• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #62 – Free Font Fest

Halfvet #62 – Free Font Fest

KICKOFF

In projecten voor klanten gebruik ik ze zelden, maar voor kleine, eigen klusjes zijn ze best handig: gratis lettertypes. Snel te downloaden zonder gedoe en als er een niet bevalt, geen man overboord. Maar high-quality free fonts zijn nog altijd schaars, hoewel het niveau de laatste jaren sterk is gestegen.

Erik D. Kennedy schreef onlangs Free Font Alternatives: The Ultimate Guide waarin hij veel interessante, gratis fonts tipt. Dat bracht mij op het idee om mijn verzameling free font resources met jullie te delen. Met bij iedere libre type foundry drie persoonlijke favo's. Here we go!

Bonus tip! MacOS beschikt over een paar top notch lettertypes die je gratis kunt gebruiken, maar die je wel eerst moet activeren. Het gaat om onder andere Domaine Display, Graphik en Proxima Nova. Hoe je ze met één klik activeert in Font Book lees je hier.

READING LIST

Volgens Dennis Hambeukers van ontwerpbureau Zuiderlicht speelt het ontwerpproces zich af op drie niveau's: hoofd (strategie), hart (tactiek) en handen (uitvoering). Ze zijn gelijkwaardig aan elkaar en vormen een venn diagram met in totaal zes gebieden. Interessant model en mooi in z'n eenvoud.

Sketch en Figma implementeren steeds meer elkaars functionaliteiten. Real-time collaboration is in Sketch nu ook volledig beschikbaar. Ik ben het aan het testen; benieuwd of ze Figma evenaren :)

Het getal voor font-size is eigenlijk totaal nutteloos. Als je een tekst een grootte van 22px geeft, komt die 22px nergens terug in het design; niets heeft een hoogte of breedte van 22px. Ook bij line-height speelt dit. Waarom werken we nog met deze crap?! 😖

Wat verdienen ontwerpers in verschillende Europese steden (waaronder Amsterdam) gemiddeld? Kijk en vergelijk 👀

SEE & HEAR

BOOK COVER

Het nieuwe boek van Ruben Pater gaat over de relatie tussen grafisch ontwerp en kapitalisme en verschijnt deze zomer. Eerdere uitgaven van Ruben vond ik pareltjes voor oog, hoofd en hart, dus heb ik Caps Lock direct besteld als pre-order.

Podcast incorporated

Roel Stavorinus is een podcast begonnen waarin 'ie met ontwerpers praat over de zakelijke kant van de ontwerppraktijk. De eerste paar afleveringen staan online. Ben benieuwd!

Alle design events op Nederlandstalige bodem

Neon Moiré goes Dutch! De beste Nederlandse design events zijn op één plek verzameld en makkelijk te filteren op type en locatie. En als je het overzicht liever thuisbezorgd wil, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

MUST: JASPER JONGELING

Jasper is senior designer bij Friends for Brands

Must read

De Smaakbijbel – Geen boek over design, maar wel een echte creativiteitsbooster! Dit boek biedt uitkomst als je tijdens deze lockdown de culinaire uitstapjes af en toe begint te missen. Je krijgt geen kant en klare recepten, maar wel uitstekende smaakcombinaties. Kijk wat je hebt liggen aan ingrediënten en volg de smaakcombinaties voor nieuwe verrassende gerechten!

Must see

Closing credits van The Queen's Gambit – Ik zal niet de enige zijn die The Queen’s Gambit op Netflix heeft gezien, maar ik was wel superblij verrast toen in na de laatste aflevering bij de closing credits aankwam. Wat een pareltje!

Must use

Coolors – Breek uit je eigen kleurenbubbel met deze fantastische applicatie. Je kunt geheel willekeurige kleurcombinaties genereren of je eigen bestaande set makkelijk uitbreiden.

TOOLS

Rive

  • Skribbl zijn vrij te gebruiken handgetekende illustraties.

  • Womp is een webtool voor eenvoudig en collaborative 3D design.

  • The Component Gallery verzamelt interface components uit de beste design systems out there.

  • FontBrief geeft het font dat het best past bij je brand personality.

  • Homerun Templates maken het easy peasy om je vacaturepagina op te zetten en te stijlen.

  • Wormhole biedt private file sharing tot wel 10GB.

  • Superlist is de nieuwe todo app van de makers van Wunderlist ❤️.

  • Rive is een animatie tool voor web, vergelijkbaar met Lottie.

All caught up.

Ken of ben je trouwens een backend developer die voor zinnige zaken wil werken? Check dan onze vacature.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.