• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #99 – Adobe zonder Pantone

Halfvet #99 – Adobe zonder Pantone

KICKOFF

Niet zo consistent rood

Sinds vorige maand zijn vrijwel alle Pantone-kleurboeken uit InDesign, Illustrator en Photoshop verdwenen, als gevolg van Pantone's nieuwe licentiemodel. Om toegang te behouden tot alle PMS-kleuren in Adobe CC, moet je een abonnement van $15 per maand afsluiten op Adobe Pantone Connect. Als je dat niet doet, zullen de PMS-kleuren die in oude documenten staan, zwart worden:

Da's behoorlijk klote als je kleuren in PMS moet aanleveren bij de drukker. In feite word je gegijzeld door twee monopolisten.

Zijn er alternatieven voor Pantone? Ja. Dit artikel geeft er een aantal.

Eén van die alternatieven werd mij getipt door Halfvet-lezer en drukwerk-guru Henk Gianotten. Hij werkte mee aan A Better Brand Color Guide (BBCG), die net is gelanceerd. BBCG is een handleiding voor het definiëren van consistente merkkleuren in RGB en CMYK, zonder gebruik te maken van Pantone. Want zelfs PMS- en CMYK-kleuren worden soms verschillend gedrukt, door verouderde kleurwaaiers of een verkeerde menggrijsvervanging-instelling. De handleiding moet voor een stabiele kleuruitvoer zorgen zodat kleuren er op verschillende dragers consistent uitzien.

Een van de slimmigheden uit de BBCG is het gebruik van Adobe Swatch Exhchange. Deze ASE-bestanden bevatten alle kleurinformatie en kunnen eenvoudig worden uitgewisseld en ingeladen in Adobe programma's. Brand guidelines zouden eigenlijk standaard zo'n ASE-bestand moeten bevatten voor ontwerpers om te downloaden. Die hebben dan meteen de correcte color swatches.

A Better Brand Color Guide wil de internationale standaard worden om kleurinformatie uit te wisselen tussen ontwerpers onderling en met drukkers. De guide is gratis te downloaden, ook in de Nederlandse vertaling.

Als je op zoek bent naar een robuuste manier om kleuren uit te wisselen dan is BBCG zeker een aanrader. En al helemaal als je een alternatief zoekt voor Pantone ✊

READING LIST

Over Pantone gesproken. Hun trendkleur voor 2023 heet Viva Magenta. Design agency Huge heeft de kleur tot leven gebracht d.m.v. Midjourney. Mooi gedaan, maar gemiste kans om de kleur zelf door AI te laten bepalen.

Wie voor het eerst een stageplek gaat opzetten zal veel hebben aan deze guide. Maar ook ik vond het een handige checklist.

Een hoogtepunt aan het eind van ieder jaar is voor mij The State of UX. Een essay over de staat van de ontwerpwereld op dit moment. Dit jaar een gitzwart beeld, met op het eind een oproep aan ontwerpers. Aanrader!

Omdat de Apple Human Interface Guidelines niet echt toegankelijk zijn geschreven, heeft Erik D. Kennedy zelf iOS design guidelines gemaakt. Een must voor iedereen die gaat ontwerpen voor iOS 16.

Tiny trend: cutout foto's. Groot geworden op TikTok en met de hulp van tools om beelden makkelijk vrijstaand te maken.

IN JE FACE

Nog een tiny trend: opgeblazen lettervormen. Veel te zien in snoepverpakkingen, maar ook cosmetica is niet veilig voor deze bubblegum typografie.

Meteen besteld, deze Slanted Magazine vol experimentele type!

MUST: TOM VAN 'T HOF

Tom is Halfvetter en behulpzame creatieve geest op zoek naar de balans tussen orde en chaos

Dit brengt de nerd in mij naar boven:

Patronen in de wereld: de natuur zit er vol mee en ze werken ook nog eens op elke schaal. Logisch eigenlijk, want alles is opgebouwd uit moleculen die elk op een eigen manier met de wereld om hun heen interacteren. Zodra je goed gaat kijken vallen er dingen af en toe zo mooi samen. Op die momenten kan ik echt gelukkig worden. Moeder natuur als ultieme ontwerper. Momenteel ga ik hard op mycelium (schimmels), koraal en mos. Een aantal van de stille krachten die het leven op aarde mogelijk maken. Ze leren mij een beter mens te worden.

Handige tool die iedereen zou moeten kennen:

PureRef is een hele handige tool waarmee je snel referentiematriaal kan verzamelen of moodboards kan maken.

Ideale Spotify-playlist om op te werken:

Ik heb toevallig onlangs wat van mijn favoriete nummers samengevoegd in mijn eigen playlist Floating Vibes. Ik kom er heerlijk mee in een staat van flow, af en toe wat pit, maar het leidt nooit te veel af.

