worden. Of niet natuurlijk.

 

Ik kende Vucko van hun werk voor Spotify Wrapped, maar ze maken nog meer motion moois. Zoals hun ecosystem voor Tidal, heel tof. In dit interview vertellen ze over het belang van motion in branding.

 

Welk visueel effect moet Gaussian blur precies hebben? En waarom zien deze blurs er overal net anders uit? Niet alleen in ontwerp-software (Figma, Sketch, Adobe), maar ook in browsers en met verschillende CSS-methoden. Dit artikel zoekt het tot de bodem uit. Voor blur-nerds!

 

3D-renders kunnen tijdrovend zijn. AI kan helpen door scenes snel te visualiseren, maar het nadeel is dat je weinig controle hebt over het exacte resultaat. Deze guide laat zien waar AI echt van toegevoegde waarde is.

IN JE FACE

Het werk van illustrator/animator Joseph Melhuish is… different. Expressief, kleurrijk, weird, vrij. Zo gaaf 💖🫧🎆

 

M’n eigen website had ik al jaren niet meer geupdate, maar die is nu weer tot de nok toe gevuld met recent werk. Voor als je wil weten wat ik naast Halfvet zoal doe : )

MUST

Sven Gerhardt

Sven is Halfvetter (de minst digitaal onderlegde, denkt hij) en co-founder/designer/art director bij HOAX.

Online course waar ik veel aan heb gehad:

De principes van branding zijn vaak ontoegankelijk voor organisaties wiens verhaal juist applaus verdient. Waarom zou je een peperduur bureau inschakelen dat beweert de heilige graal in handen te hebben? Merkdenken is niet bepaald rocket science. In 2019 heb ik de training Brand The Change gevolgd en sindsdien beschouw ik branding vooral als een praktische aangelegenheid waarmee iedereen aan de slag kan.

Dit brengt de nerd in mij naar boven:

Metal logo's (met name uit de jaren '70 en '80) hebben 20 jaar geleden mijn liefde voor typografie aangewakkerd. Ik ga keihard op de naïeve anti-esthetiek, gedreven door een DIY mentaliteit en doordrenkt met een gezonde dosis humor en clichés. Het boek Defenders of the Faith van Peter Beste geeft een mooie inkijk in deze beeldcultuur.

Een eigen side project waar ik super trots op ben:

In 2021 heb ik een boek ontworpen over het leven en werk van mijn oud-oom Joop Kruip. Gedurende 60 jaar heeft hij een indrukwekkende hoeveelheid werk geproduceerd. Van kleine pen-tekeningen tot imposante mozaïeken en van abstracte illustraties tot realistische olieverfschilderijen. Net als ik kon Joop slecht stilzitten en vond hij héél veel dingen interessant.

MIJN AI TALK

AI gaat de ontwerpwereld radicaal veranderen. Maar wat wordt de invloed op het creatieve proces? Hoe evolueert de rol van ontwerpers? En waarom blijft menselijke visie, emotie en intuïtie onmisbaar?

In mijn talk (circa 1,5 uur) presenteer ik best practices, recent onderzoek, praktische tools en persoonlijke ervaringen over het gebruik van AI in de dagelijkse ontwerppraktijk. De presentatie is interessant voor iedereen die werkzaam is binnen grafisch ontwerp, UX/UI design, marketing of branding, ongeacht of je een doorgewinterde ontwerper, enthousiaste student of ervaren docent bent.

Wil je jouw team ook voorbereiden op het werken met AI? Ik kom graag langs om jouw ontwerpbureau, marketingafdeling, opleiding of in-house designteam te inspireren!

TOOLS

Spline AI Style Transfer

  • Corebook AI tovert een brand identity om in een eigen Brand Guardian GPT model waarmee je brand assets kunt laten genereren.

  • Midlibrary is the most advanced library of genres, artistic movements, techniques, titles, and artists' styles for Midjourney.

  • Spline AI Style Transfer combineert de eenvoud van Spline’s 3D-tool met de rijkheid van generatieve AI.

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.