• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #68 – The next era of responsive design

Halfvet #68 – The next era of responsive design

KICKOFF

Responsive to the form factor

Wie aan responsive webdesign denkt, ziet media queries die layouts per viewport beschrijven. Maar deze betekenis van responsiveness zal binnenkort achterhaald zijn. The New Responsive is op komst en wordt beschreven in een interessante blogpost van Google Developers.

Tot nu toe ging responsiveness over de dynamiek tussen verschillende viewports. Maar inmiddels zijn andere dynamische aspecten minstens zo belangrijk geworden, bijvoorbeeld user preferences. Het artikel beschrijft drie nieuwe gebieden:

Responsive to the user

Gebruikers kunnen in hun browser of OS steeds vaker aangeven hoe websites moeten omgaan met animatie, contrast, color theming of dark mode. In je ontwerp kun je dus rekening houden met deze wensen. Qua accessibility vind ik dit the way to go, want een gepersonaliseerde view is altijd beter dan één compromis-ontwerp voor iedereen.

Responsive to the container

In CSS wordt het steeds makkelijker om in plaats van te stylen op basis van pagina (met media queries), te stylen op basis van container (met container queries). Media queries zijn zelfs te combineren met container queries :)

Responsive to the form factor

Tegenwoordig leven websites niet alleen op rechthoekige pagina's, maar kunnen ze ook verschijnen in VR, of op opvouwbare schermen. Om rekening te houden met nieuwe form factors, worden nieuwe media queries gelanceerd.

Media queries + container queries

Deze nieuwe ontwikkelingen leiden tot een nieuwe definitie van the responsive web:

It's combining macro layout with micro layout, and on top of all of that, it's taking user customization and form factor into account.

Lees de hele blogpost hier, of bekijk 'm als video.

READING LIST

Optical size (weet iemand de Nederlandse vertaling?) is het fenomeen dat van een lettertype meerdere varianten bestaan, ieder voor een andere corpsgrootte. Variable fonts zijn hier uitermate geschikt voor. Roel Nieskens legt het piekfijn uit.

Van alle veranderingen die iOS 15 brengt, gaat Safari het meest op de schop. Als je er in Safari optimaal wil uitzien, hou je rekening met deze veranderingen in je designs.

Mijn collega Jim vroeg zich af of persona's wel slim zijn om te gebruiken als je stereotypering in je communicatie wil voorkomen. Terechte vraag!

Erik D. Kennedy deelt zijn 11 belangrijkste tips voor het ontwerpen van signup en login forms.

IN JE FACE

"Comment with a graph or chart or diagram that fascinates you."

Tim Urban (van het waanzinnige Wait But Why) vroeg Twitter 'Welke infographic fascineert je?'. Hij kreeg een heerlijke stapel dataviz terug, van hilarisch tot informatief, van eyecandy tot mindblowing.

All caps all Futura

In de films van Wes Anderson speelt één lettertype altijd de hoofdrol: Futura. De allcaps toepassingen geven de films enorm veel sfeer en gevoel. Linus Boman onderzocht hoe de lovestory van Wes Anderson en Futura is ontstaan. ❤️

MUST: KAMIL AFSAR

Kamil is engineer en entrepreneur bij Press Play en denkt graag na over product design

Must read

Believe you can change – De titel klinkt nogal heftig, maar het gaat eigenlijk over iets alledaags. Soms betrap ik mezelf weleens op gedachtes als "dit zal ik wel nooit kunnen", "het is te laat voor me om dit nog te leren", "ik hier hier - gewoon - heel slecht in". Dan moet ik altijd aan dit artikel denken en probeer ik mijn gedachten om te buigen. Ondanks dat ik dit artikel erg lang geleden gelezen heb, denk ik er op die manier nog vaak aan terug.

Must see

Testing Distributed Systems with Deterministic Simulation – Klinkt natuurlijk erg technisch en saai voor de meeste designers, en is waarschijnlijk ook niet het kijken waard. De take away is desalniettemin universeel en toepasbaar op alle design. FoundationDB is een database (exit aan Apple) en heeft zich als erg robuust bewezen. Deze talk gaat over hoe zij dat bereikt hebben: door vanaf het begin de meest onmogelijke, onwaarschijnlijke situaties te simuleren en af te dichten. Iets waar we vaker bij stil moeten staan bij design: hoe ziet de unhappy flow eruit of hoe werkt dit design voor slechtzienden.

Must use

Soulver – Handig voor back of the envelope berekeningen. Een soort kruising tussen Word, Excel en programmeren.

TOOLS

A trans couple holding hands.jpg

  • Branding Style Guides verzamelt brand style guides van over de hele wereld. Ook uit NL.

  • UI Checklist zijn 101 dingen om te overwegen wanneer je voor web ontwerpt, samengesteld door Matt D. Smith.

  • The Gender Spectrum Collection is een gratis stock photo bibliotheek met foto's van trans– en non-binary modellen, die voorbij de clichés gaan.

All caught up.

Begin dit jaar lanceerde Roel Stavorinus Designers Inc., een podcast over de zakelijke kant van de ontwerppraktijk. Nu komt 'ie met de Brand Design Podcast, waarin 'ie in gesprek gaat met marketeers en ontwerpers over het vormen en vormgeven van merken. Lekker bezig, Roel!

En ik ben er over twee weken weer (zonder audio), met de laatste Halfvet voor de zomerstoppert. Tot dan!

Jeroen.

Reply

or to participate.