Halfvet #104

AI als co-designer

KICKOFF

Nog geen jaar geleden begon de opmars van text2img-tools en slechts drie maanden geleden werd ChatGPT gelanceerd. Er is een stortvloed aan tools en services gekomen die zijn gebouwd op basis van deze AI-modellen. De ontwikkelingen gaan enorm snel. Het is nu wachten op de release van GPT-4, die voor een nieuwe hausse gaat zorgen.

Sommige tools suggereren dat ontwerpers overbodig zijn geworden in complexe trajecten zoals het bedenken, ontwerpen, bouwen en vullen van een website. Zo ver zijn we nog lang niet 😅 Tools als Durable, Builder en Galileo automatiseren té veel, waardoor de designs generiek en zielloos worden. De rol van AI in het ontwerpproces is wat mij betreft die van co-pilot; een hulpje in dienst van de ontwerper.

En zo’n hulpje kan echt heel handig zijn. Om te automatiseren, te inspireren of te creëren. Het meest gebruik ik Midjourney en ChatGPT. Maar ook in Figma kun je AI inzetten. Er zijn veel handige plugins die gebouwd zijn op een van de AI-modellen. Deze vind ik het meest de moeite waard:

Als je meer inspiratie wil opdoen over hoe je AI kan inzetten als co-pilot, check dan deze posts:

READING LIST

De LCH kleurruimte is een hele verbetering ten opzichte van RGB, Hex of HSL, maar OKLCH is nóg beter! Als je als een echte color pro te werk wil gaan, check je dit artikel 🤓

 

From Form is misschien niet het meest bekende Nederlandse ontwerpbureau, maar djeeeeeez wat maken zij mooi werk. Vaak geïnspireerd op de fysieke wereld, met een licht-nostalgische touch. Check ook hun heerlijke nieuwe website.

 

Optische correctie kom je overal in goed design tegen. Vaak wordt gedacht dat dit een scherp oog of Fingerspitzengefühl vereist. Maar ook voor optische correctie bestaan formules en trucjes :)

IN JE FACE

Koto heeft een prachtig systeem voor illustraties en iconen gemaakt voor Netflix. Zo simpel, zo sterk. En hoera voor illustraties die niet flat zijn 🥰

 

Dat 3D renders niet kunstmatig of koud hoeven te voelen, bewijst Anatolik Belikov Studio in hun identity voor het Pitch Music and Arts Festival. Organische vormen, natuurlijke materialen en filmische belichting doen wonderen.

 

Iemand heeft alle bento-cards die Apple ooit heeft gemaakt, verzameld. Mooi archief. Bento is trouwens de naam voor die Japanse lunchboxes met verschillende vakjes.

MUST

Floris Deerenberg

Floris is Halfvetter, breed inzetbare familieman en sociale huismus.

Tool die ik net heb ontdekt:

Cavalry: 2d motion design van de grond af opnieuw opgebouwd. Generatief en data driven. Bijvoorbeeld: één animatie met variabele teksten vanuit updatebare Google Sheets.

Portfolio om je vingers bij af te likken:

Studio Airport: print vibes in digitale producten en print met details waar je u tegen zegt.

No-code tool die me veel tijd heeft bespaard:

Semplice wordpress plugin: easy, modulair en aanpasbaar.

JOBS

Voor in de rij bij sollicitaties? Join de Halfvet Talent Collective.
Jullie vacature in Halfvet? Voeg ‘m hier toe.

TOOLS

  • Atlas Icons zijn customizable open source icons.

  • SVG Repo zijn open-licensed SVG icons.

  • Clean Document is een Figma plugin die je file opschoont.

  • Gen-1 genereert video op basis van tekst of beeld.

👋

Vorige keer lanceerde ik Halfvet Jobs en de respons was positief! Veel Halfvetters sloten zich aan bij de Halfvet Talent Collective en agencies die talent zoeken zetten hun ontwerpvacatures op het job board. Tof dat het zo aanslaat :)

Tot over twee weken,

Jeroen.

You like? Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.