• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #50 – De vijftigste 🎉 zit vol met jullie fluistertips

Halfvet #50 – De vijftigste 🎉 zit vol met jullie fluistertips

KICKOFF

Je leest de vijftigste Halfvet. Zo'n 878 anderen doen dat ook. Maar wie zijn die Halfvetters eigenlijk? Dat vraag ik mij al sinds #1 af en dus plaatste ik de vorige keer een oproep om jullie meest inspirerende ding van de afgelopen tijd in te sturen. Wat is je must read, must see of must use? Ik heb een enorme berg favs ontvangen die je in deze Halfvet allemaal kunt lezen.

Ik ben super geïnspireerd door alle tips; er zitten echt pareltjes tussen. Veel dank daarvoor. 💜

Enjoy!

MUST READ

Is dat AR op je broek?

Boeiende inkijk, in hoe je op deze schaal ('Google') kan en moet werken. (Jan-Maarten)

〰️〰️〰️〰️〰️

Een klassieker, al jaren in de kast, maar pak 'm toch steeds even om te bladeren. Laatste tijd veel boeken aan het vormgeven. Geniet van het papier, zou ik zeggen 😉 (Bas van der Horst)

〰️〰️〰️〰️〰️

Simon is helemaal hyped voor de podcast

Een podcast over onderwerpen waar je als ontwerper mee te maken krijgt, maar nooit écht de tijd voor hebt om bij stil te staan. (Stephan Kleian)

〰️〰️〰️〰️〰️

‘We Will Replace Presentations with Conversations’. Dit is een van de principes uit het manifest van Blair Enns. De titel van het boek zegt het al, een vurig pleidooi tegen de gratis pitch-cultuur binnen de creatieve industrie. Het boek bevat twaalf principes voor studio’s om zich opnieuw en sterker te positioneren. (Rick Jongerius)

〰️〰️〰️〰️〰️

Nathan geeft naar mijn idee het beste en compleetste overzicht van alles wat komt kijken bij het opzetten, uitwerken en bijhouden van een design systeem. (Maarten Mieras)

〰️〰️〰️〰️〰️

Het boek en z'n vader

Dit boek is een aanrader voor ontwerpers die samenwerken met publieke instanties aan maatschappelijke vraagstukken. Ontwerpmethodes zoals design thinking lenen zich goed voor het kraken van complexe vraagstukken, maar de wijze waarop publieke organisaties en ontwerpers doorgaans opereren loopt vaak niet synchroon. Denk aan manier van (samen)werken, hiërarchie, en mentaliteit. Dit boek helpt je begrip te vormen en doet suggesties hoe je bruggen kunt slaan. (Veerle Devreese)

〰️〰️〰️〰️〰️

Het boek Mythos van Stephen Fry was erg leuk: hervertelling van de Griekse mythologie klassiekers in zijn eigen woorden. (Nina Quax)

〰️〰️〰️〰️〰️

Ik ken niet veel andere schrijvers die je zo mee kunnen nemen in een bubbel van tijd en cultuur als Steinbeck. Oké Jack Kerouac, maar ik heb niet altijd de gemoedstoestand om me te laten meevoeren door zijn achtbaan van woorden. (Bart Nijssen)

〰️〰️〰️〰️〰️

Twee scheve palen

Vanwege scheve horizons en rechte palen. (Niels Bal)

〰️〰️〰️〰️〰️

Ik lees elke casestudie die de mannen van growth.design maken. Ze nemen je mee door een product en leggen goed onderbouwd uit wat er goed en verkeerd gaat. (Patrick Loonstra)

〰️〰️〰️〰️〰️

Een boek dat je tegelijkertijd naar buiten en naar binnen laat kijken. Alhoewel het geen 'ontwerpers-kost' is, zal je misschien meer van dit boeken leren dan menig ander ontwerpboek. En als je kan, koop het boek tweedehands✌🏻 (Bram Naus)

〰️〰️〰️〰️〰️

De Schoenenreus en z'n biografie

Biografie van Nike-oprichter Phil Knight. (Wouter Friso)

