Halfvet #101

Case studies

KICKOFF

Goede case studies zijn zeldzaam, maar goud waard. Er is veel voor nodig: een interessante case, de bereidheid om het ontwerpproces te delen en een goede schrijver. De auteur moet beschikken over een vleugje ijdelheid én over dienstbaarheid om de lezer de beste insights cadeau te doen. Vind dat maar eens in één project, laat staan in één ontwerper. 

Dus als ze op m'n pad komen, ben ik getriggerd. Toevallig verschenen er de afgelopen maand drie interessante:

Spotify homepage redesign

Voorheen bestond de homepage van Spotify uit een traditionele landingpage die het product aanprees met feature highlights en een grote download-knop voor de app. Maar uit onderzoek bleek dat bezoekers maar één ding willen: meteen muziek luisteren. Dat kon pas na veel clicks, downloads en inloggen. Daarom is besloten om van de homepage een web player te maken. Klinkt logisch, maar had veel voeten in de aarde

Voor het Google Fonts blog omschrijft Tom Muller zijn proces voor het ontwerpen van een logo. Hij neemt je stap voor stap mee in z'n conceptontwikkeling, schetsen en final designs. Mooie, gedetailleerde inkijk. 

iA Presenter identity

iA Presenter is de onlangs gelanceerde tool waarmee je presentaties maakt, op een verrassende, andere manier dan je gewend bent. Het is van dezelfde makers als iA Writer. Bij het ontwerpen van de identity van iA Presenter was het belangrijk om het visueel te laten aansluiten bij iA Writer, maar het ook genoeg eigenheid te geven. Of ze daar in zijn geslaagd en welke krankzinnig lange route ze hebben afgelegd, lees je in deze case study

READING LIST

De jaarlijkse Design Tools Survey is weer beschikbaar en opnieuw vreet Figma de rest op. Niet alleen als UI-tool, maar ook voor prototyping, whiteboarding en design systems. Die positie als marktleider zal Adobe lekker gaan uitmelken.

 

Wat levert een hogere kwaliteit, tegen een lagere prijs, in een kortere tijd: een illustratie laten maken door een illustrator van vlees en bloed of door Midjourney? Evil Martians nam de proef op de som. Echt een geweldig uitgevoerd experiment. 

 

Base Design vroeg een paar medewerkers naar hun voorspellingen voor het komende jaar. Meest inspirerende quote vond ik die van Thierry Brunfaut: "Brand guidelines are dead. The world is changing so fast that stiff visual consistency doesn't matter anymore. What we used to identify as consistent brand codes (logo, color, typography, iconography) is questioned. What matters now is to have a strong 'brand attitude' coupled with a strong signature. Brands embracing today's chaos with free versatile creative brand campaigns, initiatives, and collaborations will lead the pack."

 

Het is bijna zover! Binnenkort wordt color-contrast opgenomen als functie in CSS, die kleuren definieert op basis van de ondergrondkleur. Dus altijd genoeg contrast en dus leesbaarheid. 

 

Wat zijn eigenlijk Figma widgets en waarin verschillen ze van plugins??

IN JE FACE

Ontwerper Rémi Volclair maakt organische en surrealistische type designs. Ongelooflijk prachtig.

 

(Niet zo) tiny trend: Big footers! Een mogelijke verklaring voor de populariteit is de beweging weg van minimalisme. Logo's worden gedetailleerder en footers zijn de ideale plek om ze maximaal te laten shinen.

MUST

Kees Bakker

Kees is Halfvetter en freelance brand designer

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

The History of Graphic Design Vol 1 en Vol 2. Normaliter ben ik geen fan van "Best of" overzichtsboeken, maar deze twee volumes geven wel een heel bijzonder overzicht van 100+ jaar aan graphic design history en maken in één klap alle andere grafisch ontwerp overzichtsboeken overbodig. Logo Modernism staat op een goede tweede plek.

Ideale Spotify-playlist om op te werken:

Ik luister op een gangbare werkdag met plezier naar StuBru. Fijne toewijding aan de muziek en vermakelijke reclameblokken. Bij een strakke deadline is Daft Punk's Alive 2007 steevast mijn go-to. Verveeld nooit!

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Enjoy the process (en focus minder op het eindresultaat/de fame).

TOOLS

CleanShot

  • Design Events Guide verzamelt alle design events wereldwijd en zet ze in een handige kalender die je per stad kunt filteren.

  • LocalFonts toont een mooi overzicht van de lettertypes die je hebt geïnstalleerd.

  • Prompt Hunt is een text2img generator voor Midjourney, DALL-E en Stable Diffusion.

  • Icons8 Background Remover is een Figma-plugin die achtergronden uit foto's verwijdert.

  • A Stream of Brands is een groeiende verzameling noteworthy visual identities.

  • Amazing AI is een Stable Diffusion Mac app.

  • CleanShot is een screen capture tool met allerlei extra features.

👋

Zo. Dit was de eerste Halfvet via Beehiiv (omdat meneer Musk zo nodig de stekker uit Revue moest trekken). Voeg voor de zekerheid even [email protected] toe aan je contacten, dan weet je zeker dat m'n mails niet als spam worden gelabeld.

As always: laat van je horen als je suggesties, klachten of fluistertips hebt!

Tot over twee weken,

Jeroen.

You like? Deel deze Halfvet

Join the conversation

or to participate.