- Halfvet
- Posts
- Halfvet #93 – Achterwaarts leiderschap
Halfvet #93 – Achterwaarts leiderschap
Hola! 👋
Leuk dat je een nieuw seizoen Halfvet met me ingaat. Vier jaar en bijna 100 edities geleden begon ik te schrijven over wat me raakt en die routine werkt nog steeds voor me. Hopelijk ook voor jou :)
Bij Bravoure draaien we op volle zomertoeren. We wonnen prijzen voor de Best Kept Secret website; waren vier dagen aanwezig bij Awakenings om een live report te maken; staken de website voor creatief/strateeg Rufus Ketting in het nieuw en zijn nu met vier museum-websites tegelijkertijd bezig: Amsterdam Museum, Oude Kerk, MOCO en Limburgs Museum. Pfew...
Ook nice: m'n side project Variable Font Course blijft nieuwe cursisten trekken; in december ga ik lesgeven binnen een minor van CMD Amsterdam; en ik start als curator bij Dutch Digital Design. Joepie!
Zoals altijd: heb je suggesties of feedback op Halfvet, ram op die reply-knop.
KICKOFF
John Maeda heeft in z'n carrière veel designteams aangestuurd. Als maker voelde hij zich nooit zo comfortabel om voor de troepen uit te lopen, maar leidde hij meer by example. Het heeft echter nadelen om midden in het team te staan dat je aanstuurt. Maar ook leiding geven door achter het team te staan is niet ideaal.
Volgens Maeda zijn er dus drie manieren om een team aan te sturen: lead from the front, lead from the back en lead from the side. Geen van allen is zaligmakend. Hij schreef er een interessante post over, waarin hij een vierde manier omschrijft, die voor hem wel werkt :)
Maar eerst de voor- en nadelen van de eerste drie:
Leading from the front wins you medals
👏 It's a classic approach that fits your generation.
👏 Your owning accountability as THE leader.
👏 You can dream really big without constraints.
👎 Folks might not be old-fashioned like you.
👎 You better be right ... or else.
👎 You can easily get ignored by being out of touch.
Leading from the back makes you the doormat
👏 You're fully aware how difficult the challenge will be.
👏 You leave nobody behind and have full integrity.
👏 Being grounded in reality makes it all more real.
👎 You may give up because it seems impossible.
👎 You could have been better off leaving somebodies behind.
👎 You can't construct the path forward because reality weighs too heavily.
Leading from the side seems cool but it will confuse people
👏 You're one of the regular people.
👏 The noise of the 'people' gets fully heard and you totally get it.
👏 If you fail then it won't be a big deal.
👎 Your level of authority is ambiguous.
👎 You're too deep in the noise and miss the forest from the trees.
👎 If you succeed then nobody will really notice.
Maar er is een vierde manier van leidinggeven. Hierin loop je achterwaarts voorop en is je gezicht naar het team gericht. Zo ben je in staat steeds te checken of iedereen nog meeloopt.
Leading from the front while walking backwards
Ik vond Maeda's observaties heel herkenbaar. Ik zie mezelf vooral als iemand die lead from the side, maar leading from the front while walking backwards is zeker iets waar ik naar streef. Lees het hele artikel voor meer achtergrond.
READING LIST
Heel tof hoe Nando Costa is gaan experimenteren met text-to-image tools en zo heeft ontdekt wat wel en niet werkt. Hij deelt z'n bevindingen en de duizenden visuals die hij genereerde. Inspirerend :)
Het redesign van een Amerikaans muntje bevat een verandering die ook zichtbaar is in steeds meer logo's: mensen en dieren kijken niet meer naar links maar naar rechts.
Voorkeuren voor bepaalde kleuren zijn persoonlijk, maar blijken ook tussen generaties te bestaan. Dit artikel geeft een overzicht van wie op welke kleuren aanslaat:
Boomers prefer neutrals and trustworthy classics
Gen Xers go for the basics with organic touches
Millennials love millennial pink and energetic shades
Gen Zers embrace Gen Z yellow and bright, contrasting colors
Danny Sapio heeft z'n ervaringen met Figma gevangen in tien handige en herkenbare tips.
