Halfvet #4

KICKOFF

China is bezig met het grootste sociale experiment ever. 200 miljoen camera's houden de bevolking 24/7 in de gaten en de gegevens worden gekoppeld aan databases van banken, winkels en websites. Doe je iets positiefs voor de gemeenschap dan verdien je social credits waarmee je op allerlei terreinen in het dagelijkse leven voorrang krijgt; doe je iets dat de overheid niet zint, dan gaan er punten af en raak je steeds verder geïsoleerd.

De uitrol van deze digitale dictatuur nadert z'n voltooiing; in 2020 moeten alle systemen werken. ABC maakte een longread en een tv-item.

READING LIST

Mijn collega Roel schreef een samenvatting van het What Clients Think onderzoek, over wat klanten haten en waarderen in ontwerpbureau's. Must read voor iedereen die wel eens voor een opdrachtgever werkt.

Adobe's inhouse illustratrice vertelt hoe haar nieuwe brand illustrations werden geboren.

Grappig om te lezen hoe Jeremy Keith een presentatie samenstelt: precies zoals ik het altijd doe. Eerst de inhoud, dan de volgorde, dan de vorm. En altijd in losse eenheden zodat je tot het laatste moment kunt schuiven.

Eli Schiff schreef een epische, driedelige reconstructie van Uber's restylingen in 2006 en 2018. Ik spoil niets als ik verklap dat Eli niet blij is met wat hij zag.

Interview met Neerlands knuffeltypograaf Gerard Unger.

De web-R&D-afdeling van de BBC deed onderzoek naar nieuwe online vertelvormen. Ze prototypten 12 concepten en presenteren de vier best beoordeelde formats.

WATCH

Het Duitse kunstduo Quintessenz maakte op het Griekse eiland Paxos een installatie van honderden stukjes geverfde stof. Voelt digital, is het niet. 💜

Meer over hun werkwijze bij WePresent.

FRESH FONTS

–– Ndiscover

–– Florian Karsten

–– Narrators

TOOLS

  • Sheet2Site laat de database van je website draaien op Google Sheets. Enorm handig als je zonder coding skills een verzameling wil ontsluiten die te filteren is.

  • Shotsnapp is een mockup tool met devices, browsers en meer.

  • Times Newer Roman lijkt sprekend op Times New Roman maar loopt iets wijder. Zo past je essay wel op die 5 vereiste pagina's.

  • Ara.na is een visual bookmarking tool.

  • Pantone Metallic Shimmers is een nieuwe Pantone-waaier voor glimmende kleurtjes.

  • Design Notes verzamelt design tools, resources en kits.

  • The Typographic Ticket Book is een bonnenboekje om type crimes mee te beboeten. Use of display font at text size – $300,00.

That's all voor nu.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.