• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #63 – Jeffs vermogen in pixels

Halfvet #63 – Jeffs vermogen in pixels

KICKOFF

Ik ben een absolute sucker voor datavisualisaties die met eenvoudige middelen een maximaal inzicht brengen. Wealth, Shown to Scale is er zo een. De website bestaat al een jaar, maar zag 'm laatst voor het eerst. M'n bek viel open.

Het visualiseert het vermogen van Jeff Bezos – de rijkste persoon op aarde – door pixels te stapelen. Eén pixel is $1.000. Het gemiddelde inkomen van een Amerikaans gezin komt neer op 68 pixels. Een miljonair bezit een blokje van 1.000 pixels. Een miljardair is duizend keer groter. En het vermogen van 185 miljard Dollar van ons Jeffke? Check de website en blijf scrollen!

"Jeff is so wealthy, that it is quite literally unimaginable."

READING LIST

Een trend is niet echt een wetenschappelijk fenomeen – meer een subjectief label voor een bepaalde ontwikkeling. Jens Mühlstedt doet een poging om design trends wel in een model te vangen en ze te verdelen in micro–, macro– en megatrends. 👌

Het klinkt als een plugin of framework, maar Utopia is een manier om fluid typography toe te passen. Geen reeksen breakpoints, maar interpoleren tussen bepaalde waarden. Voor typografie en voor margins.

Om design karakter mee te geven, is een vorm van imperfectie nodig. Da's geen nieuw idee, maar daardoor niet minder waar :)

Het 2021 Type Trends Report van Monotype spot 11 trends in het huidige typografische landschap. Van Touchable Type tot Lateral Moves en van Variable Fonts tot Cultivating Contrast.

Letterontwerper Toshi Omagari gaat he-le-maal los in z'n longread over ink traps. Elk detail van dit typografisch fenomeen wordt behandeld. Voor de liefhebber 🤓

4x LEREN

It's Nice That heeft samen met Apple een aantal interessante, gratis guides online gezet. Over AR, typografie, collage en fotografie.

Creative director Alex Normanton is een podcast begonnen waarin 'ie met ontwerpers praat over creative wellness tijdens het creatieve proces. Om creatieven een hart onder de riem te steken in onzekere tijden.

Leuk om te lezen hoe FiftyTwo het juiste lettertype vond voor hun nieuws-website. Vol tips over waar je op moet letten.

Martine de Jong was jarenlang art-director bij Zondag met Lubach en nu dat programma is gestopt, is ze weer begonnen met tekenen en schilderen. D'r vlogs zijn aanstekelijk en heeeeel relaxed om te kijken.

MUST: JOOP AKERBOOM

Joop is visual designer bij Superhero Cheesecake

Must read

Hrvoje Grubisic – Het is een beetje vals spelen aangezien er tussen het leesvoer voornamelijk plaatjes zitten. Maar naar mijn mening heeft Hrvoje een goede smaak als het komt tot typografie (hij deelt regelmatig typografie inspiratie) en is hij niet bang om af en toe de gekte wat op te zoeken in zijn designs. Je bent wel zo door zijn artikelen heen, maar je zult er wel met een geïnspireerde blik op terug kijken.

Must see

Codrops – Soms ben ik de inspiratie even helemaal kwijt of heb ik de zelfde Dribbbles, Pins of Awwwards wel voorbij zien komen. Daarom kan het nooit kwaad om eens bij de buren te gluren wat zij aan het doen zijn, in mijn geval de Developers. Codrops is een speelterrein voor developers om hun gekke creaties, die functioneren en interactief zijn, te delen. Dit kan een mooie basis zijn voor inspirerende ideeën die je eigen design-creaties verder brengen.

Must use

Khroma – Ik merkte dat ik tijdens de laatste paar projecten in het zelfde kleurpatroon viel, maar daar had Khroma een oplossing voor. Een tool waarbij je 50 kleuren kiest die je aanspreken, waarna er vervolgens bij een oneindig aantal palletten worden aangemaakt. Hierdoor heb je een visueel overzicht van de kleuren die wellicht wel passen bij je volgende project.

TOOLS

Float

  • Butter is een platform voor interactieve, online workshops.

  • Design Good Practices geeft richtlijnen voor naamgeving en structuur van ontwerp-elementen. Handig voor design systems.

  • Font Interceptor ript fonts van websites. Voer url in en hopla je kunt alle gevonden lettertypes downloaden. Use responsively!

  • Am I FLoCed? checkt of jouw Chrome browser FLoC gebruikt; de nieuwe tracking feature die Google aan het testen is als alternatief voor cookies.

  • UNCUT verzamelt open source typefaces, oftewel free fonts.

  • Float is een parallax tool die er te gek uitziet. Nu nog goeie toepassingen.

All caught up.

Vruchtvlees, nog gefeliciteerd met de omkat naar Verve! 🥳

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.