• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #47 – De kunst van het sollicitatiegesprek

Halfvet #47 – De kunst van het sollicitatiegesprek

Hey Halfvetter 👋

Corona heeft niet alleen het onderscheid tussen thuis en werk vervaagd, ook de vakantietijd voelde dit jaar anders. Vlakker. Korter. Desalniettemin: weer veel zin in een nieuw Halfvet jaar! Want dat is hetzelfde gebleven: elke twee weken deel ik met jou de dingen die mij het meest zijn opgevallen in digital design. Let's gooooooo!

KICKOFF

©️ Ralph Zabel / De Correspondent

De afgelopen weken heb ik met meerdere ontwerpers sollicitatiegesprekken gevoerd in onze zoektocht naar een motion designer. Zo'n traject is altijd spannend en intensief, maar ook grillig en onvoorspelbaar. Je maakt van tevoren een profiel van de ideale kandidaat, maar wat doe je als er een ideale kandidaat is die niet aan het profiel voldoet? Je probeert kandidaten eerlijk met elkaar te vergelijken, maar wat als het appels en peren zijn?

In diezelfde periode hoorde ik een podcast van De Correspondent over onderzoek dat is gedaan naar sollicitatiegesprekken. Werkgevers richten zich hierbij vaak op totaal irrelevante zaken. Ook overschatten ze hun objectiviteit.

Maar hoe pak je het wel goed aan? Drie dingen zijn cruciaal:

  • Zet de eigenschappen voor succes in de betreffende baan op een rij en geef ze elk een gewicht (de ene factor is belangrijker dan de andere).

  • Bedenk vragen waarmee je kunt achterhalen hoe hoog kandidaten scoren op deze eigenschappen. Stel elke kandidaat dezelfde vragen en tel de punten op.

  • Laat kandidaten een dag meelopen en geef ze een test-opdracht. Hiermee simuleer je een werkdag en zie je iemands proces, social skills en creatief niveau.

Gelukkig volgden we bij GRRR grotendeels deze opzet 😅 en hebben we inmiddels een fantastische ontwerper aangenomen 🎉

Het hele artikel kun je beluisteren of lezen.

READING LIST

Auto-tune Typography: wat een goeie vondst, deze term! Het artikel beschrijft de fantasieloze, grafische stijl die al jarenlang de Westerse kunstwereld domineert. Een wereld die pluriformiteit zou moeten uitstralen maar eigenlijk visuele eenheidsworst is.

Voor activisten is Instagrams 10-image carousel een steeds belangrijker kanaal. Visueel hebben de grotendeels tekstuele boodschappen veel overeenkomsten. Hoe is dat ontstaan?

Readymag publiceert de laatste tijd een hoop long reads, allen ontworpen met hun eigen publishing tool. Deze gaat over leesbaarheid en is niet alleen een showoff van Readymag maar ook interessant leesvoer.

Het verleden en de toekomst van interfaces, volgens de Iraans-Amerikaanse product designer Ehsan Noursalehi.

Recursive is een fantastisch variable font en is sinds kort gratis te gebruiken via Google Fonts. De ontwerper van het font vertelt je alle details.

IN JE FACE

Het Londense Ragged Edge maakt stevige, energieke en kleurrijke visual identities. Misschien ken je hun designs voor Heights, Camden Market of Assembly Hotel. Onlangs zijn er weer twee toffe cases bijgekomen: die voor fiets-verzekeraar Laka en HR-software-maker Bayzat.

Laka

Bayzat

Wat ik sterk aan Ragged Edges werk vind, is de dynamische, heldere stijl. In iedere identity kiezen ze een paar ingrediënten waarmee een rijke beeldtaal wordt gemaakt. Inspirerend in z'n ongecompliceerdheid. ✨

MUST: PIM VAN BOESSCHOTEN

Pim is freelance UX-designer en compenseert zijn schermtijd met het maken van analoge portretten.

Must read

OpenAI’s new language generator GPT-3 is shockingly good—and completely mindless – Het zwengelt de discussie aan is creativiteit te vervangen door AI? Het dwong me na te denken over mijn vakgebied (UX design) en het feit dat we door standaardisering en meer sameness design ons eigen graf aan het graven zijn. Wat zijn we dan wel? 

Must see

Eefje de Visser - Bitterzoet Concertfilm – Al jaren fan en nu een concertfilm in tijden dat de muziekindustrie op z'n gat ligt als alternatief op de tour die net zou starten. Te koop/te huur natuurlijk.

Must use

Lottie – Gebruik bij mijn huidige klus bij Nationale Nederlanden de tool Figma en daarbij is Lottie dé plugin die het zowel voor front-end als voor UX mogelijk maakt (micro)animaties toe te voegen.

FRESH FONTS

Migra (Pangram Pangram)

Flexa (Grilli Type)

Signifier (Klim Type Foundry)

Anouk (Acute Studio)

TOOLS

Wunderbucket

  • Fonts in the Wild verzamelt tof gebruik van toffe fonts.

  • UI Guideline toont van design system modules de meest gebruikte benaming en geeft visuele voorbeelden.

  • Doodlar is een app die doodles van dieren omzet in 3d-versies van die dieren.

  • Standards gaat brand guidelines vernieuwen. Meld je aan voor early access.

  • Witeboard is een supereenvoudig collaboration whiteboard.

  • The Design Encyclopedia is een collectie design tokens, components, page layouts, interaction patterns, and visualizations.

  • Camo gebruikt de highres camera van je telefoon voor Zoom/Meet/Teams video calls.

  • Design Resources is weer zo'n enorme verzameling design tools.

  • Wunderbucket tovert een lokale map op je computer om tot website. It’s like if Dropbox had a cute little static hosting service baby.

All caught up.

Het nieuwe Nxt Museum al bezocht? Aanradertje hoor.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Reply

or to participate.