• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #48 – Een eerlijker licentiemodel voor fonts

Halfvet #48 – Een eerlijker licentiemodel voor fonts

KICKOFF

Je hebt typefoundries die hun lettertypes in de spotlight zetten en zelf op de achtergrond blijven, en je hebt typefoundries die evenveel karakter in hun characters steken als in hun eigen branding. Het Zwitserse Dinamo valt definitely in de tweede categorie.

Ze maken niet alleen ruige typefaces (zoals de klassieker Favorit), maar vernieuwen ook op het gebied van variable fonts, trial fonts, tutorials, AR face masks, hardware goodies en een website vol gekkigheid. Hun nieuwste innovatie: font licenties.

Doorgaans is de prijs van een lettertype gebaseerd op het aantal computers waarop het geïnstalleerd wordt. Dat kan betekenen dat bijv. een groot autobedrijf met een kleine ontwerpafdeling minder betaalt dan een culturele instelling waar veel medewerkers met het lettertype werken. Dinamo vindt dat unfair en neemt nu afscheid van het usage based model en introduceert een value based model.

De prijs van een lettertype wordt niet meer gebaseerd op hoeveel medewerkers met het font gaan werken, maar op het totaal aantal medewerkers van het bedrijf. Dat geldt ook voor webversies: het aantal maandelijkse pageviews maakt niet meer uit; alleen bedrijfsgrootte telt. En dat is goed nieuws voor freelancers, kleine ontwerpstudio's en culturele instellingen.

Hopelijk volgen andere typefoundries dit voorbeeld!

READING LIST

Instabrands, je kent ze wel: die direct-to-consumer merken die op social hun producten aan je opdringen met luchtig minimalisme, quirky fonts en pastelkleuren. Altijd vriendelijk, altijd on-trend. Maar ook nogal... leeg. Tenzij ze er niet alleen goed uitzien, maar ook goed doen.

De makers van Basecamp en HEY geloven niet zo in product roadmaps. Dat zorgt alleen maar voor stress en teleurstellingen. Beter werk je met opties; mogelijke oplossingen. Een soort lange termijn agile. Super interessant voor eigen projecten, maar ook voor bijv. je carrière 😎

Dit is een goudmijn voor iedereen die grafieken ontwerpt en beter wil worden in kleurgebruik.

Geen nieuwe onthullingen, maar een mooi overzicht van hoe Apple gestures zo natuurlijk mogelijk probeert te ontwerpen.

Eerlijk gezegd heb ik deze loooooooong read alleen gescand, maar wel meteen gebookmarkt. Mocht ik ooit theoretisch onderzoek nodig hebben over interactieve artikelen.

Een van mijn grootste irritaties bij ui-design zijn marges rond text-boxes. Die zijn niet makkelijk te standaardiseren, je moet alles op het oog doen. Dat ligt aan typografische principes die nog uit de loden lettertijd stammen, maar op het web geen functie meer hebben. Gelukkig is er een nieuwe CSS-specificatie ingediend - hopelijk wordt die overgenomen, dat zou veel hassle schelen 😩

#RANDOM

MUST: LUUK VAN DE VEN

Luuk ontwerpt merken vanuit Amsterdam Noord.

Must read

Font Review Journal – Ontwerpster Bethany Heck schrijft mooie, uitgebreide reviews van nieuwe font releases. Ze beoordeelt ook klassiekers als Windsor en Cooper. Met heel veel beeldmateriaal en details!

Must see

De Insta van OH no Type Co – Een van de leukste én leerzaamste typografie Instagram accounts is voor mij die van OH no Type Co. Afgelopen zomer liepen ze letter voor letter door het alfabet en nu posten ze een paar keer per week algemene tips voor het ontwerpen van letters (vectorising, licensing, spacing etc.).

Must use

OpenMoji – Een open source emoji project met als doel vrije gebruiksrechten (Creative Commons Share Alike License) en een 'algemene' visuele stijl die er, onafhankelijk van je OS, goed uitziet. Iedereen mag meedoen!

TOOLS

Onze achtergrond verdwijnt haha

  • Iconpie converteert je png naar alle benodigde favicons en app icons, in 50 verschillende formaten.

  • Check is een erg mooie todo app die binnenkort wordt gelanceerd.

  • SocialSizes is een gratis Sketch/Figma/Adobe XD/Photoshop template met ALLE mogelijke header/post/story formaten voor ALLE grote social networks. 😲

  • Slazzer sloopt achtergronden uit foto's.

All caught up.

Pro tip: doe Halfvet eens cadeau! 🎁 Maak iemand blij met een abonnement op de grootste Nederlands newsletter over digital design 🌟🌟🌟 Stuur de gelukkige naar halfvet.nl

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.