• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #52 – Hoe we bij GRRR mentaal fit blijven

Halfvet #52 – Hoe we bij GRRR mentaal fit blijven

KICKOFF

Working apart together

De lockdown in Nederland duurt vandaag al precies 250 dagen. Zoveel dagen werken we dus al thuis. In de zomer was het GRRR-kantoor een tijdje open voor een beperkt aantal mensen, maar sinds eind september werkt iedereen weer 100% vanuit huis.

In deze 250 dagen hebben we gemerkt dat voor ons de grootste uitdaging niet zozeer zit in new business, maar in ieders mentale gezondheid. Maar hoe peil je geestelijke fitheid met een video call? Hoe signaleer je ontevredenheid op afstand? Hoe zorg je voor een ouderwets groepsgevoel? Hoe onboard je nieuwe medewerkers die alleen thuis zitten?

Gelukkig heb ik twee fantastische collega's die hier dagelijks mee bezig zijn: Michiel (director of operations) en Iris (office & happiness manager). De afgelopen periode introduceerden zij een aantal nieuwe routines, gericht op de mentale gezondheid van het hele team. Een paar voorbeelden:

Buddy Bingo 👋

Elke week wordt iedereen gekoppeld aan een willekeurige andere collega. Het idee is dat je in die week samen iets onderneemt: even bellen, samen wandelen, sporten, whatever. Een moment om te horen hoe het met de ander gaat en ook als een soort substituut voor die toevallige momenten die je normaal op kantoor hebt – bij het koffieapparaat of tijdens de lunch.

Mental Aid-Team 👀

Naast de daily's met het hele team (elke dag om 9.30 een korte video call om de dag te openen) is er een wekelijks moment met de team leads om door te nemen hoe iedereen in z'n vel zit. Zijn er collega's die wat extra mental support nodig hebben? Is er behoefte aan extra hardware om het thuiswerken aangenaam te maken? Dan komt het Mental Aid-Team in actie!

Happy Hour 🤸

Elke dag is het van 12 tot 13 uur Happy Hour: een verplichte pauze zonder meetings of Slack, bedoeld om te lunchen en om weg te gaan van je scherm. Dus lekker naar buiten, sporten, mediteren, wat je wil. Een half uur is voor jezelf, een half uur wordt vergoed door GRRR.

Nog zo'n goed idee: fysieke tools voor tijdens video calls

Trots om onderdeel te mogen zijn van dit human centered team! 💙

READING LIST

Iedereen die iets van creativiteit afweet, weet dat creatief zijn betekent dat je iets bestaands combineert met iets nieuws. Daar zit dus een element van kopiëren in. Ontwerper Matthew Ström schrijft een schitterend essay over dit onderwerp, met veel voorbeelden en voetnoten.

Helemaal eens met de observatie van Michal Malewicz: voor veel nieuwe design tools bestaat samenwerking uit meerdere ontwerpers die tegelijkertijd in een design file werken – wat een bullshit. Samenwerking is iets heel anders dan de cursor van je teamgenoten in beeld.

Discord is hard op weg om dé nieuwe social te worden. Oorspronkelijk bedoeld als chat-kanaal voor gamers, inmiddels een mainstream social network; een soort FaceTime meets Slack.

Mooie poëtische blogpost van designer Matthias Ott die in de werkwijze van schilder Gerhard Richter inspiratie vindt om te ontwerpen voor het web.

Onafgemaakt werk kan op je zenuwen werken, maar er schuilt ook een grote kracht in. Onafgemaakt werk ligt namelijk dichter bij de finish dan onbegonnen werk. Leuk motiverend artikel 😀

IN JE FACE

Land doesn’t vote. People do.

Een visualisatie van de Belgische ontwerper Karim Douïeb van een jaar geleden werd opeens actueel en ging viral. Hoewel het cijfers zijn van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, is de boodschap ook nu relevant: Land doesn’t vote. People do. Dit is de kracht van data visualisatie. Meesterwerk. 👌

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

2020 in één gifje

Deze gif van Ketnipz vat het jaar pijnlijk goed samen 😭

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Photo drawing

Nathan Shipley maakt AI-portretfoto's op basis van tekeningen. Wow.

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️

Smeltend wit

Toffe campagne om aandacht te vragen voor smeltende gletsjers: serie vlaggen van landen met gletsjers, waarin de witruimte steeds kleiner wordt. Jammer dat Nederland geen gletsjers heeft.

MUST: CHARIS ROODA

Charis is webdeveloper & Team SmashingConf

Must read

"Can you hack this man?" – Lees minder nieuws, scroll minder social media. Maar lees dit — een wijze les, en een verschrikkelijk leuk verhaal. Een modern sprookje met een happy end.

Must see

Sweet Dreams – Ik hou van YouTube omdat er zoveel toffe dingen op te vinden zijn. Maar dit is mijn favoriete niche. Koken op zijn Japans en dan ook nog eens heel ontspannend. Slaap lekker.

Must use

Notion – Trello meets Google Docs, meets spreadsheets meets Basecamp. Een fantastische tool om alles in vast te leggen. Het is even wennen, omdat het zoveel vrijheid heeft, maar probeer het nou gewoon maar!

TOOLS

Kijk eens wat de machine nu weer heeft geleerd

  • Thuiswerktoolkit geeft thuiswerk-lifehacks-inspiratie.

  • Picter is een collaborative workspace voor visual content.

  • ML X ART verzamelt machine learning experiments.

All caught up.

Vanaf begin volgend jaar hebben we bij GRRR weer plek voor de design stagiair. Ben jij of ken jij zo iemand? Laat je horen.

Tot de volgende Halfvet!

Jeroen.

Reply

or to participate.