• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #8 – De nieuwe lik van Squarespace

Halfvet #8 – De nieuwe lik van Squarespace

KICKOFF

It's icoNYC

Squarespace heeft een nieuwe lik gekregen. Hometown NYC was de inspiratiebron en dat voel je in alles: zwart als basis, typografie die doet denken aan de subways en veel beweging. Heel. Veel. Beweging.

De identity is dan ook overduidelijk ontworpen door DIA. Die hebben het merkkarakter van Squarespace versterkt en verrijkt met beeldende typografie en dynamische layout ideeën. Sophistication with an edge.

Het custom lettertype Clarkson doet me sterk denken aan Apple's San Francisco: stevig maar verfijnd, rond maar met puntige details, open maar tikkie afstandelijk. Het valt mooi op z'n plek tussen de andere identity-elementen. I like.

Check ook de recensie van Brand New.

READING LIST

The Pudding is een fantastische bron van data visualisatie, ontworpen als long reads. Hun nieuwste laat je anders kijken naar bevolkingsdichtheid in stedelijke gebieden over de hele wereld. Ik ken de megasteden in Azië, maar dat het er zo veel zijn, zo dicht bij elkaar, drong pas echt door toen ik deze visualisatie zag.

Een interessante ontwikkeling is de mogelijkheid voor ontwerpers om binnen de browser het ontwerp van een website aan te passen. Zo sla je de stap van frontend development over en werk je volledig WYSIWYG. Dit artikel bespreekt de huidige stand van zaken op dit gebied. De ontwikkelingen kunnen mij niet snel genoeg gaan.

Leuke bespreking van de Windsor, een lettertype die al een tijdje een revival kent. Bijzonder font ook, die maar weer eens bewijst dat het niet om afzonderlijke karakters gaat (die zien er soms bezopen uit) maar om het gehele woordbeeld.

We beginnen 'deep reading' steeds meer te verleren. Dat heeft ongemerkt verstrekkende gevolgen voor de samenleving. En zoals met elke fysiek of mentaal proces: als je het niet traint, verdwijnt het.

Wanneer is het legitiem om een modal screen toe te passen en wanneer niet?

Wanneer is het legitiem om buttons ronde hoeken te geven en wanneer niet?

IN JE FACE

Een eerste kijkje in de nieuwe wereld die Merijn en Jurriaan Hos hebben geschapen voor Down The Rabbit Hole. Het levenssap spat er vanaf!

FRESH FONTS

Adieu (Good Type Foundry)

Heldane (Klim Type Foundry)

NIEUWJAAR

Drie manieren om naar 2019 te kijken:

De grootste megatrends volgens Fjord.

Pantone heeft Living Coral gekozen om 2019 mee in te kleuren.

Hoe gaan toekomstige historici terugkijken op het web van 2019?

TOOLS

101: Switching Protocols

  • Shapy neemt het maken van gradients uit handen.

  • Design Systems for the Future verzamelt allerlei interessants rond design systems. Wel duidelijk vanuit Framer opgezet.

  • Stitch is een slick CRM systeem. Of zoals ze zelf zeggen: a visual database of your talent network.

  • Getform handelt online formulieren af. No library, no CSS override, no iframe, no form builder, no ugly style.

  • Sblack is een supersnelle versie van Slack, inclusief dark mode.

  • HTTBey Status Codes laat Beyoncé vertellen wat de http status code is.

  • 2018 Design Tools Survey is het jaarlijkse onderzoek van Uxtools waarin ze achterhalen wie welke tools wanneer gebruikt. Spoiler: Sketch is heer & meester.

Bye, 2018 👋

Dit was de laatste Halfvet van dit jaar. Maar over twee weken ben ik er gewoon weer, op 1 januari! Dan kijk ik nog één keer over m'n schouder, met de greatest hits van 2018.

Over future classics gesproken: voor de Reinwardt Academie heb ik net een campagne afgerond waarin alumni's vertellen over hun persoonlijke future classics. Creatie samen met Jan Wicher Emmens en met foto's van de fantastische Boudewijn Bollmann. Bekijk de portretten op myfutureclassics.nl.

Hub unne gooje roetsj!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.