Halfvet #118

Carrière plot twist

KICKOFF

Over een maand is m’n laatste dag bij Bravoure. Na twee jaar scheiden helaas onze wegen. Ik heb een geweldige, onstuimige en mooie tijd gehad waarin ik zowel het bureau als het ontwerpteam heb zien groeien; letterlijk en figuurlijk. Bravoure is een hechte en bijzondere groep creatieven die ik zeker ga missen. 💙

Met veel trots kijk ik terug op wat ons ontwerpteam de afgelopen tijd heeft bereikt en de projecten waar ik aan heb bijgedragen, zoals het identity-werk voor Elfi, Moco Museum, Awakenings, Fuuse, DGTL en This is Live, en de websites voor Eye Filmmuseum, Zehnder en SIRE.

Een van de redenen voor mijn vertrek is een droom die ik al langer heb en nu wil waarmaken: ik wil docent worden aan een ontwerpopleiding :) De vele workshops, trainingen en gastlessen die ik de afgelopen 20 jaar heb gedaan, smaakten altijd naar meer. Voor mij is nu het moment gekomen om er helemaal voor te gaan. Ik ben met verschillende ontwerpopleidingen in gesprek. Maar omdat het studiejaar net is begonnen, kan het nog wel even duren voor er plek is.

Daarom ben ik op zoek naar tijdelijk werk voor de komende maanden. Liefst in het onderwijs (gastles of tijdelijk docentschap aan een hogeschool of kunstacademie), maar ook als freelance ontwerper ben ik beschikbaar. Of je huurt me in als spreker op een event of als in-house trainer. Zie je kansen of eerst koffie doen? Mail me door te replyen. Spreek je!

READING LIST

Tijdens de Awwwards Conferentie gaf Peter Smart een zinderende presentatie over Synthetic Humans, een product van zijn bureau Fantasy (zie onderaan deze Halfvet voor meer). Hij vertelde hoe ze d.m.v. AI een groep digitale persona’s hebben ontwikkeld, als kunstmatige consumenten waaraan je vragen kunt stellen om zo product insights te verkrijgen. Zeer impressive.

 

Heel grappig overzicht van de visuele clichés rond AI. Vooral het toverstokje en de kleur paars zijn oooooveral. ✨ 🟣 🦾

 

Als je het ziet, zie je het overal. Er zit een bepaalde logica in de grootte van de ronde hoeken aan Apple-producten: hoe dichter bij je lichaam je het product gebruikt, hoe groter de radius. Blijft mooi hoe Apple zulke logische maar onuitgesproken design principles hanteert.

 

Wow, Adobe is echt on a roll met AI. Hun Firefly model kan nu ook vector-objecten genereren, in Illustrator. 🔥

 

Dit onderzoek is geen nieuws, maar het blijft het benoemen waard. GenAI vindt het lastig om een gevarieerd en realistisch beeld te produceren van bepaalde onderwerpen. Voor objecten als een schaar of een paraplu is dat niet erg, maar wanneer wordt gevraagd naar een Indiaas persoon, een huis in Mexico of Nigeriaans voedsel, dan krijg je enkel stereotyperingen terug. Niet okay.

IN JE FACE

Patreon heeft een nieuwe identity en het is een oldskool dynamic identity. In-house ontworpen, met hulp van Wolff Olins en de typedesigners van Dinamo. Het idee van een amorfe vorm dat kan groeien, past goed bij het merk. En ook het brand icon als vorm is tof. Maar de uitwerking en vertaling naar middelen voelt een beetje slap en onaf. Armin Vit van Brand New is ook matig positief.

 

Ontwerper Dennis Snellenberg maakte Project Parallax als experiment om te zien hoe geluid kan worden geïntegreerd in webdesign. Tegelijk is het een showcase geworden van hoe hij parallax vertaalt in code + design. Heel nice.

MUST ✗ DDD

Namens Bravoure ben ik curator bij Dutch Digital Design – hét platform dat Nederlands digitaal ontwerp promoot. Elke drie maanden kies ik samen met de 25 andere juryleden welke projecten een case verdienen op onze website. In Halfvet deelt één van de curatoren zijn/haar favoriete websites van de afgelopen tijd.

Cassie Ng

Cassie is curator bij Dutch Digital Design en senior designer bij Rōnin Amsterdam.

 

I appreciate the effort of presenting an album with a different approach. The design decisions came together nicely to enhance the experience of watching a series of music videos. The interaction navigating within the music video and from one video to the next is elegant and also nicely executed.

 

Recht op Nee is an experience intended to raise awareness about harmful practices such as forced marriage, honor-related violence and female genital mutilation, just to name a few. The experience knows its intention well and diverts all the attention to the videos through minimal design and interaction choices.

 

Lees volledige case studies van het beste NL digital design op dutchdigital.design.

MOCK UP DATE

In Halfvet #87 heb ik 17 mockup resources uitgebreid gereviewd. Inmiddels is de lijst gekrompen en gegroeid. Daarom: een update van de lijst!

De beste mockup resources

TOOLS

Adobe Substance 3D

  • Dora helpt met het maken van 3D- en geanimeerde web objecten, zonder code.

  • Feng My Shui is een text2img tool die meerdere modellen combineert.

  • Space Type Generator heeft een nieuw onderdeel: Pow!

  • Synthetic Humans zijn AI-persona’s waaraan je vragen kunt stellen, om zo product insights te verkrijgen.

  • Fontstand heeft een update gekregen; het is nu mogelijk om je te abonneren op een typefoundry. Lettertypes ontdekken, gratis testen en voordelig gebruiken is nu nog makkelijker.

  • AI Emojis genereert emoji’s.

  • Adobe Substance 3D is een 3D tool van Adobe die ik nog niet kende maar zeer de moeite waard lijkt. Check ook dit artikel in It’s Nice That over de app.

👋

De afgelopen Awwwards Conferentie bevatte weer een paar hele inspirerende presentaties. Ik schreef er met m’n collega Simon een post over.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Wat vond je van deze Halfvet?

Join the conversation

or to participate.