〰️〰️〰️〰️〰️

De skill om te vragen ipv te adviseren is er een die maximale waarde aan ontwerpers en creatieven geeft en toch vaak wordt onderschat. Dit boek maakt het knetter toegankelijk en logisch. Je hebt meteen zin om het te gaan gebruiken. Ik heb hier heel veel aan gehad! (Maarten Essenburg)

MUST SEE

Eerlijk waar

Streetwear met als doel de kledingindustrie te veranderen door een eerlijke prijs voor alle partijen te hanteren en zo de winsten, het welzijn van mensen en natuurbehoud gelijk te waarderen. (Niels Bal)

〰️〰️〰️〰️〰️

Mooi voorbeeld van perfecte icon/typografie combinaties in complex UI design. (Rob de Bree)

〰️〰️〰️〰️〰️

Identity by Studio Dumbar

Ik ben onlangs met deze ziekte geconfronteerd (familielid) en wist al langer van het bestaan van deze mooie identity, maar nu ik er vaker over lees etc. word ik wel vrolijker van de vormgeving. Erg 'rake' typografie. (Bas van der Horst)

〰️〰️〰️〰️〰️

Shane Maedows laat heel mooi zien hoe agressie door middel van houding gecommuniceerd wordt. Daarnaast gaat het over de rol van vooroordelen en epistimologische gelijkheid. Snapte? (Bart Nijssen)

〰️〰️〰️〰️〰️

Railroad Ladies

Combinatie van fotografie, typografie en animatie is heel netjes gedaan. (Maarten Mieras)

〰️〰️〰️〰️〰️

Op de website van creative community Domestika heb ik twee cursussen gekocht: Branding for Hospitality en Interior Design for Restaurants. Benieuwd hoe andere international collega’s dat doen en over vertellen. (Nina Quax)

〰️〰️〰️〰️〰️

Jammer dat gifjes geen geluid maken

Kijk naar de kunst van nu en de toekomst. Inspirerend om te zien hoe de nieuwste technologieën worden gebruikt om kunst te maken. (Bram Naus)

〰️〰️〰️〰️〰️

Als je onlangs in het nieuwe Nxt Museum bent geweest (ook een tip) dan snap je een beetje wat Refik Anadol doet. Gigantische meeslepende live audio- en videoinstallaties gebaseerd op machine intelligentie. (Ralph Booms)

〰️〰️〰️〰️〰️

Een sample van The Formule

Een 5-delige mini-serie over producers en hun verhaal achter de sample. Inspirerend om hun gedachtengang te volgen en de creativiteit die daarmee gepaard gaat. De extra videovisuals waarmee muziekstukken worden ontleed zijn ook tof gedaan en voegen echt wat toe aan de verhalen. (Rick Jongerius)

〰️〰️〰️〰️〰️

Chris Do en Michael Janda zijn experts op het gebied van Business Design. Deze video bevat alles over dat onderwerp. Roleplay. Strategie. Humor. In één woord: geweldig. (Maarten Essenburg)

〰️〰️〰️〰️〰️

Color Matching

Ter werkonderbreking, als heilzame detox of wanneer je op nieuwe ideeën wil komen. Alÿs maakt over de hele wereld artistieke video’s: hij liet een vos los in The National Portrait Gallery of London die je kan volgen via bewakingscamera’s. Je kunt hem zichzelf in de pit van een tornado zien storten; of je volgt hoe 500 paar mensenhanden een berg letterlijk 10 cm verplaatsen. Non-fictie, vaak speels, altijd geëngageerd, maar vooral ijzersterk door de eenvoud van ieder concept. (Veerle Devreese)

〰️〰️〰️〰️〰️

Deze video van Veritasium over geluk en talent resoneert bij mij nog lekker door na het kijken. Het wil namelijk niet zeggen dat je minder goed bent als je niet aan de top staat. (Patrick Loonstra)

MUST USE

Type Loop

Til je Insta stories naar een hoger niveau met type animaties in een app. (Niels Bal)

