• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #69 – Design binging

Halfvet #69 – Design binging

KICKOFF

Dit is de laatste Halfvet voor de zomerstop. Voor iedereen die zich de komende twee maanden wil blijven onderdompelen in halfvettige materie, heb ik mijn favoriete podcasts, Youtube channels en newsletters over digital design op een rij gezet. Pak aan!

🎧 Podcasts

👀 Youtube

✉️ Newsletters

READING LIST

Oscar van Beek van Fabrique somt goede redenen op waarom je persona's niet zou moeten willen inzetten. Toch denk ik dat ze soms nuttig kunnen zijn. Niet om je ontwerp een-op-een op te baseren, maar meer als vingeroefening om een beter beeld te krijgen van de gebruikers waarvoor je ontwerpt.

Oliver Schöndorfer maakt enthousiaste (en licht cringy) video's over typografie. Deze episode gaat over hoe je lettertypes combineert. Basiskennis die interessant blijft :)

Een aantal hele fijne tips om met Figma te rocken als een pro.

Margaret Middleton adviseert musea over gender-inclusieve iconografie voor bewegwijzering. Op Twitter deelt ze iconen die vaak mis gaan en geeft ze een inclusiever alternatief. 👍

Leuke column over onderzoek naar effectiviteit van verschillende soorten communicatieboodschappen. Belangrijkste conclusie: de meeste aanpakken maken maar weinig verschil. Maar er zijn een paar manieren waarop je communicatie wél effectief is!

IN JE FACE

De schilderijen van Lee Wagstaff zijn grafisch, minimalistisch en soms voorzien van een dubbele bodem.

NVIDIA lanceert de app Canvas waarin AI doodles omzet in fotografie. Holy fuck wat vet. Maar alleen voor Windows-gebruik 😩

MUST: JASPER PLENDER

Jasper is freelance digital designer

Must read

The Politics of Design – “With communication comes responsibility”, als ontwerpers zijn we ons daarvan bewust, toch? We zijn allemaal bezig met ethical design, maar er enkel over praten heeft geen zin. Wij, designers, hebben zelf ook een eigen kijk op onze wereld die onze ontwerpen beïnvloedt. Wat tof is aan dit boek is dat het vol staat met concrete voorbeelden, dat is best fijn als je eens aan je eigen perspectief wil ontsnappen.

Must see

The Brand Identity – Als ontwerpers zijn we altijd op zoek naar inspiratie, we willen weten wat er in ons vakgebied gebeurt. The Brand Identity post een weekly roundup waarin ze recent werk laten zien van verschillende agencies. Check ook even de SHOP, met name “The Process” boeken. Dit zijn lekkere bladerboeken waarin het ontwerpproces van identities staan, hier haal je vaak meer inspiratie uit dan enkel het eindresultaat.

Must use

Feather icons – Deze iconenset gebruik ik veel bij user interface design. Binnen één klik een SVG’tje in je Sketch-bestand. En ze hebben voor web ook een handig script waarmee je SVG-iconen kunt inladen in je webprojecten. Een soort verbetering van een icon font.

FRESH FONTS

Nudge (Very Cool Studio)

Pangram Sans Rounded (Pangram Pangram Foundry)

Midnight Sans (Colophon Foundry)

TOOLS

Likje paint

  • Just For Fun is de Startpagina van creative coding.

  • Bypass Paywalls is een Chrome extensie die paywalls omzeilt. Vanaf nu dus gratis toegang tot NRC, Medium, New York Times en vele andere publicaties 🤫

  • Ojoy vergroot lowres beelden naar highres.

  • Video call the farm is opgezet door een Engelse geitenboerderij en laat voor een paar pond een van hun geiten meedoen aan je video call. Ik spreek uit ervaring: dit wil je.

  • Typedream is een super simpele website builder.

  • Nappy is een gratis stock photo website met nu eens geen cliché witte mensen situaties, maar alleen black and brown people.

  • Fluid Paint laat je digitaal schilderen.

All caught up.

Ik ga de komende weken op mediadieet en ben half september terug met jaargang vier van Halfvet. Tot dan!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.