• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #51 – Rafaël Rozendaal favs

Halfvet #51 – Rafaël Rozendaal favs

KICKOFF

Almost Nothing Hardly Anything

Een It's Nice That interview bracht Rafaël Rozendaal weer in m'n blikveld. Al bijna 20 jaar gebruikt hij – zoals 'ie dat zelf zegt – het internet als z'n canvas. Hij beschouwt z'n websites als unieke, openbare kunstobjecten, die niet alleen publiek zijn, maar ook als kunstobject te koop.

Wat z'n werk zo sterk maakt voor mij, is de combinatie van esthetiek, humor en technologie. Het is digitale poëzie die verrast en het interactieve aspect versterkt de persoonlijke ontdekkingstocht die je als bezoeker aflegt.

In de afgelopen 19 jaar heeft Rozendaal 110 websites als kunstwerken gelanceerd. Om een goed beeld van z'n oeuvre te krijgen, neem je een diepe duik in z'n archief. Maar als ik er een paar moet kiezen, dan zijn dit mijn drie favoriete Rozendaals:

fallingfalling.com (2011)

intotime.com (2012)

almostcalm.com (2012)

Lees het hele interview met Rafaël Rozendaal hier.

READING LIST

Ik heb me altijd afgevraagd waarom de :focus pseudo-class visueel zichtbaar moet zijn om door de toetsenborden van blinde gebruikers te kunnen worden herkend. 🧐 (Weet je het antwoord, laat het me weten!) Gelukkig is er nu de :focus-visible pseudo-class die een deel van de :focus-stijlen overbodig maakt.

Homerun heeft 50 vragen geformuleerd die slim zijn om te vragen aan kandidaten in een sollicitatiegesprek. Kan ook handig zijn als voorbereiding wanneer je zelf gaat solliciteren 😉

Altijd fijn om de basics op een rij te hebben voor wanneer je cards ontwerpt.

Als je moet afgaan op de inzendingen voor de Dutch Design Awards dan is het belabberd gesteld met het niveau van de Nederlandse ontwerpwereld, aldus Roel Stavorinus. Ik volg z'n analyse, hoewel ik me ook afvraag hoe representatief de Dutch Design Awards (nog) zijn.

Nu het wereldwijde thuiswerk-experiment wellicht deels permanent wordt, is het interessant te kijken naar hoe GitLab (the world's largest all-remote company) dingen aanpakt. Transparantie blijkt daarbij een essentieel onderdeel.

IN JE FACE

Flashy cyber punk 🤘

Een programmaonderdeel van Cinekid was dit jaar Parallel Archaeologies. Val in een digitale wensput en ontdek parallelle internetwerelden. Design en development: Random Studio.

FaceApp op desktop

Als je Adobe CC hebt, dan wordt Photoshop automatisch geupdate naar de 2021 versie. Check 'm maar eens, want hij bevat een heleboel nieuwe neural filters voor next level shoppen. Werd ook wel tijd, want dit soort AI-beeldbewerking zit al jaren in appjes op je telefoon.

MUST: RIK DIJKHOFF

Rik is strateeg en oprichter van fffunction studio

Must read

Alchemy: The Surprising Power of Ideas That Don't Make Sense"The best ideas don’t make rational sense: they make you feel more than they make you think." Een goede lijfspreuk voor iedereen met een creatief vak natuurlijk. Maar er schuilt meer achter dit boek. Rory Sutherland is één van de grondleggers van Behavioral Design. Een methodiek die ons leven al meer beïnvloed dan we soms door hebben, denk aan de Instagram-dopamine-machine. Nog interessanter zijn de ethische vraagstukken die hierbij komen kijken. Kortom, interessante inzichten, komisch geschreven en toe te passen naar eigen inzicht. Je kunt natuurlijk ook zijn TED Talk bekijken.

Must see

Egg fried cheese toast 2,500KRW / Korean street food – Het is een genot om te zien hoe deze Koreaanse vrouw een super tosti maakt. Het geduld, de kunde en de souplesse, heerlijk. Eenzelfde souplesse die ik onze studio ambieer ;) Lekkere trek gegarandeerd overigens.

Must use

Komoot – Als ontwerper heb je er niet veel aan, wel als je graag naar buiten gaat. Vooral als fervent fietser de beste app om je routes te plannen en mooie nieuwe plekken te vinden. Zeker in tijden van Corona, waarbij je het toch meer in de buurt moet vinden. Ook geschikt voor wandelaars.

ATTENDING

Komende donderdag organiseert It's Nice That Web Design in Focus, een online event met vier interessante gasten: Order.design, Hato, Yehwan Song en International Magic. Ik tune in 👨‍💻

TOOLS

Strike a pose

  • Fotomat is een visual site builder, met name geschikt voor websites met veel foto's en video's.

  • Coded Mails biedt gratis html email-templates.

  • Female Freelance Developers is een lijst met female freelance developers 😀

  • The Good Line-height helpt met het vinden van de text line-height die het beste past bij een bepaald baseline grid.

  • Dictaphone organiseert je Slack door het mogelijk te maken berichten te taggen.

  • Pose is een anatomisch hulpje bij het tekenen van lichamen.

All caught up.

Welke Nederlandse media-nieuwsbrieven zijn het waard om te checken? Dat vroeg Laurens Vreekamp op Twitter en van de respons maakte hij een heel mooi overzicht, inclusief yours truly. 💙

Daar kan er een aan worden toegevoegd, want Neon Moiré is een nieuwsbrief gestart met nieuws over meet-ups, conferenties, workshops en tentoonstellingen in Nederland. 👌

En deze nieuwsbrief is er over twee weken weer. Tot dan!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.