• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #92 – Variable Figma fonts

Halfvet #92 – Variable Figma fonts

KICKOFF

In de Adobe CC apps kon je al een tijdje met variable fonts werken. Sinds de laatste update van Figma is het daar nu ook mogelijk. Maar waar zit die optie nou precies? En wat zijn de beste use cases? Figma komt met antwoorden en tips:

De presentatie bestaat uit vier delen: een introductie over wat variable fonts zijn, een demo van hoe je ze in Figma gebruikt, wat achtergronden bij de totstandkoming van de feature, en antwoorden op de meest gestelde vragen. Ik vond de hele video zeer de moeite waard :)

Voor wie met variable fonts wil spelen maar ze nog niet heeft geïnstalleerd, heb ik mijn favoriete variable Google Fonts op een rij gezet. Natuurlijk zijn er veel betere en bijzonderdere variable fonts out there, maar als je snel en gratis aan de slag wil, check dan deze:

Variable Google Fonts die niet zuigen

Archivo is a grotesque sans serif typeface family originally designed for highlights and headlines. This family is reminiscent of late nineteenth century American typefaces.

Fraunces is a display, "Old Style" soft-serif typeface inspired by the mannerisms of early 20th century typefaces such as Windsor, Souvenir, and the Cooper Series.

NewsReader is an original typeface designed by Production Type, primarily intended for continuous on-screen reading in content-rich environments.

Recursive is typographic palette for UI & code. It draws inspiration from single-stroke casual, a style of brush writing used in signpainting that is stylistically flexible and warmly energetic.

Roboto Flex upgrades Roboto so it becomes a more powerful typeface system. With Flex, you can customize Roboto to express and finesse your text in ways never before possible.

The Syne family was originally designed in 2017 for the Art Center "Synesthésie", based in Saint-Denis — a suburb of Paris. The Art Center aims to gather diverse artistic personalities in order to create new and enriching situations.

En wie de smaak te pakken heeft en zelf een variable font wil ontwerpen: de online video course die Thomas Dahm, Arthur Reinders Folmer en ik ontwikkelden, neemt je bij de hand! De cursus wordt doorlopend gevolgd door ontwerpers van over de hele wereld. 🎈🎈🎈

READING LIST

Dat brainstorms alleen werken als ze individueel worden voorbereid, is bekend. Maar co-creatie is op meer plekken een gevaar voor creativiteit. Nick Babich geeft ontwerpbureau's tips – en ik ga ze opvolgen.

Dinamo is de eerste type foundry die het mogelijk maakt om hun lettertypes aan te passen met alternatieve glyphs. Je kunt zelfs de naam van het font wijzigen; bijvoorbeeld de naam van het bedrijf toevoegen waarvoor je het lettertype koopt. Goed bezig die Zwitsers 👌

Waarom heeft de body-tag in HTML eigenlijk een default margin van 8px????

IN JE FACE

Menslies heet de collab van ontwerper Haojun Pan en illustrator Yenk. Hun werk is organisch en analoog, maar ook rete strak en grafisch. Boy oh boy wat mooi.

Eureka, dit is dus de formule! Een element bínnen een ander element geef je minder sterk afgeronde hoeken, maar nu weet ik hoeveel :)

MUST: ANNABEL KEIJZER

Annabel is Halfvetter, illustrator en designer.

Netflix-serie die ik m'n vrienden altijd tip:

The Andy Warhol Diaries. Je hoeft geen Warhol fan te zijn om deze serie tof te vinden. De sfeer, beelden en muziek: het is een fantastisch gemonteerde tijdscapsule.

Of de animatiefilms van Marc James Roels and Emma de Swaef. Via Mubi: This Magnificent cake. Voor wie zich een Vimeo kwartiertje gunt: de korte animatiefilm Oh Willy.

Guilty pleasure Insta account:

Van Instagram raak ik snel verzadigd, maar ik ben verslaafd aan veilingsites. Dé plek om dingen te vinden uit andere tijden. Lampen, stoelen, tekeningen, zeefdrukken, litho’s, beeldende kunst. Ik blijf lang hangen in complete inboedels of partijen schroeven die ik niet nodig heb. Er is zoveel van wat al gemaakt is opnieuw te ontdekken. Neem het werk van Rupprecht Geiger. Nooit van gehoord? Er is zelfs een museum. Als ik daar een recent Instagram-account aan koppel, kom ik op het fantastische werk van Sho Shibuya.

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

“Wat je maakt, krijg je terug.” Wil je middelmatigheid overstijgen dan zul je eerst iets moeten maken waar je meer opdrachten van wilt hebben. Ik werd mijn eigen opdrachtgever door een typografisch prentenboek te maken. Daar ben ik nooit meer onder gaan werken. Het is niet zo dat ik nu alleen nog maar boeken maak, maar in mijn werk in opdracht komt wel alles samen. Illustreren, schrijven, ontwerpen en sounddesign in één. Digitaal én print.

TOOLS

Polycam

  • 12ft Ladder laat je paywalls omzeilen, bijv. van de artikelen die ik in Reading List deel.

  • Plask is een motion capture tool dmv je webcam.

  • Fonts Ninja Font Index gaat een database aanleggen van alle fonts die online worden gebruikt. Laat je mailadres achter voor early access.

  • Ingradients zijn hand-picked mesh gradients.

  • Polycam is een app die met LiDAR 3D scans maakt.

All caught up.

Ben je beginnend ontwerper en heb je net een bijzonder project afgerond? Stuur het in voor het Forward Festival. Dan word je misschien uitgenodigd om je werk te presenteren in Berlijn of Wenen.

-------------

Dit was de laatste Halfvet voor dit seizoen. Ik piep er even tussenuit en ben begin september weer terug met verse edities!

Heb een heerlijke zomer, dan doe ik dat ook. Tot later! 😎

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.