- Halfvet
- Posts
- Halfvet #36 β De Variable Font workshop π₯π₯π₯
Halfvet #36 β De Variable Font workshop π₯π₯π₯
KICKOFF
Eind vorig jaar las ik dit artikel van Arthur Reinders Folmer en deelde op Twitter m'n voornemen om zelf te gaan rommelen met de variable font technologie. Thomas Dahm reageerde met: zullen we anders een workshop organiseren? Sure, why not π Dus benaderden we Arthur met de vraag of hij zo'n workshop zou willen geven en yes, hij was ook aan boord!
Deelnemers waren er in no-time; binnen 10 dagen tijd waren alle 30 beschikbare plekken gevuld. Op 15 februari was het zover en liep GRRR vol met V-font nieuwsgierigen. Arthur heeft in één dag laten zien hoe je in Glyphs een letter variable maakt, hoe je 'm zelfs kleur kunt meegeven en hoe je 'm met CSS en JS in de browser laat animeren. Ik heb zelf natuurlijk ook meegedaan en vond het te gek om eindelijk de basics van VF te leren en om te zetten in een animerend font β ook al was het maar één letter.
De type experimenten van een aantal deelnemers zijn hier te zien. Sommige animeren vanzelf, anderen werken op hover of op window resize.
Thomas, Arthur en ik denken aan een tweede editie van de workshop. Wil je als eerste horen hoe & wat, laat dan hier je mailadres achter.
READING / LISTENING LIST
π Tom De Bruyneβ"We moeten de wereld in een betere plek manipuleren" (Glitch podcast) β www.glitch.show
Tom de Bruyne is oprichter van behavioral design agency SUE en weet als geen ander hoe menselijk gedrag in een bepaalde richting kan worden gestuurd. Dat kan een donkere richting zijn of een positieve. Je raadt het al: Tom zet z'n kennis in om mensen de goede kant op te nudgen. Super leuk gesprek met David en Laurens van Glitch.
Ook ik maak in design vaak geen visueel onderscheid tussen een link en een button. Maar onderwater zijn het twee verschillende dingen. Hoe zit dat ook alweer?
Dalton Maag was een van de eerste typefoundries die variable fonts uitbracht. Hun creative director Bianca Berning vertelt over het ontstaan van de techniek en in welke richting de ontwikkelingen gaan.
Als je een tekst een overdreven nationalistisch-Duitse vibe wil geven, dan zet je 'm in de Fraktur. Iedereen kent dit lettertype dan ook als hΓ©t nazi-font. Maar wist je dat Adolph Hitler een schijthekel had aan de Fraktur?
IN JE FACE
Sterk campagne-idee van de Amsterdamse 72andSunny: in de broncode van een aantal grote websites zijn ascii-portretten te zien van developers die aan die websites hebben gewerkt en die van oorsprong vluchteling waren. Check bijvoorbeeld de broncode van Marktplaats. Dit alles ter promotie van HackYourFuture, een coding school voor vluchtelingen.
Studio Output heeft Mixcloud gerestyled en I like it. De verschillende identity-onderdelen ogen los van elkaar niet heel bijzonder, maar de optelsom zorgt voor een sterk Mixcloud gevoel.
MUST: FLORIS DOUMA
Must read
Rework β Jason Fried, oprichter van project management tool Basecamp, vertelt inspirerend in bondige hoofdstukken over hoe je als online onderneming succesvol kunt worden. Hij druist fijn in tegen het bekende start-up/IPO/venture capital 'gesjees'. Verplichte kost voor iedereen die een online zaak wil beginnen maar denkt dat 'ie daar eerst tweeΓ«nhalve ton voor moet lenen.
Must see
Podcasts van NPR β Als je nog geen podcast verslaafde bent, maar wel ambities hebt in die richting, begin dan bij de podcasts van de Amerikaanse publieke radio omroep NPR. Stuk voor stuk steengoed en meer dan geschikt als gateway drug :) How I built this, The Indicator, