• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #79 – M'n eerste Mac

Halfvet #79 – M'n eerste Mac

KICKOFF

Aai Mac

Mijn eerste Mac kocht ik begin 1998. Op de HKU, waar ik grafisch ontwerpen studeerde, was een computerlokaal met genoeg Macs, maar er zelf eentje thuis hebben was geweldig. Ik had een Power Macintosh G3 (horizontaal model), de laatste grijze-doos-Mac die Apple ontwierp. Een half jaar later verscheen de iconische iMac, zoals hierboven te zien.

Op die eerste Mac van mij draaide Classic OS, waarschijnlijk Mac OS 8. Een interface met veel grijs, geen dock, een handjevol systeemfonts en Netscape Communicator als browser. Ontwerper Michael Feeney nam Classic OS als inspiratie voor zijn fantastische side project (mac)OStalgia. Hierin heeft 'ie een aantal apps van nu ontworpen in de stijl van 20 jaar geleden.

Classic Figma

De aanleiding was het vele thuiswerken van de afgelopen tijd. Michael vroeg zich af hoe thuiswerk-apps zoals Slack, Spotify, Zoom en Figma eruit zouden zien in de tijden van Mac OS 9. Hij maakte een uitgebreide components library in Figma (de UI kit is vrij te gebruiken) en ontwierp hiermee alle interfaces. Ik kreeg een dikke vette glimlach van het resultaat:

READING LIST

Een dark mode-versie van software of apps is inmiddels gemeengoed en ook websites hebben steeds vaker een dark skin. Maar het ontwerpen ervan is meer dan invert colors. Deze best practices helpen je op weg.

Voor wie als team lead of design director werkt, zal deze post herkenbaar zijn of als steuntje in de rug dienen :)

De holy trinity of typography bestaat uit lettergrootte, regellengte en interlinie. Als je één van de drie verandert, heeft het invloed op de andere twee. Oliver Schöndorfer legt het je allemaal uit; ook in te nemen als video.

Hansel Wong is team lead en introduceerde in coronatijd de tweewekelijkse Design Mash Sessions. De meetings waren bedoeld om als ontwerpteam samen iets nieuws te leren of inspiratie op te doen. Hansel vat alle sessies samen en dat inspireert mij weer :)

IN JE FACE

Ik ben momenteel bezig met de rebranding van een aparthotel-keten en daarbij hebben we ons laten inspireren door art deco. In m'n onderzoek kwam ik deze recente visual identity tegen voor restaurant Louie. Heel gaaf hoe naam, interieur en identity samenvallen. Ontworpen door Violaine & Jeremy 👌

MUST: ANANTA MULYONO

Ananta is Halfvetter en UX designer

Activiteit om geïnspireerd te raken:

Door het centrum van Rotterdam lopen, al dan niet met een camera. Ik vind het lekker om ook in het dagelijks leven te kijken naar details die normaal over het hoofd worden gezien, maar een foto toch nét dat beetje interessanter kunnen maken.

Nieuwsbrief die ik altijd lees:

Case Study Club biedt een fijne variatie in UX en UI cases om je door te laten inspireren.

Beste ontwerpadvies dat ik ooit kreeg:

Fuck the fold. Dat benauwde altijd met dat gebruikers maar in één oogopslag ALLE informatie moeten zien, moet je kunnen loslaten. Scrollen, swipen en tikken is tegenwoordig zo ingeburgerd dat gebruikers dat toch wel doen: geef ze wat te ontdekken!

BEST OF / TO COME

Twee year reviews en een vooruitblik naar 2022:

Wat heeft 'ie toch weer een paar fijne observaties op een rij gezet, onze Linus.

Behance koos de 360 beste items van het platform van afgelopen jaar.

It's Nice That werpt de schaduw van 2021 vooruit en voorspelt welke trends dit jaar blijven en welke niet.

TOOLS

Glitchify my jpg

  • Corebook is een online brand guidelines platform en heeft een aantal erg handige features. Wel aan de dure kant.

  • MaxiBestOf verzamelt oogstrelende websites en typografie.

  • Glitch Image Generator gooit verschillende soorten glitches in je jpg.

All caught up.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.