MEEST GEKLIKT IN 2022 👀

2022 is alweer bijna voorbij dus tijd om achterom te kijken. Uit de 20 Halfvets die ik het afgelopen jaar verstuurde: welke 10 items klikten jullie het meest aan? Dit zijn de popular votes:

De site van Wildeburg heeft een waanzinnig mooi visueel element: gebeamde overlays. Alsof de openlucht-bioscoop beelden op de website projecteert. Nooit eerder gezien dit. Super mooi effect. ❤️ (Halfvet #90)

Vectary werkt in de browser en heeft een interface vergelijkbaar met Figma. Net als in Spline kun je svg’s importeren en 3d maken, of je bouwt ze in de tool zelf. Vervolgens kun je materials, lichtbronnen en interactiviteit toepassen. Alles in een cleane interface zonder overbodige functies. Voor als je de learning curve van Cinema 4D of Blender iets te stijl vindt ;) (Halfvet #82)

Semplice Supply zijn mockups ‘that don’t look like mockups’. (Halfvet #82)

Mirte van Koten deelt in MUST een webshop met veel designer swag:

Naast dat Rrrrrres mooie producten heeft, is hun webshop ook mooi vormgegeven. De typografie en kleuren zijn vet, maar het tofste vind ik de weergave van de productlijst per materiaalcategorie, waar de foto’s gedraaid en met veel witruimte op de pagina zijn geplaatst. (Halfvet #80)

Lucas Berghoef deelt in MUST zijn go-to website voor UI inspiratie:

Bij het herontwerpen van mijn online portfolio heb ik veel inspiratie gehaald uit Searchsystem, een verzameling die gecureerd wordt door Julien van Havere. Het is een collectie van werk uit allerlei verschillende media en disciplines, niet alleen UI. Maar hoe verder je je inspiratie zoekt, hoe origineler het resultaat vaak wordt. Het geheel ademt een Scandinavisch minimalisme waar ik erg gelukkig van word. (Halfvet #83)

De simpele vraag Moet cancel een button of een tekstlink zijn, is de aanleiding voor een enorm exposé over het fundamentele verschil tussen die twee interactiemodellen. Mocht je het verschil niet kennen dan is dit artikel je huiswerk (volgende week overhoring!) (Halfvet #85)

Twee jaar geleden lanceerde Adobe haar eerste neural filters. Je kon in foto’s achtergronden wisselen, gezichtsuitdrukkingen veranderen of een style transfer toepassen. Adobe was er met deze AI-gedreven toepassingen vroeg bij. Inmiddels is de wereld GPT-3, DALL-E en Midjourney rijker en heeft Adobe opnieuw een grote stap gezet.

Tijdens de jaarlijkse MAX-conferentie presenteerde Adobe in het onderdeel Sneaks experimentele, nieuwe features. Met dit jaar een aantal hele toffe AI-toepassingen, die je in de nabije toekomst zult terugzien in Photoshop of Illustrator. (Halfvet #96)

Ontwerper Michael Feeney nam Classic OS als inspiratie voor zijn fantastische side project (mac)OStalgia. Hierin heeft ‘ie een aantal apps van nu ontworpen in de stijl van 20 jaar geleden.

De aanleiding was het vele thuiswerken van de afgelopen tijd. Michael vroeg zich af hoe thuiswerk-apps zoals Slack, Spotify, Zoom en Figma eruit zouden zien in de tijden van Mac OS 9. Hij maakte een uitgebreide components library in Figma en ontwierp hiermee alle interfaces. Ik kreeg een dikke vette glimlach van het resultaat. (Halfvet #79)

KesselsKramer A/B-test zichzelf. Ze lanceren twee heel verschillende dochter-bureau’s (HolyPony en Kesselskramer.digital) en laten hun klanten bepalen welk van de twee overleeft. 😮😵 (Halfvet #81)

Al jaren ben ik op zoek naar de ultieme manier om brand guidelines online vast te leggen. Vaak wordt van een manual een PDF gebakken, maar dat heeft veel nadelen: je kunt er geen bewegend beeld in kwijt, het bevat geen asset library om te downloaden en een update plaatsen betekent dat je iedereen een nieuwe PDF moet sturen.

Eén centrale online omgeving zou ideaal zijn. Na het testen van verschillende tools, kwam Brandpad bovendrijven als meest ideaal.

Het Noorse Brandpad is gemaakt door ontwerpers voor ontwerpers. En dat voel je. Veel vrijheid om het ontwerp naar je hand te zetten en een team van betrokken ontwikkelaars die wensen van gebruikers verwerken in nieuwe features.

Ik ben er dus uit! Nu zo snel mogelijk toepassen in een identity-project. (Halfvet #95)

Eigenlijk stond er een ander item op nummer 1. Jullie klikten namelijk massaal op mmmockups.shop, de website voor premium mockups die ik in Halfvet #87 deelde. Maar de dienst is helaas gestopt. Aan de clicks vanuit Halfvet heeft het in ieder geval niet gelegen :-)

TOOLS

Generated Humaaans

  • Soot is een visual filesystem voor creatieven. Sign up for the waitlist.

  • CLIP Interrogator zet foto's om in prompts.

  • Magician is een Figma-plugin die met AI, iconen, teksten en beelden genereert.

  • Drawkit zijn premium stock illustraties.

  • Transparent videos for the web is een video tutorial over hoe je video's met een transparante achtergrond maakt voor op het web.

  • ffffff verzamelt websites met veel #FFFFFF space.

  • Fermat is een ideation tool met AI-functionaliteiten.

  • Storytale is een stock database met illustraties, 3D iconen en mockups.

  • Generated Humans zijn 100.000 gegenereerde mensen (nu ook met lijf), gratis te downloaden.

All caught up.

Bij Bravoure hebben we vanaf begin volgend jaar weer plek voor een ontwerpstagiair. Ben je of ken je iemand die agency life ervaring wil opdoen, check onze vacature.

Bij Verve zoeken ze ook versterking, namelijk een nieuwe Senior Brand Designer. Kansje hoor.

Ok, nog één tip dan. Ik heb enorm genoten van het gesprek met Karen X Cheng in de a16z podcast. Als je haar niet kent, check haar waanzinnige tech gadget experimenten. En luister dan naar haar verhaal als ondernemer in de creator economy.

Tot over twee weken met m'n jaaroverzicht!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.