• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #5 – Van KIKK meegenomen

Halfvet #5 – Van KIKK meegenomen

KICKOFF

Magic app switcher

Magic UX is een interface-concept dat een nieuwe manier introduceert om tussen apps te switchen. Het idee is geïnspireerd op de fysieke wereld: apps liggen naast elkaar en met je mobiel schuif je er horizontaal overheen. Het uitlegfilmpje maakt duidelijk hoe het werkt.

Het concept ziet er interessant uit, ben benieuwd hoe het prototype voelt in je handen. Veel interface-concepten zijn gebaseerd op fysieke ruimtelijkheid (buttons, windows, animatie in Material Design), dus dit idee zou best wel eens kunnen eindigen in een mobile OS.

VAN KIKK MEEGENOMEN

Bear on Stairs

Vorige week waren we met Grrr bij KIKK. Vier dingen die ik meenam naar huis:

 • 👉 DBLG liet een schattig side project zien: Bears on Stairs. De beer is geboren als digitale 3d render, toen geanimeerd tot loopje, daarna is elk frame ge-3d-print, en vervolgens zijn alle beertjes verwerkt in een stopmotion animatie. Die omweg vóel je in het eindresultaat.

 • 👉 Paola Antonelli (curator bij MoMA) coinde de term restorative design. Ze is ervan overtuigd dat de mens binnen afzienbare tijd zal uitsterven en dat ontwerpers de plicht hebben om onze laatste jaren zo lang mogelijk te rekken en zo zinvol mogelijk vorm te geven. Inspiratie vindt ze vooral in de natuur. Restorative design is ook het thema van de XXII Triennale, volgend jaar in Milaan, waar zij curator van is. Check ook dit interview met haar.

 • 👉 Floris Kaayk (van de geweldige Metalosis Maligna film, de Witch Doctor clip en het Human Birdwings project) presenteerde The Modular Body, een poging om een modulair, menselijk lichaampje te maken. Hyperrealisme als conversation starter voor ethische dilemma's: check.

 • 👉 Graham McDonnell maakt de verhalen van The New York Times visueel en interactief. Zijn presentatie ging over het belang van storytelling in branding. Daarbij vergeten merken vaak dat de held in het verhaal de consument is en niet het merk. En in hun verhaal richten ze zich vaak op de oplossing en te weinig op het probleem dat overkomen moet worden.

READING LIST

Iemand nog wat persona profile pics nodig? Je genereert ze gewoon zelf. Bizar hoe snel face-AI zich ontwikkelt.

Collins-oprichter Brian Collins vertelt over z'n werkwijze. Branding draait volgens hem om het samenspel van drie elementen: familiarity, surprise en context. De context bepaalt wanneer een merk zich herkenbaar moet uiten (familiarity in bijv. webshop of bewegwijzering) en wanneer het moet verrassen (surprise in bijv. events of commercials).

Ratio is een interessante nieuwe ontwerp-tool, gebaseerd op de relatie tussen elementen. De kracht van CSS, visueel gemaakt voor ontwerpers. Er is nog geen public release dus nog geen gebruikerservaringen, maar Ratio heeft zeker veel potentie.

Cloud-connected motors! IOT voor niet-slimme spullen! Fysieke IFTTT! Investeer in deze Nederlandse startup!

TYPE AAN DE MUUR

Wall paper

Het Amsterdamse Outlined maakt typografisch geïnspireerd artwork voor aan de muur. De werken worden giclee-geprint op Hahnemühle papier, topkwaliteit dus. En ze zijn nu ook inclusief lijst te bestellen. Nice!

Ook een originele Outlined in huis? Ga naar outlined.cc en gebruik de actiecode HALFVET voor 10% korting 🙌

TOOLS

Claro

 • Hypershoot is een visual bookmarking tool. Te vergelijken met Arena, Dragis, Stache, of –mijn weapon of choice– Dropmark. Handig aan Hypershoot is dat 'ie automatisch een screenshot maakt van de website die je toevoegt.

 • Coverr biedt gratis stockvideo's.

 • Google Docs is weer iets handiger geworden: ga naar doc.new en een nieuw Google Doc opent; ga naar sheet.new en een nieuw Google Sheet opent; enz.

 • Hello is video chat zonder download of inlog, gewoon in de browser. Deel een link met de ander(en) en that's it.

 • Mobbin verzamelt mobile design patterns.

 • MacBook Alarm moet voorkomen dat je macbook wordt gejat: wanneer 'ie wordt dichtgeklapt of de voeding wordt losgekoppeld, gaat er een alarm af en krijg je een pushnotificatie.

 • Claro is wéér een nieuwe todo app en misschien ga ik wéér overstappen 🤔

Deel me.

Je helpt me enorm als je deze Halfvet deelt met anderen. Forward 'm, Tweet 'm, app 'm, Slack 'm, what else. Gebruik dan deze url:

Of stuur ze gewoon naar halfvet.nl. Veel dank!

Jeroen.

PSsst! M'n collega Joséphine al bij Fontanel Finals gezien?

Join the conversation

or to participate.