• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #86 – Variable Font Course is open!

Halfvet #86 – Variable Font Course is open!

KICKOFF

Vanaf het moment dat variable fonts werden geïntroduceerd (op 14 september 2016) ben ik gefascineerd door de techniek. Het geeft letterontwerpers veel creatieve vrijheid, zowel qua nieuwe expressievormen als qua typografische verfijning. Het voegt nieuwe dimensies aan typografie toe (motion, programmeerbaarheid) en blaast oude kwaliteiten nieuw leven in (optical size, grade).

Maar... hoe maak je eigenlijk een variable font? Dat vroegen Thomas Dahm en ik ons twee jaar geleden af. We gingen op zoek naar een maestro die het ons kon leren. Die vonden we in Arthur Reinders Folmer (aka Typearture). En om die kennis niet alleen voor onszelf te houden, organiseerden we vier workshops met meer dan 100 deelnemers.

Die workshops vormden de basis voor de Variable Font Course, waar we de afgelopen tijd aan hebben gewerkt. Arthur leert je in 11 videolessen hoe je een variable color font maakt, het verwerkt in HTML/CSS en laat animeren in de browser. Kijk maar:

Tha trailer

Ons doel is om variable fonts toegankelijk te maken voor een zo groot mogelijke groep ontwerpers, developers, type lovers, studenten en andere creatieven. De cursus is helemaal herschreven en up-to-date gemaakt. In een paar uurtjes heb jij je eerste variable font gemaakt, hoe vet is dat :)

Dit ga je leren:

Arthur Reinders Folmer is dus de cursusleider, een van de meest toonaangevende typografen in de variable font wereld. Hij won prijzen van Communication Arts en de Type Directors Club. Z'n experimentele werk bestaat uit een Frankensteinse combinatie van variable fonts, color fonts en illustratie. Letterontwerper Ulrike Rausch noemde hem niet voor niets "the absolute craziest variable color font designer on planet earth!”

Check z'n type experimenten op Instagram.

Ik ben super excited over de lessen die Arthur heeft samengesteld. Het is helemaal geworden wat ik had gehoopt: praktisch, inhoudelijk en leuk :) Heel tof dat we de cursus eindelijk openbaar kunnen maken; Arthur, Thomas en ik hebben er hard aan gewerkt. Ik ben benieuwd wat jij ervan vindt – laat het me weten!

TL;DR

  • 11 videolessen, plus 3 bonussen

  • Alles wordt stap voor stap uitgelegd, van een basic lettertype ontwerpen in Glyphs tot het interactief maken van het variable font in de browser

  • Voor elk niveau, van beginner tot ervaren type designer

  • Engelstalig, ondertiteld

  • Leer in je eigen tempo

  • World class cursusleider

  • Onbeperkt toegang tot de cursus, 4evah

We lanceren de Variable Font Course met een vette introductiekorting. Alléén deze maand betaal je slechts 99 euro. Vanaf mei gaat de prijs omhoog.

Meedoen kan vanaf vandaag op variablefontcourse.com 🎈🎈🎈

READING LIST

Carousels hebben een slechte reputatie – en terecht. Maar er zijn een paar gevallen waarin ze een goeie keuze zijn. Deze uitgebreide explainer laat zien hoe je ze dan het beste ontwerpt.

Creative developer Hay Kranen heeft honderden ideeën voor side projects op de plank liggen. Om te zorgen dat een aantal daadwerkelijk wordt gerealiseerd, heeft hij een projectidee-formulier gemaakt waarmee elk idee wordt aangescherpt. Iedereen kan nu van zijn methode gebruikmaken 👍

Stel, je wil weten welk lettertype er wordt gebruikt op een website, in een pdf of op een foto. Welke opties heb je dan om daarachter te komen?

Gaat allemaal prima hoor, met Web3. Niks aan het handje.

Mocht je een mega menu aan het ontwerpen zijn, overweeg dan om de items horizontaal ipv verticaal te ordenen.

Voor Frank Watching schreef ik een column over de invloed van AI op digital design. Goed getimed met de release van DALL-E2......

IN JE FACE

"A potato wearing a trench coat in a heroic pose, 3d digital art"

DALL-E heeft een update gekregen en wat voor een. Het AI-systeem dat omschrijvingen in mensentaal omzet in gegenereerde visuals is nu nog sneller, specifieker en in hogere resolutie. Echt mind blowing 🤯 Lees en zie er alles over:

Kushagra Gupta's 3D-designs zijn een mystieke mengelmoes van cyber punk, Y2K, bio art en gothic. Heel gaaf.

MUST: DIDIER CATZ

Didier is Halfvetter, interdisciplinair ontwerper en creatief ontwikkelaar

App die ik net heb geïnstalleerd:

Quick Capture is een super minimalistische note-taking app voor iOS met audio en video ingebouwd. Je kunt notities maken doormiddel van je toetsenbord, microfoon of camera.

Interessante AI-toepassing:

Descript is een magische audio en video editing tool die automatisch een transcript van je media genereert. Door deze tekst aan te passen en te knippen kun je je video monteren. Ook verwijdert Descript automatisch alle 'ehhs', 'uhms' en andere invulwoorden voor je. Je kunt zelfs stukken audio compleet laten vervangen door een AI-gegenereerde versie van jouw eigen stem met hun 'Overdub'-feature door simpelweg de tekst aan te passen.

Webshop met designer swag:

Figma heeft recentelijk hun Figma Store gelanceerd, vol met Figma goodies en gadgets. Van shirts tot hoodies, van notebooks tot petten, van sokken tot waterflessen.

All caught up.

10/11 mei is de Figma Config conferentie: 24 uur lang online talks van meer dan 100 sprekers. Ik ga iig een kijkje nemen.

Hey en ik ben dus heel benieuwd wat je van de Variable Font Course vindt!

Tot over twee weken,

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.