Volgens Andy Budd zijn vier dingen essentieel in branding:
Recognisability and memorability
Communicates your values
Provides your design/marketing team with flexibility
Do people associate with your brand
Ik merk dat ik (onbewust) ook deze criteria hanteer bij het ontwerpen van merkidentiteiten. Dus ja, volgens mij heeft Andy hier iets te pakken.
Erik D. Kennedy is wat mij betreft de Koning der Praktische UI Tips. Hij deelt z'n knowledge in een nieuwsbrief en online video course, maar nu ook op Twitter. Gratis kwaliteitskennis, mensen.
IN JE FACE
Mockups tonen design in de meest ideale omstandigheid. Maar iedereen weet dat de werkelijkheid anders is. Daarom bedacht Wytze Hoogslag een serie Fockups, die het échte leven van design laat zien. 👌
Karen X. Cheng is filmmaker en heeft AI bovenin haar toolbox liggen. Ze experimenteert aan de lopende band en deelt alles op Twitter. Superleuk om in te grasduinen.
Over experimenteren gesproken. De Plakato-superfamilie is een bijzonder font rijker en ze heet Moiré. Zeer oude techniek, zeer inventief verwerkt door de boys van Underware.
MUST: TIJS BONEKAMP
Tijs is Halfvetter en founder/creative director van Ape to Zebra en Blue Dot Flag
Designer talk die indruk maakte:
Was geen talk, maar meer een spoken word voordracht, van filmmaker Josh Fox tijdens What Design Can Do '22. Een klein persoonlijk verhaal als metafoor voor grotere zaken, begeleid door eigen banjo-spel en videobeelden in de achtergrond. Fijn format (als je het zo goed kunt als hij dat kan tenminste) om je punt te maken. Mooie afsluiter na een dag vol interessante presentaties.
Dit brengt de nerd in mij naar boven:
Animated svg: van tekst naar bewegend beeld in een hele elementaire vorm. Met dank aan Maurits de Bruijn (als je dit leest: hoe gaat het met je!!?), die ons lingo les gaf voor Macromedia Director (ja ja, opa vertelt). Tijdens de studie ontstond de liefde voor mooie, simpele code. En nu met css en svg kan er zoveel (zoals dit random voorbeeldje), dat ik mezelf direct verlies als ik mooie, kleine, simpele animaties met zo min mogelijk code probeer te maken. Heerlijk.
Side project waar ik super trots op ben:
Is al een keer voorbij gekomen in deze nieuwsbrief (Halfvet #75): de Blue Dot Flag, een vlag voor de aarde. Waarom wel stukjes van de aarde voorzien van vlaggen, maar niet de hele aarde? Door die verbrokkeling verliezen we juist het grotere geheel uit het oog. Het klimaatprobleem is zo'n groot veelkoppig monster én een 'ver van m'n bedshow' voor velen, dat het ons een goed idee leek om dit simpele symbool van hoop en verandering te lanceren. Binnenkort ook verkrijgbaar als hoodie en t-shirt (uiteraard van biologisch materiaal en - zoals het hele initiatief - zonder winstoogmerk).
TOOLS
Graphis Logo Database is een enorme logo-database.
TinyWow converteert naar alle denkbare image file formats en heeft ook veel pdf-tools.
UI Jar verzamelt inspirerend design, van websites tot branding.
Logo Package Express is een automatische logopack-generator.
Color & Contrast is een zeer uitgebreide gids over de theorie en wetenschap rond kleur en contrast.
All caught up.
Nog een laatste podcast tip: deze episode van A16Z legt haarfijn uit wat de kracht van TikTok is. En waarom hun algoritme ook de toekomst is voor andere platforms.
Tot over twee weken!
Jeroen.
Reply