• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #83 – 🔵🟡 Support

Halfvet #83 – 🔵🟡 Support

KICKOFF

Toen twee jaar geleden de coronapandemie uitbrak, zochten veel ontwerpers naar creatieve manieren om te dealen met de plotselinge rampspoed. Ook nu, tijdens de oorlog in Oekraïne, ontstaan overal initiatieven om frustratie en machteloosheid om te zetten in iets positiefs.

Bij Bravoure organiseren we samen met De Nacht Staat Op een inzamelingsactie op 19 maart. Onder de noemer De Nacht Staat op voor Oekraïne doneren Amsterdamse clubs hun opbrengsten aan het Ukraine Humantarian Fund. Je kunt ook rechtstreeks doneren via Go Fund Me.

Een ander voorbeeld van support with your expertise is The truth about Russia's war in Ukraine van Depositphotos. De stockphoto-dienst stelt hun collectie met hoogwaardige persfoto's over de oorlog gratis beschikbaar. De beelden worden real-time geupdate en iedereen kan ze vrij downloaden en verspreiden.

Voor meer voorbeelden van creative support, check de uitgebreide lijst van It's Nice That.

READING LIST

Ik ben zelf niet zo'n held in de juiste namen geven aan components, frames en pages in Figma. Maar een goed naamsysteem heeft zeker voordelen, vooral als je in een team werkt.

Laurens Vreekamp bespreekt in z'n nieuwsbrief over AI weer een aantal hele toffe AI-tools om teksten, audio, beelden en video's mee te genereren.

AI-generated Y2K scrollytelling immersive metaverse dingetjes, maar ook een paar minder uitgekauwde trends.

In Madrid is op dit moment een expositie te zien over fruitstickertjes, een vorm van miniatuur-branding. Er schuilt een hele wereld achter!

Web3 is steeds meer te herkennen aan een bepaalde esthetiek (hexagons, 3d-visuals, roodpaarse gradients, etc). Daar blijken emoji's en harde schaduwen ook onderdeel van. En verrek, nu zie ik het ook overal...

Wat een fantastisch eenvoudige manier om het ontwerp van je app icon te testen: zet de app op je homescreen tussen andere apps, maak een screenshot en blur de visual in een aantal stappen. Test of je icon genoeg opvalt tussen andere apps. 👌

IN JE FACE

De illustraties van Keely Majewski hebben een prettige Y2K vibe maar voelen ook unsettling.

Het awards-seizoen is geopend 🍾 en de eerste grote show is van Awwwards. Zij belonen de zoetste eyecandy van het afgelopen jaar.

MUST: LUCAS BERGHOEF

Lucas is Halfvetter en multidisciplinair designer / art-director.

Mijn go-to website voor UI inspiratie:

Bij het herontwerpen van mijn online portfolio heb ik veel inspiratie gehaald uit Searchsystem, een verzameling die gecureerd wordt door Julien van Havere. Het is een collectie van werk uit allerlei verschillende media en disciplines, niet alleen UI. Maar hoe verder je je inspiratie zoekt, hoe origineler het resultaat vaak wordt. Het geheel ademt een Scandinavisch minimalisme waar ik erg gelukkig van word.

Ideale Spotify-playlist om op te werken:

Ik hou het liefst mijn eigen Spotify-playlists bij voor tijdens het werken. Daarom ben ik een tijdje geleden een playlist-serie begonnen met precies dit doel. Ik heb ze redelijk toepasselijk (of redelijk cheesy, you be the judge) Case Study 001 t/m 013 genoemd. Zo kan ik bijhouden welke muziek ik in een bepaalde periode veel luister tijdens het werken. De collectie groeit nog steeds geleidelijk, elke paar maanden maak ik weer een nieuwe. Er zit veel indie, funky, soft pop, soul en disco bij. Dus mocht dit je ding zijn dan ben je welkom om ze te beluisteren!

App die ik net heb geïnstalleerd:

Ik gebruik sinds een tijdje steeds meer Savee voor het verzamelen van inspiratie. Zowel de iOS app als de webapp zijn top. Er zijn natuurlijk veel verschillende apps en platforms die min of meer hetzelfde doen. Maar door de like-minded gebruikers op Savee krijg je een soort gecureerde collectie te zien van tof werk. Zonder dat er allerlei troep tussen staat zoals op bijvoorbeeld Pinterest. Gegarandeerde inspiratie dus!

GIANT PODCASTS

Uitgebreide portretten van de grootste techbedrijven: Google, Netflix, Apple, Amazon en de maaltijdbezorgplatforms.

Case studies van de grootste rebrands van de afgelopen tijd: Mailchimp, Airbnb, Dropbox, Google, Burger King, Starbucks, enz.

Interviews met de grootste ontwerpers, creative directors, illustratoren en fotografen van nu. Weg van de Instagram gloss en eerlijke verhalen over inspiratie en creativiteit.

TOOLS

  • User Interface Gallery zijn inspirerende UI schetsen van Rauno Freiberg.

  • Huemint helpt om kleurpaletten samen te stellen door kleuren direct te verwerken in mockups.

All caught up.

Tot over twee weken 👋

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.