• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #37 – Corona carto #fail

Halfvet #37 – Corona carto #fail

KICKOFF

Aantal besmettingen per provincie

In de berichtgeving over Covid-19 spelen kaarten en grafieken een belangrijke rol. Hoe ze zijn ontworpen heeft bovendien grote invloed op hoe we het nieuws interpreteren. Cartograaf Kenneth Field schreef een interessant artikel over hoe bepaalde Covid-19-visualisaties lezers misleiden.

Zoals bijvoorbeeld de kaart hierboven met het aantal besmettingen per provincie in China. Het ziet er legit uit maar rammelt aan alle kanten. Per gebied worden totalen gebruikt, maar aantallen per 1K bewoners zou meer inzicht geven. (Dezelfde fout maakt Nu.nl momenteel op deze kaart; totaal nutteloos om met land-totalen te werken.) Ook slaat de kleursegmentering nergens op als je weet dat de Hubei provincie zo enorm boven de rest uitsteekt. En de kleur rood: is dat echt nodig?

Nu dezelfde data, maar andere visualisatie:

Aantal besmettingen per provincie

Ander ontwerp, andere boodschap.

Het artikel geeft nog meer smeuïge voorbeelden van slecht gekozen visualisaties. Lees het hier.

READING LIST

Een van m'n favoriete nieuwsbrieven is die van Erik Kennedy. Hij doet daarin ultra-praktische step-by-step redesigns van interface elementen. In z'n laatste mail laat 'ie zien hoe je eenvoudig kleuren tweakt zodat ze door de WCAG contrast-check komen. Ik heb die mail als pdf online gezet (hij heeft geen nieuwsbrief archief). Als je je wil abonneren, dan kan dat hier.

Het Van Gogh Museum heeft van alle musea ter wereld het hoogste socialmedia-engagement. Dat is onder meer te danken aan het toepassen van het gedragsmodel van B.J. Fogg. Die stelt dat gedrag alleen plaatsvindt als er wordt voldaan aan drie voorwaarden: iemand moet het willen (motivation), het kunnen (ability) en een reden hebben om het nu te doen (trigger). Door het scherper toepassen van dit soort psychologische modellen zijn vorig jaar de organische social interacties met het museum verdubbeld.

Bij GRRR hebben we uitvoerig bekeken of we Abstract onderdeel gaan maken van onze workflow. Maar tijdens de testperiode lanceerde Sketch hun antwoord op Abstract: Sketch for Teams. Dat bleek precies wat we nodig hebben dus voorlopig geen Abstract. Zeker niet als je ziet wat Sketch nog meer van plan is.

Cooper Black is een van mijn typografische guilty pleasures. Het lettertype is helemaal kapot gebruikt in de jaren '70 en heeft iets ranzigs over zich. Oude Garfields hadden 'm als logo en dat paste goed; Cooper Black is even dik en lui als de kat zelf. Type designer Miles Newlyn houdt ook van Cooper maar zag veel inconsistente details. En dus besloot 'ie om het font te restylen. Het resultaat heet New Kansas en het is een beauty. Ongelooflijk dat 'ie méér als Cooper Black voelt dan het origineel.

IN JE FACE

Very responsive

Yehwan Song maakt te gek conceptueel, grafisch web-werk. Nu al een klassieker: haar Very Responsive Website.

Brutalogo's

Ognjen Ranković verzamelt logo's die zijn ontworpen in de Joegoslavische tijd (1918 - 1992). Uit z'n archief heeft 'ie er 100 gepubliceerd op Behance en Instagram. Als je de brutalistische architectuur uit die regio voor ogen houdt, dan lijken de logo's in staal en beton gegoten.

MUST: GIJS VAN DE WAL

Gijs is Digital & Brand Designer bij AKQA Amsterdam

Must read

Gender Inclusive Web Guide – Een guide voor een gender-inclusive web met praktische voorbeelden die je direct kunt toepassen.

Must see

The Secrets Data Won’t Tell You – Vicki Tan (Product Designer bij Headspace) beschrijft een ontwerpproces aan de hand van data versus designer’s intuïtie.

Must use

Design System Checklist – Deze open source design checklist werkt niet alleen fantastisch, zo ziet het er ook uit.

#36DAYSOFTYPE

1 axis, 20 masters

Ik doe mee aan 36 Days of Type (georganiseerd door Letterspace), waarin elke dag een ontwerper een letter deelt, gemaakt als variable font. Ik doe de H en die wordt morgen op de socials gedeeld, maar vandaag al in Halfvet 👊

Als je de letter op mobile bekijkt, kun je 'm manipuleren met de gyroscoop van je device.

TOOLS

Draft XR

  • Iconset is een app om svg-icons in te bewaren.

  • 3Drops Team Tools is een verzameling tools voor designers, developers, marketeers enz.

  • FontGoggles is een open source tool om fonts (in allerlei formaten) mee te previewen.

  • Switching.Software biedt ethische, privacy-vriendelijke alternatieven voor veel gebruikte software.

  • Grammarly is een Chrome extensie die de grammatica van teksten verbetert.

  • Type Foundry Index is een enorme verzameling independent type foundries, met een handige labeling die aangeeft of een foundry trial fonts aanbiedt.

  • CSS Stats geeft analytics over de css van je website.

  • Open Peeps zijn gratis customizable vector illustraties van mensen in alle soorten en maten.

  • Tempo is een minimalistische, privacy-vriendelijke email client.

  • DraftXR is een Adobe XD plugin waarmee je voor VR ontwerpt en prototypet.

All caught up.

Halfvet wordt inmiddels bij meer dan 700 peeps gratis thuis bezorgd (welkom Walewijn, lid nr. 700!) 🎉 Wie is volgens jou een typische Halfvetter die nog geen lid is? Stuur 'm naar halfvet.nl!

Tot over twee weken,

Jeroen.

Reply

or to participate.