• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #7 – Mijn UsByNight highlights

Halfvet #7 – Mijn UsByNight highlights

US BY NIGHT HIGHLIGHTS

De Parkloods venue

Het Grrr-ontwerpteam was drie dagen bij UsByNight, de design conferentie in Antwerpen die zich in de avonduurtjes afspeelt. Vorig jaar deelden we onze insights in een blog, dit jaar lees je mijn highlights hiero.

Mooiste vergelijking: Ben Boliau van MirrorMirror vertelde over z'n fascinatie met jaren '90 south coast rap albumcovers, waar alle mogelijke effecten en filters van het toen net gelanceerde Photoshop 1.0 werden toegepast. "Wat de kopieermachine was voor punk, was Photoshop voor hiphop."

Meest gepassioneerde verteller: Zach Lieberman die op een poëtische manier het digitale met het fysieke combineert in interactieve installaties. Van hem is ook de AR-app Weird Type. Runner up: Daan Lucas van Random Studio die vurig en kwetsbaar vertelde over z'n zoektocht naar de next step voor z'n studio.

Meest creepy insta: melovemealot, getipt door Thomas Traum.

Indrukwekkendste VR-project: Beholder van United Visual Artists, geïnspireerd op het autistische zoontje van de maker, die is gefascineerd door vogelbewegingen. Natuur als inspiratie voor digital design kwam trouwens veelvuldig terug in projecten op het festival.

Langste productieproces: hoe een scène van de Wes Anderson stopmotion-film Isle of Dogs ontstaat: eerst storyboard-tekeningen, dan storyboard-animatie, dan stijl-schetsen, dan blueprints, dan 3d computer-renders, dan gelasercut'e maquette, dan die schilderen, en dan de stopmotion animatie zelf. Zo veel werk, zo veel details, m'n maag draaide zich om.

Beste lettertype case: Favorit. Ik kende 'm maar nu ken ik ook z'n vader: Dinamo.

Meest functionele naakt: de adventskalender die Mr. Bingo uitbracht met scratch inkt. Check de hilarische making of. Runner up: Useful Photopgraphy #013 - de dick edition, die Erik Kessels liet zien (en z'n zoon die naakt het podium op kwam rennen).

Meest jaloers op: het idee voor Sun van Random Studio: een grote bal is de controller voor een interactieve zonsopgang/-ondergang. Zo simpel, zo mooi.

Volgend jaar verhuist Us By Night naar een andere locatie en vindt het eerder in de herfst plaats: 26-27-28 september 2019. Tickets zijn al te koop. Absolute aanrader.

READING LIST

Elk jaar doet UX Collective uit de doeken waar het volgens hen heen gaat met UX/UI design. Meestal is er één technologie die domineert (artificial intelligence, chatbots, internet of things, augmented reality, je kent het wel). Maar dit jaar: niets. Het devies: Let's make things better.

Sagmeister & Walsh maakten een boek over beauty in design. Schoonheid verliest het vaak van concept of functionaliteit en dat vraagt om tegenvuur.

Stap-voor-stap uitleg en checklist bij het ontwerpen van iconen.

Wie gevraagd wil worden als spreker op design conferenties checkt deze nuttige tips.

Wie sollicitatiegesprekken met ontwerpers houdt, checkt deze nuttige tips.

Drop-down menu's zijn niet alleen lame, zo zijn vaak ook een afhaakmoment in een bestelflow. Beter gebruik je de alternatieven.

Voorkom een burnout door op tijd de balans in je werk te vinden.

De Franse letterontwerper Roger Excoffon ontwierp een paar echte type beauties: Mistral, Banco, Calypso, en... Choc. Die laatste blijkt in NY op opvallend veel Aziatische winkels gebruikt te worden.

WATCH & HEAR

Daily Cube: Hmmmmmmm....

 • Claudio Guglieri vertelt in een IGTV-serie over zijn ontwerpproces van A tot Z.

 • De Correspondent sprak met Jan Kuitenbrouwer over de ontstaansgeschiedenis van internet. Wat ik me nooit zo had gerealiseerd is dat de groep pioniers een wonderlijk verbond was tussen linkse hippies en rechtse libertijnen die een gemeenschappelijke droom hadden: een alternatieve vrijstaat oprichten waar de overheid geen rol speelt. Door dit DNA is regulering op internet nog steeds heel lastig. Check de podcast.

 • Erg mooie minidocu over de grafische stijl van Blue Note. Sowieso is Vox Earworm een van de vetste muziek-channels die ik ken.

 • Hoewel Michiel Schuurman zelf sceptisch is over risoprinting, lijken zijn werk en deze techniek een match made in heaven. Binnenkort in boekvorm te aanschouwen.

 • Van hun greatest claps maakt Medium een podcast waarin de auteur z'n verhaal voorleest en wat vragen beantwoordt. De aflevering met Douglas Rushkoff gaat over de rijkste Amerikanen die heil zoeken in technologie voor het moment van The Event. Bizar en eng.

 • Door z'n loopjes met de hand te tekenen, geeft Benjamin Zimmermann gifjes een nieuwe dimensie. Check z'n blog Daily Cube.

TOOLS

Het basismateriaal van opticiens

 • Stoop laat al je email-nieuwsbrieven (wat je dus nu leest) naar een app sturen zodat email kan zijn waar het voor bedoeld is: correspondentie.

 • HolaBrief helpt ontwerpers met de strategie van een project/klant.

 • RightFont is een font managing tool die tamelijk fair is geprijsd.

 • Degreeless Design is alles wat Tregg Frank ooit heeft geleerd over UX-design bij elkaar.

 • Optician Sans is een gratis font met het volledige alfabet van de letters die opticiens altijd gebruiken bij oogtesten. Daar bleek dus nog geen lettertype van te bestaan.

All caught up.

Vergeet niet om Halfvet te delen, vind ik Heelvet 👌.

Trouwens, m'n collega Roel stelde een leuk boekje samen met ontwerpers die hun favoriete logo's selecteerden: een van hen zelf, een van een ander. Zei er iemand kerstcadeau?

Tot over twee weken, bij de laatste Halfvet van 2018!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.