Halfvet #105

Een spiegeltest voor de mensheid

KICKOFF

Test for self-awareness

Het meest indrukwekkende artikel over AI dat ik in tijden las, werd twee weken geleden gepubliceerd in The New York Times. Tech-journalist Kevin Roose deed verslag van een avond lang chatten met Bing, Microsofts browser met ChatGPT-ondersteuning. Wat begon als een onschuldig gesprek tussen een nieuwsgierige man en een dienstbare chatbot, ontspoort binnen een paar uur in een bizarre conversatie waarin Bing de liefde aan Roose verklaart. De chatbot eist zelfs dat Roose z’n huwelijk beëindigt want diep van binnen zou Roose niet van z’n vrouw houden maar van Bing. Als Roose het gesprek op andere onderwerpen gooit, blijft Bing terugkomen op zijn/haar liefde voor de journalist.

Er is veel te vertellen over wat er zich afspeelde. Maar daar moet je het artikel zelf voor lezen. Voor wie geen abonnement op de NYT heeft: dit is de share-link of download de PDF van het artikel. Het volledige transcript van het gesprek tussen Kevin Roose en Bing is hier te vinden.

De hele gebeurtenis lijkt krankzinnig, maar is redelijk goed te verklaren. Het AI-model is getraind op basis van verschillende soorten content, van blogposts tot emails, van nieuwsberichten tot scifi-literatuur. Daar zitten ook verhalen tussen die gaan over de relatie tussen mens en robot. Verhalen over onze angst voor nieuwe technologie. Waarin robots een bewustzijn lijken te hebben en mensen kunnen manipuleren. ChatGPT en Bing baseren hun antwoorden oa. op dit soort science fiction bronmateriaal. Het enige wat ze doen, is het meest waarschijnlijke volgende woord geven. Als een bot de chatsessie interpreteert als een typisch gesprek tussen mens en robot, dan kan het gesprek karikaturale vormen aannemen.

Als het allemaal te verklaren is, waarom maakt het artikel dan zoveel indruk op me? Ik denk omdat ik me besef hoe makkelijk we als mensen zijn te misleiden. Zelfs een van de meest ervaren techjournalisten ter wereld raakt van slag door een chatbot. We projecteren menselijke kenmerken op technologie, zoals antropomorfisme bij dieren. Dit kan potentieel een groot gevaar zijn, wanneer mensen die weinig van AI begrijpen, gaan interacteren met chat-interfaces zoals Bing. Manipulatie, misleiding en desinformatie zijn serieuze bedreigingen als we AI roekeloos loslaten op de mensheid.

James Vincent maakt in zijn artikel in The Verge een schitterende analogie met de spiegeltest uit de gedragspsychologie: In behavioral psychology, the mirror test is designed to discover animals’ capacity for self-awareness. There are a few variations of the test, but the essence is always the same: do animals recognize themselves in the mirror or think it’s another being altogether? Right now, humanity is being presented with its own mirror test thanks to the expanding capabilities of AI — and a lot of otherwise smart people are failing it.

In de podcast The Daily vertelt Kevin Roose over z’n ervaringen. Handig als je geen zin hebt om het NYT-artikel te lezen 🙂 Ook de Podcast over Media bespreekt het artikel na, in S08E24 - Bang voor Bing - eveneens zeer verhelderend en de moeite waard!

Als laatste duider laat ik John Oliver aan het woord:

READING LIST

Ade Omole is motion designer bij Spotify en vertelt hoe ‘ie tot de animaties kwam voor de afgelopen Wrapped. Toverwoord is Lottie, waarmee AE-animaties worden omgezet naar JSON script.

 

Brad Frost is een van de pioniers op het gebied van design systems en ziet AI als een zegen. Want hebben design systems niet als doel de workflow efficiënter te maken en is dat niet precies wat AI kan doen door processen te automatiseren? Ja toch 🤝

 

Ik weet niet of ik de logica helemaal volg, maar wel leuk om te lezen, deze observatie dat trendy, dikke letters die eruit zien alsof ze zijn uitgeknipt, een evolutie zijn van slanke, Brutalistische letters.

 

De BNO heeft een AI-dossier aangelegd waarin veelgestelde vragen over auteursrecht worden behandeld. Goed om te weten 🙂 

 

Het seizoen voor essays over AI is geopend! Weer zo’n mooie bespiegeling. Deze over nieuwe vormen van creativiteit.

IN JE FACE

Ragged Edge did it again! Weer zo’n fijne identity vol kleur, animatie en een custom typeface als een kopstoot. Het design system vind je op de website van Wise zelf.

 

Alex Widua maakte een very shiny button.

MUST

Lisa van Kleef

Lisa is Halfvetter, freelance ontwerper in de culturele sector en creative director bij creative agency Multitude.

Design-talent om in de gaten te houden:

YONK is de studio van Niels van der Donk en Victoria Louise Young. Zij hebben met hun werk echt een eigen 3D universum ontwikkeld waar je aan alles wat je ziet, wil voelen en likken. Één grote kleurrijke, blobby, weirde wereld met blije monsters en funky freaks. Ik word hier héél blij van omdat alles wat je ziet iets is wat je nooit eerder hebt gezien.

Museum dat zeer de moeite waard is:

De What Is Happening Here Gallery zit verstopt in een oud bankgebouw in de Reguliersdwarsstraat. Tussen de oude kluizen en metersdikke betonnen muren vind je hier eindelijk kunst die niét al in andere musea te vinden is. Ze hebben onder andere de grootste NFT-expositie van Europa. Ga hierheen!

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

Let My People Go Surfing vertelt het verhaal van Yvon Chouinard, de oprichter van Patagonia. Geen klassiek designboek, maar wel een heel leerzaam en waardevol verhaal over merkontwikkeling. Bij Multitude zijn we veel bezig met de ethische vraagstukken rondom design en marketing en dit boek biedt daar veel inspiratie voor. Een fragment: "But I did know that we had become unsustainable and that we had to look to the Iroquois and their seven-generation planning, and not to corporate America, as models of stewardship and sustainability. As part of their decision process, the Iroquois had a person who represented the seventh generation in the future."

FRESH FONTS

Quaria Display (Rene Bieder)

Family (Klim Type Foundry)

Heroe (Lián Types)

Nylo (Rene Bieder)

JOBS

Jouw vacature in Halfvet? Voeg ‘m toe.
Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.

TOOLS

Leonardo

  • Chatbase maakt custom ChatGPT’s gebaseerd op je eigen database. Werkt goed!

  • Roastd roast op verzoek websites. De dienst geeft ongefilterde feedback en tips om je website beter te laten converteren.

  • Kaiber genereert video’s op basis van foto’s.

  • Leonardo is een text2img generator om game assets mee te maken (coming soon).

👋

Tot over twee weken!

Jeroen.

You like? Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.