- Halfvet
- Posts
- Halfvet #44 – Hoe Unsplash casht met gratis foto's
Halfvet #44 – Hoe Unsplash casht met gratis foto's
KICKOFF
Toen ik Unsplash zo'n 7 jaar geleden voor het eerst gebruikte, was het een Tumblr-page met een kleine collectie gratis te gebruiken foto's. Het voelde als een hobby-project, en dat was het ook. Inmiddels is het een van de grootste leveranciers van stockbeeld met een bibliotheek van 1,5 miljoen foto's en 11 miljard impressies per maand. En nog steeds met alleen gratis beeld.
Hun business model? Dat is een klassiek tech startup sprookje: eerst een aantal jaren een product van hoge kwaliteit gratis weggeven en zo een enorme gebruikersgroep en naamsbekendheid verwerven. Vervolgens moneytizen zonder je brand promise te verloochenen. En dat hebben ze fokking slim gedaan: grote merken (zoals Google, Harley-Davidson en Square) mogen tegen betaling hun producten laten figureren in Unsplash-foto's. De foto's bereiken een miljoenen-publiek door o.a. de media-platformen die de foto's gebruiken in hun artikelen. En de fotografen verdienen wat bij. Win-win-win.
Oprichter Mikael Cho deelt op Twitter een aantal lessons learned over het avontuur so far.
READING LIST
Het artikel Why Outbreaks like Coronavirus Spread Exponentially is de best bezochte pagina op The Washington Post website aller tijden. Je hebt 'm vast gezien: interactieve simulaties van verschillende corona-outbreak scenario's. Een voorbeeld van de groeiende trend om data niet te visualiseren maar te simuleren.
Het lijkt alsof elke agency een lab heeft (ook wij experimenteren in de PlayGRRRound). Hoe zoiets gaat? Base deelt hun learnings.
Google introduceert Web Vitals: een set of signals over de UX-kwaliteit van een website. Denk aan laadsnelheid van de pagina, de snelheid waarop gebruikers een eerste interactie kunnen doen en het aantal onverwachte layout shifts. Website-eigenaren krijgen voor hun website toegang tot deze analytics.
Eindelijk wat innovatie in stage design. Apple's keynotes waren jarenlang (nee decennia lang) de standaard, maar Snap breekt er mee. Mooi!
NIEUWE VARIABLE FONT WORKSHOP
In februari organiseerde Thomas en ik de eerste editie en die beviel zo goed dat we het nog eens doen! Dit keer volledig online, verdeeld over drie dagen van ieder twee uur. Doe je mee?
MUST: MAAIKE KUIPER
Maaike is grafisch ontwerper bij Van Lennep Design Agency
Must read
Music Challenge – Een muziek challenge om te ontdekken hoeveel historische hits je kent, om vervolgens deze informatie toe te voegen aan een mega database. Daarnaast zie je een overzicht van hits en aan welke generatie ze wel en niet worden doorgegeven.
Must see
Cold War – Normaal gesproken zou ik nu volop uitkijken naar alle film- en muziekfestivals. Omdat we dit nu zelf thuis moeten voortzetten een filmtip waarin beiden samenkomen. Pawel Pawlikowski's 'Zimna Wojna' (Cold War) is een Poolse lovestory met een geweldige soundtrack vol jazz en adembenemende songs die ik daarna nog vaak op repeat heb gezet. Geschoten in zwart-wit met een Academy format (1:1.33 aspect ratio) zul je zien dat elk frame op zichzelf zo’n compositie spektakel bevat, dat je ze het liefst allemaal wilt inlijsten om thuis aan de muur op te hangen.
Must use
Ease and Wizz – Een heerlijk script voor After Effects waarmee je complexe animatie curves met een druk op de knop maakt zodat je niet elke keer zelf de graph editor in hoeft te duiken. Dé tool om gemakkelijk je keyframes te easen om je animaties te upgraden.
CHROME EXTENSION FAVS
Er zijn enorm veel extensies voor Chrome te vinden. Dit zijn de 9 die ik het meest gebruik:
High Resolution Downloader for Instagram laat je Insta posts (beeld en video) in hoge resolutie downloaden.
BookMacster Sync synct m'n bookmarks tussen Chrome en Safari, én tussen Macbook, iPhone en iPad.
Window Resizer verandert de afmeting van je browser-venster in een aantal presets.
Vimeo Video Downloader plaatst een download-knop naast Vimeo-video's.
AdBlock blockt ads (duh).
Startpage vervangt Google als standaard zoekmachine door Startpage (die onderwater ook Google als search engine gebruikt maar zonder alle tracking shit).
WhatFont onthult in welk lettertype web-tekst is gezet.
Full Page Screen Capture maakt een png van volledige pagina's.
Open In Incognito opent de huidige website in incognito modus. Handig om al die Medium-artikelen te lezen die alleen voor leden beschikbaar zijn.
4 DEFENSIEMUSEA IN HET NIEUW
De afgelopen tijd heb ik bij GRRR vier defensiemusea-websites ontworpen die allen op één platform draaien. Het gaat om het Marinemuseum, het Mariniersmuseum, het Marechausseemuseum en het Nationaal Militair Museum. De eerste drie zijn af en staan live, de vierde volgt binnenkort.
Erg leuk project om aan te werken en ik ben blij met het resultaat!
TOOLS
Walkie laat je met collega's praten, walkie-talkie style.
Sketch Runner Components Browser toont je Sketch symbols en -styles in een handig grid in een apart venster.
Patternico laat je patronen maken met icons.
No Design Dev is een verzameling tools voor developers die zich geen ontwerper voelen.
TitleRun is een game in de adresbalk van je browser.
Color Copy Paste laat je kleuren picken met de camera van je mobieltje. Point, pick en zet de hex-waarde over naar Sketch, Figma of web.
Cone is net als Color Copy Paste👆 een real live color picker.
All caught up.
Tot over twee weken!
Jeroen.
Reply