〰️〰️〰️〰️〰️

Ik heb ongeveer 100 tabjes open, maar wil mijn belangrijkste tools makkelijk kunnen openen dmv een cmd + tab. Flotato zorgt ervoor dat ik m'n belangrijkste (web)tools als bijv. Asana toch direct kan vinden. (Maarten Mieras)

〰️〰️〰️〰️〰️

Corona Melder tijdens de film

Hier is eigenlijk geen uitleg voor nodig 😉 (Bram Naus)

〰️〰️〰️〰️〰️

Mijn gouwe ouwe! In de conceptfase van een project je idee snel animeren of een geanimeerde post voor social media maken? Probeer het eens met Keynote (vooral de functie Magic Move): in een mum van tijd zet je iets moois neer, toon je een prototype mét video, etc. (Rob de Bree) 

〰️〰️〰️〰️〰️

Ik werk aan mijn eigen Zettenkasten notitie-systeem. Daardoor ben ik anders gaan lezen en schrijf ik anders. (Bart Nijssen)

〰️〰️〰️〰️〰️

Co-creatie muur

Als Cornelis Serveert online een collectief denkproces faciliteert dan gebruiken we Mural. Hoewel we Miro mooier vinden, is Mural gebruiksvriendelijker doordat de menustructuur simpeler is. Dat is voor onze sessies cruciaal want het is contraproductief als bijvoorbeeld ambtenaren verdwalen in de technische mogelijkheden. Daarnaast zijn we fan van de manier waarop deelnemers stemmen uitbrengen én als facilitator heb je superpowers. (Veerle Devreese)

〰️〰️〰️〰️〰️

De tool die alles kan wat een PM tool moet kunnen. En er ook nog eens lekker uitziet. Love it. (Maarten Essenburg)

〰️〰️〰️〰️〰️

My Mind

Hierin sla je alles op, zonder gedoe. Want het zorgt er zelf voor dat je het ook weer kunt terugvinden. Door slim meta-data op te slaan, maar ook door het herkennen van wat in plaatjes zit. Heb nog 1 invite over. (Patrick Loonstra)

〰️〰️〰️〰️〰️

Omdat het, op gebied van sexy rekenmachines, niet beter wordt dan dit. (Joost van der Steen)

〰️〰️〰️〰️〰️

Nina's inspiration

Alle fonts van dit Franse duo zijn erg mooi vind ik. (Nina Quax)

〰️〰️〰️〰️〰️

Dit is een Google Chrome extensie waarmee je snel kleuren kunt ‘prikken’ van een webpagina, waarna de HEX-code direct naar je clipboard wordt gekopieerd. Samen met Whatfont (een inspect-tool voor webtypografie) handige tools voor je browser. (Rick Jongerius)

All caught up.

Veel dank aan de Halfvetters die hun tips deelden:

 • Bart Nijssen is design lead, strateeg en verteller.

 • Bas van der Horst is grafisch ontwerper bij z'n eigen ontwerpbureau BUREAUBAS.

 • Bram Naus is visual designer bij Resoluut.

 • Jan-Maarten is digitaal strateeg bij September.

 • Joost van der Steen is webontwerper bij Studio VDS.

 • Maarten Essenburg is creative strategist & remote workshop facilitator

 • Maarten Mieras is digital designer (zonder poespas) bij All This & More.

 • Niels Bal is (visual) ux designer bij Defigners.

 • Nina Quax is oprichter & brand designer bij Nina Quax Creative Studio. 

 • Patrick Loonstra is een ontwerper die óók een nieuwsbrief maakt.

 • Ralph Booms is brand identity designer en design director.

 • Rick Jongerius is grafisch ontwerper bij Ape to Zebra.

 • Rob de Bree is eigenaar van no-nonsense ontwerpbureau burobree.

 • Stephan Kleian is ux designer bij We Are You Agency.

 • Veerle Devreese is strategisch directeur bij creative consultancy Cornelis Serveert.

 • Wouter Friso is strategic partner bij Today.

Op naar de 💯, one Halfvet at a time. Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.