• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #45 – Mijn HEY first look

Halfvet #45 – Mijn HEY first look

KICKOFF

De afgelopen twee weken kon je er niet omheen: HEY is er. Deze emaildienst is gelanceerd door de makers van Basecamp die zich afvroegen: als je helemaal opnieuw zou beginnen, hoe zou email er dan anno nu uitzien? HEY is het resultaat en founder Jason Fried doet de walkthrough:

Ik heb er nu een weekje mee gewerkt en ben voorzichtig positief. De volgende features maken HEY voor mij de moeite waard:

 • Iedereen die jou voor het eerst mailt moet je goed- of afkeuren. Dit is naast de spam filter een extra beveiliging tegen ongewenste mails.

 • Mails kun je onder elkaar lezen, als een soort news feed. Dat werkt verrassend prettig.

 • Onderwerpen van mails kun je aanpassen als je dat wil.

 • Het app-icoon toont geen rood bolletje met ongelezen mails. Dat geeft rust en onderstreept het idee dat je zelf een moment kiest waarop je je mails checkt.

 • HEY biedt de mogelijkheid om mails (automatisch) te zetten in één van deze categorieën: The Imbox (mails die je direct wil lezen omdat ze belangrijk zijn – important; got it?), The Feed (nieuwsbrieven enzo, om op een later moment te lezen) en The Paper Trail (orderbevestigingen, bonnetjes, ed.).

 • Mails die je niet meteen wil beantwoorden hoef je niet op ongelezen te zetten of reminders voor in te stellen, maar voeg je toe aan de Reply Later stack. Logisch.

 • Pixels die checken of je een mail hebt geopend worden automatisch geblokkeerd.

 • Grote files verstuur je ook met HEY; geen WeTransfer nodig.

 • Alle attachments staan ook in één file overzicht bij elkaar.

De app werkt supersnel en over elk detail is goed nagedacht. Ik ben alleen niet echt te spreken over het UI design. De app lijkt in een snoepjesbad te zijn gevallen en de typografie is vaak net te groot.

Vanaf morgen is HEY open for public.

READING LIST

Apple kondigde het einde van MacOSX aan en introduceerde een OS dat visueel nauwelijks meer is te onderscheiden van iOS, iPadOS en WatchOS . Het ziet er Dribbblig uit, met nog meer ronde elementen, zachte kleuren en een vleugje skeuomorphisme.

Deze methode om font-size en line-height te vatten in een formule klinkt heel logisch. Iemand ervaring hiermee?

Ik ben nu zo'n twee jaar bij Bunq en in die tijd is de app steeds verder dichtgeslibd met onzinnige features en upsell-promotie voor andere bunq-diensten. De meest recente app-update spant de kroon en heeft nogal wat losgemaakt onder gebruikers. 😤

Designer Steve Schoger en developer Adam Wathan hebben hun prettig handige UI-tips gebundeld.

IN JE FACE

De Double Click van Is Nice That staat deze maand in het teken van websites die typografie als beeldend element gebruiken.

Dit is de Happy/sad pin van ontwerpbureau HeyHeydeHaas, die je kunt omdraaien naar gelang je stemming 🙁🙃🙂. Te koop in hun webshop.

WATCH LIST

Erik Kennedy geeft een van z'n cursusdelen gratis weg.

Design hero Paula Scher presenteert een paar recente identity projecten. 💙

Alles over het iconische lettertype Avant Garde.

Hayley Hughes is UX Manager van Shopify en vertelt hoe design systems kunnen zorgen voor unity ipv uniformity.

Ruben Pater over z'n werk en werkwijze.

Nog zo'n iconisch font: Cooper Black 🖤

EN DAT IS DRIE

De tweede editie van de Variable Font workshop die ik mede-organiseer was zo snel uitverkocht dat we er een derde aan hebben toegevoegd. Ook deze tickets zijn bijna op dus hurry als je 'm wil doen.

MUST: HAY KRANEN

Hay is freelance creative coder en hoofdredacteur van De Circulaire (z'n nieuwsbrief)

Must read

NextDraft – De nieuwsbrief van de Dave Pell met dagelijks goed gecureerde en leuk gebrachte linkjes over Amerikaanse politiek en technologie. Dave doet dat al bijna tien jaar, en was voor mij de belangrijkste inspiratie om met De Circulaire te beginnen. Hoe de VS aan het veranderen is in een soort fascistische dictatuur is een van de belangrijkste ontwikkelingen van deze tijd. Dave zorgt ervoor dat je in de overvloed van alle artikelen alleen het beste leest.

Must see

Meow Wolf – Amerikaans kunstenaarscollectief die enorme kunstinstallaties bouwt. Hun grootste werk is The House of Eternal Return, een bowlingbaan in Santa Fe die ze hebben omgebouwd in een soort kruising tussen een escape room, het Sprookjesbos in de Efteling en een kunstgalerie. Volgens mij is dit echt de toekomst, en ik hoop dat deze ‘immersieve’ kunst dan ook in Nederland voet aan de grond kan krijgen.

Must use

Oak – Ik mediteer dagelijks tien tot twintig minuten. Een uitstekende manier om je hoofd rustig en gefocust te krijgen. Ik doe dat al een hele tijd met de gratis app Oak (alleen iOS). Maar welke app je gebruikt maakt eigenlijk niks uit (je kunt zelfs een kookwekker gebruiken), zolang het maar deel van je routine wordt.

FRESH FONTS

Trois Mille (Sharp Type)

Grand Slang (Nikolas Type)

Mr. Banks (Typeverything)

Grenette (Colophon Foundry)

TOOLS

Maak ruimte voor MakeSpace

 • Pliim zorgt ervoor dat wanneer je je scherm deelt tijdens een videocall, je notificaties uitstaan, je bureaublad schoon is, andere apps worden verborgen en meer.

 • Paste is WeTransfer's versie van Keynote en is geupdate naar 2.0.

 • Pose Animator maakt van een geïllustreerd figuurtje een skeleton-based animatie op basis van lichaamsherkenning via de webcam.

 • MakeSpace combineert realtime samenwerken met videocalls en ziet er waanzinnig uit. Helaas nog in ontwikkeling, maar meld je aan voor early access.

All caught up.

Duimpje omhoog voor deze Halfvet? App/dm/slack 'm door naar iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken!

Tot over twee weken, bij de laatste voor de zomerstop. 😎

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.