• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #98 – Écht creatieve tools

Halfvet #98 – Écht creatieve tools

KICKOFF

Vasilis tijdens beyond tellerrand 2017

Vasilis van Gemert is docent bij CMD Amsterdam. Ik ken 'm als een gepassioneerde pleitbezorger van accessibility op het web en ethical design. Hij studeerde aan de kunstacademie en werkte als developer en kan daardoor moeiteloos kunst met techniek verbinden. Luister maar naar z'n podcasts of lees z'n blogs.

Zijn post die me onlangs aan het denken zette is Our web design tools are holding us back. Hierin beschrijft hij hoe in de tijd dat hij als front-end developer werkte, ontwerpers hun designs aanleverden in Photoshop. En dat hij dan met kunst- en vliegwerk die designs in code moest realiseren. Photoshop kon veel dat niet mogelijk was in CSS en code bood veel mogelijkheden die niet werden benut door Photoshop. Programma's als Sketch en Figma veranderden dat. Die zijn meer vanuit code gemaakt, waardoor ontwerpers en developers makkelijker dezelfde taal spreken.

Maar dat zorgt ook voor een ongewenst neveneffect. Omdat ontwerp tools dichter staan op wat er technisch mogelijk is, blijft veel design binnen de huidige lijntjes. Onze tools dwingen onbewust om inside the box te ontwerpen. Het is veel moeilijker om radicale, nieuwe ideeën te bedenken. En eigenlijk hebben de mogelijkheden in code zich harder ontwikkeld dan design tools. Er is scroll-snap, flexbox, CSS grid en gecompliceerde animaties, maar die vind je niet terug in Figma...

Daarom hebben we tools nodig waarmee we de volle potentie kunnen benutten van wat er technisch mogelijk is én waarmee we kunnen experimenteren om de techniek uit te dagen. Écht creatieve tools.

Lees hier het hele stuk.

READING LIST

Nu Facebook krimpt, Instagram stagneert en Twitter wankelt, komt het einde van het social media tijdperk misschien in zicht. Alvast een in memoriam.

Auto Layout is een super functie, maar ik moet toegeven dat ik 'm te weinig gebruik. Toch maar eens deze guide lezen.

Ralph Ammer verduidelijkt een belangrijk onderdeel van het creatieve proces: het onderscheid tussen de crazy mode en de orderly mode. In de eerste bedenk je zoveel mogelijk ideeën, rijp en groen; in de tweede selecteer je zorgvuldig de beste. Zinvol om er bewust van te zijn tijdens conceptontwikkeling!

Wel eens afgevraagd waarom berichten op iPhones die als SMS zijn verstuurd groen kleuren en berichten die via iMessage zijn verstuurd blauw? The answer will amaze you!

Leuke post over historische uitvindingen die de weg hebben gebaand voor AR en VR.

IN JE FACE

Polycam is een app voor LiDAR scanning en photogrammetry. Nerfstudio is software waarmee je door gescande ruimtes kunt 'vliegen' (zie het waanzinnige voorbeeld in de vorige Halfvet). De twee tools werken nu samen en dat levert sick materiaal op.

Ik weet niet of dit de future is, maar wel interessant: text-to-figma.

MUST: HARALD DUNNINK

Harald is Halfvetter, creative director, host en altijd druk met nieuwe initiatieven. Daarnaast founder van Momkai en co-founder van De Correspondent.

Side project waar ik trots op ben:

Vandaag bestaat Momkai twintig jaar en dat vieren we met de lancering van de podcast Memberful Design. Het internationale vervolg op Verwondering, over design waar je beter van gaat kijken. Op memberful.design delen we samen kennis, want de kracht van het collectief vraagt om de inzet van het individu.

Interessante podcast over design:

Mijn eerste gast in Memberful Design is Avery Trufelman. Bekend van 99% Invisible, de populaire design show van Roman Mars over de vraag waar ideeën vandaan komen. Haar eigen serie Articles of Interest, S03 is net live, is een fenomenale podcast over de geschiedenis van mode en wat we zeggen met de ontwerpen die ons lichaam bedekken.

Boek dat ik iedereen kan aanraden:

Arjen van Veelen is de meest beeldende schrijver die onze taal rijk is. Na twintig jaar keert hij terug in Rotterdam. Van de blokken in je agenda tot de kubusrugzak van de bezorger: in deze stad ontdekt hij hoe het efficiënte containerdenken ons leven beheerst. Zijn boek Rotterdam – net uit – is een must-read voor designers, want wij geven die wereld vorm. Het cover ontwerp is met Leon Postma en Martijn van Dam.

WINACTIE!

Vandaag bestaat Momkai precies twintig jaar 🎈🎈🎈 En wie jarig is, trakteert. Daarom heeft Harald Dunnink voor vijf Halfvet-lezers een cadeautje: het nieuwe boek van Arjen van Veelen, ontworpen door Momkai.

Mail Harald ([email protected]) wie je graag als gast zou zien in de Memberful Design podcast en maak kans op één van de vijf exemplaren van Rotterdam, voorzien van een persoonlijke boodschap.

FRESH FONTS

Ordinary (Positype)

Figtree (Erik D. Kennedy)

TOOLS

Stable confusion

All caught up.

Er gaan sterke geruchten dat Twitter binnenkort de stekker trekt uit Revue, de tool waarmee ik Halfvet schrijf en beheer. Ik broed op een alternatief - waarschijnlijk wordt het Beehiiv. Mocht het zover zijn, dan verhuis ik jou zo geruisloos mogelijk :)

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.