• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #67 – Kleurtips van Jona en Greg

Halfvet #67 – Kleurtips van Jona en Greg

KICKOFF

In de ban van de kleurring

Een paar edities terug deelde ik een bepaalde manier om kleurpaletten te maken. Halfvet-lezer Jona Rotting reageerde dat hij een veel betere methode gebruikt. Kijk, dat is fijne feedback 👍

Jona is ontwerper/art-director en in zijn werk maakt 'ie veel gebruik van de kleurtips van Greg Gunn, creative director van The Futur. Greg is daarnaast ook illustrator en publiceerde al veel blogs, video's en tutorials over kleurtheorie.

Jona was zo aardig om een paar persoonlijke do's & don'ts te delen over hoe hij omgaat met kleur. Ik heb het aangevuld met andere tips die ik tegenkwam in de tutorials van Greg.

De tips 💡

 • Werk niet in RGB, maar in HSB. Met de Hue, Saturation en Brightness sliders is het veel makkelijker om kleuren te tweaken.

 • Voorkom te veel of te weinig verzadiging. Vermijd in het color picker kleurveld de kleuren helemaal links en rechts.

 • Gebruik kleurharmonieën (monochromatisch, complementair, enz) om vanuit een basiskleur nieuwe kleuren te creëren.

 • Of kies een basiskleur en maak nieuwe kleuren door ze in het color picker kleurveld te positioneren op een boog die loopt van linksboven naar rechtsonder, met de basiskleur in het midden.

 • Maak lichte en donkere varianten als volgt. Lichte variant: lightness omhoog, saturation omlaag, hue klein beetje omlaag. Donkere variant: lightness omlaag, saturation omhoog, hue klein beetje omhoog.

 • Vergeet niet om genoeg neutrals te creëren; kleuren die de andere kleuren laten shinen. Dus grijzen, bruinen, beiges, enz.

 • Zorg voor genoeg contrast tussen de kleuren. Leg een zwart-wit laagmasker over de kleuren waarmee ze grayscale worden. Als het contrast te laag is, pas je de kleuren aan.

 • Doseer kleuren in je ontwerp volgens de 60-30-10 verdeling: 60% primaire kleur(en), 30% secundaire kleur(en) en 10% accentkleur(en).

 • Coolors is een handige tool om kleurpaletten mee te maken.

De tips komen oa. uit deze video's van Greg:

READING LIST

Openhartig en interessant kijkje in de overwegingen van Peter Cho die nadenkt over de next step in z'n carrière. Met praktische tips om te achterhalen waar je kracht ligt.

Jon Yablonski bespreekt de drie belangrijkste cognitive biases waar je als ontwerper tegenaan loopt in je werk.

Ik had nog niet van haar gehoord, maar Lisa Smith blijkt (bij verschillende agencies) verantwoordelijk voor een aantal grote branding-projecten van de laatste tijd, zoals Burger King, Chobani, Metropolitan Museum of Art en USA Today. Impressive!

Ralph Ammer herinnert ons er weer eens aan dat goed design altijd een element van imperfectie in zich heeft.

Voor ontwerpbureau's die talent willen aantrekken: dit is de checklist/inspiratie/guide die je nodig hebt.

Desktop computers zijn gebaseerd op grotendeels achterhaalde principes, gewoontes en metaforen. Ben Zotto deelt z'n gedachtes over een mogelijke toekomst.

Een flinke berg tips over hoe je het beste je UI-designs kunt overdragen aan een frontend developer.

PODCAST

Influencer Robert Cialdini

In 1984 schreef sociaal psycholoog Robert Cialdini de classic Influence. Hierin beschreef hij zes universal principles of persuasion, oftewel: waarom zeggen mensen JA tegen dingen? Onlangs bracht hij een herziene versie van z'n boek uit, met één nieuwe principle :) In deze podcast van Freakonomics bespreekt hij ze een voor een. Wat een influencer!

MUST: WENDY VAN DER WAAL

Wendy is newsroom designer bij Pointer

Must read

Kom uit je muzikale bubbel! – Essays houden beter mijn aandacht vast als ze met beeld en interactieve elementen verrijkt zijn. The Pudding (een platform voor visuele verhalen) heeft daar absoluut een kunst van gemaakt. Het is daarom al een aantal jaar één van mijn grote bronnen van inspiratie. In hun verhaal over muzikale bubbels kijken ze op basis van je huidige locatie naar de meest gestreamde nummers in je buurt. Om je vervolgens mee op muzikale wereldreis te nemen.

Must see

The Office... maar dan in Slack – Mijn favoriete sitcom is uitgewerkt in mijn favoriete tool voor communicatie. Innovatieve storytelling anno 2021. Haal je favoriete chipssmaak maar alvast uit de automaat en ga er rustig voor zitten tussen 9 en 5.

Must use

Programmeren kun je makkelijk leren – Wat maakt een online designer onsterfelijk? Betere code skills! SuperHi heeft een fantastische editor gekoppeld aan een helder lesplan. Met duidelijke videotutorials word je aan de hand meegenomen en leer je op een relaxte manier alles over HTML, CSS en Javascript (voor een prima prijs). Ik ben er volledig aan verslingerd en kan het iedereen aanraden.

TOOLS

Loops

All caught up.

Voegde deze Halfvet waarde toe aan je leven? Verspreid het blijde woord en laat de wereld kennis maken met halfvet.nl 🙏

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.