• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #82 – De Figma van de 3d tools

Halfvet #82 – De Figma van de 3d tools

KICKOFF

Een jaar geleden testte ik Spline, de 3d design tool voor 2d designers (check Halfvet #61). Ik werd getriggerd door de laagdrempeligheid van de tool; in Spline kun je snel en makkelijk interactieve 3d-objecten ontwerpen. Vorige week kwam ik Vectary tegen, dat zeer vergelijkbaar is maar net wat meer lijkt te kunnen.

Vectary werkt in de browser en heeft een interface vergelijkbaar met Figma. Net als in Spline kun je svg's importeren en 3d maken, of je bouwt ze in de tool zelf. Vervolgens kun je materials, lichtbronnen en interactiviteit toepassen. Alles in een cleane interface zonder overbodige functies. Voor als je de learning curve van Cinema 4D of Blender iets te stijl vindt ;)

Check ook de Vectary-handson van Will Paterson:

READING LIST

Matthew Ström schijnt licht op de volgende fase in de ontwikkeling van design systems. Functies spelen hierin de hoofdrol. Geen losse waardes meer, maar een continuum tussen waardes. Stevige kost maar interessante essay.

Soms werk ik met Google Slides en dan merk je hoe kreupel het werkt, zeker als je Keynote gewend bent. Dit artikel is een hilarische opsomming van alles dat kapot is aan de tool.

Een favicon is vaak de kleinste asset van een website, maar een hele hassle om aan te leveren voor development omdat er enorm veel varianten gemaakt moeten worden. Maar er is een eenvoudigere manier :)

IN JE FACE

De kleuren die de Zuid-Koreaanse illustrator Fraink gebruikt in z'n iPad-illustraties zijn out of this world. 😍

Tiny trend: dingbats. De zwart-witte emoji's avant la lettre poppen steeds vaker weer op. Zoals in de branding van Stink Studios of op de website van Drop. ☻

Studio Airport maakte prachtig cover artwork voor de Spotify-playlists van Lofi. Hoe? Door een glasplaat te gebruiken als analoge filter. Wauw ❤️

MUST: NIKOS TEN HOEDT

Nikos is Halfvetter en ontwerper. Hij combineert visual design met sound design.

Podcast die ik net heb ontdekt:

Theo Maassen interviewt in Ervaring voor Beginners een diversiteit aan makers over de kunst van het maken. Prettige gesprekken waarin veel waardevolle tips langskomen over proces en je identiteit als maker.

Webshop met veel designer swag:

De website van Teenage Engineering heeft prachtig synthesizer-design dat doet denken aan het werk van Dieter Rams. Ook is de productfotografie heel mooi en sluit de website perfect aan bij alle producten.

Dit brengt de nerd in mij naar boven:

Met de plugin Videosync kun je video/beeld net als audio bewerken in Ableton, een DAW die ik vaak gebruik. Het stelt mij in staat om gelijktijdig controle te hebben over de creatie van beeld en geluid op een intuïtieve manier, waardoor ze versmelten en invloed op elkaar uitoefenen.

TOOLS

Semplice Supply

  • Good News is een community van/voor designers zonder trash, spam en negativiteit.

  • Art Directed zijn mockups die wel mooi zijn.

  • Hue Tools laat je kleuren mixen en blenden met elkaar.

  • Icônes zijn gratis te downloaden of te embedden icons.

  • Cosmos is een inspiration organizer.

  • Semplice Supply zijn mockups 'that don't look like mockups'.

All caught up.

Tot over ✌️weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.