- Halfvet
- Posts
- Halfvet #58 – Waarom branding werkt
Halfvet #58 – Waarom branding werkt
KICKOFF
Als we het bij GRRR met opdrachtgevers hebben over branding en marketing, dan komt deze grafiek vaak ter sprake:
Het laat de relatie tussen verkoopactivering en merkopbouw zien en is gebaseerd op onderzoek van Les Binet en Peter Field. Beide marketinginstrumenten zorgen voor een stijging van de verkoop, maar op verschillende manieren:
Verkoopactivering zet je in voor resultaten op de korte termijn: gerichte campagnes, vaak met prijsdeals. Het zorgt voor een snelle piek in de verkoop, maar het nadeel is dat het effect snel weer vervaagt.
Merkopbouw heeft een langduriger effect. Branding creëert een diepe emotionele band met je merk. Het is een strategie die je gebruikt voor impact op de lange termijn.
Toen ik episode E23 van de Opgemerkt podcast luisterde, kwam deze grafiek ook langs. Het blijkt dat marketeers in COVID-time een reflex hebben om voor short term sales activation te kiezen in plaats van long term brand building. Dat lijkt voor de korte termijn te werken, maar op lange termijn zijn de nadelen groter dan de voordelen.
Hoe zit dat precies? In de podcast wordt het 2030 B2B Trend Report van The B2B Institute aangehaald, waarin zes redenen worden genoemd waarom je als merk vooral moet blijven investeren in lange termijn merkopbouw:
Als je sales activation combineert met brand building, is het effect groter.
Verkoopactivering spreekt met name consumenten aan die je product toch al zouden kopen; branding vergroot je doelgroep met out-of-market potentieel.
Sterke merken kunnen makkelijker de prijs van hun producten verhogen, iets dat direct tot meer winst leidt.
Uiteindelijk verdwijnen alle productcategorieën; sterke merken kunnen overleven door over te stappen op een nieuwe productcategorie omdat hun merk meer is dan hun product alleen.
Sterke merken hebben een grotere aantrekkingskracht op nieuwe, talentvolle werknemers.
Producten kunnen worden gekopieerd, maar het kopieëren van sterke merken is lastiger.
Moet je binnenkort een opdrachtgever overtuigen van de noodzaak van branding, dan heb je hierbij je munitie. 🙌
READING LIST
Al jarenlang wordt verwacht dat mobile navigation van de bovenkant naar de onderkant van het scherm zal gaan. In de praktijk blijkt top nav een hardnekkig pattern. Waarom toch? Dit artikel is nieuwe poging om ontwerpers ervan te overtuigen dat the only way down is.
Terecht dat er grote vraagtekens worden geplaatst bij het te pas en te onpas inzetten van design sprints. De meeste grote design issues zijn niet te tackelen in een snelkookpan van een paar dagen. Toch lenen kleine, experimentele ontwerpvraagstukken zich wel degelijk voor deze vorm van rapid prototyping.
🔗 The First Blue Pigment Discovered in 200 Years Is Finally Commercially Available — news.artnet.com
Nog steeds worden er nieuwe kleuren 'ontdekt'. YInMn Blue is crazy duur om te maken, maar de vraag ernaar is groot.
Goede reminder dat er een verschil is tussen monospaced en uniwidth lettertypes. Dit heeft invloed op hoe tekst zich gedraagt in hover styles. Monospaced letters zijn allemaal even breed; in een uniwidth letterype zijn de letters tussen de gewichten even breed.
Leerzaam kijkje in de keuken bij het ontwerp van het WeTransfer 2020 Ideas Report.
Als je op het punt staat om web icons te ontwerpen, check dan deze cheat sheet; een handige start.
Brendan Dawes is een Britse digital art kunstenaar en deelt zijn zeven basisregels voor creativiteit. Voor veel ontwerpers herkenbaar lijkt me; in ieder geval voor mij.
IN JE FACE
Twitter schijnt een nieuwe visual identity te hebben (nog weinig van gemerkt). Het is ontwikkeld door het Franse Irradié, dat imperfectie als uitgangspunt nam. Slim om het merk op deze manier meer karakter te geven, hoewel ik de visuele vertaling wel erg oldskool newspaper vind.
Erg mooie serie boeken voor de Noorse educatieve uitgeverij Fagbokforlaget, ontworpen door SDG. Een systeem voor kleur en vlakverdeling, meer heb je niet nodig.
MUST: REIN VAN DER VEN
Rein is Associate Creative Director bij Dept
Must read
Ongesigneerd – Goede podcast-serie over ‘onopvallend’ design. Over de rode brievenbus, de vierkante stoeptegel en bijvoorbeeld de grote bocht in de A2. Voor de type-design-nerd kan ik de aflevering over de straatnaambordjes aanraden.
Must see
Briefing, pitch en offerte-opmaak voor grafisch ontwerpers (Odin Saillé, Mutant) – Ik zie veel tof werk komen van dit Belgische bureau: Mutant. Goede energie, slimme ideeën, bold werk. Zodoende stuitte ik laatst op deze talk van CD en oprichter: Odin Saillé. Hier vertelt hij (aan een groep jonge grafisch ontwerpers) wat over zijn eigen achtergrond en over hoe hij ideeën weet te verkopen. Mooie uiteenzetting van herkenbare momenten en een inspirerend kijkje in hun keuken.
Must use
Ingrid (Waarmakers) – Op dit moment ben ik samen met de jongens van Waarmakers iets heel tofs aan het maken. Maar ze maken nog veel meer waanzinnige dingen waar. Zoals deze: Ingrid - een meubel gemaakt om thuis op te werken en ontworpen om verandering van houding te stimuleren. We zitten nog wel even binnen, dus een MUST use voor je rug lijkt mij.
TOOLS
Huey helpt met het maken van een kleurpallet met kleurtinten.
Timedash is een iOS widget die tijd, datum, weer en stappenteller combineert. Ontwikkeld door Amsterdams ontwerpbureau TIN.
How to say no zijn email templates voor mensen die het moeilijk vinden om nee te verkopen. 🙈 👈
Freezeframe bewaart je windows en tabs zodat je op een later moment verder kunt waar je was gebleven.
The Zoo of Extinct Animals is een Snapchat AR filter die uitgestorven diersoorten tot leven wekt.
Battery Buddy maakt van de standaard batterij in je menubalk een schattige batterij •ᴗ•
Mutsuacen is een web based drawing tool voor interactieve en animerende tekeningen.
All caught up.
Oh en wist je dat er zoiets als Café Robot bestaat? Het is the first non-awkward Computer Club, opgericht door de Amsterdamse Valerie Fuchs, developer bij WeTransfer. Ze wil jonge creative coders helpen met meetups, playgrounds, carrière tips en andere resources. Niiiiice.
En ik ben er over twee weken weer!
Jeroen.
Reply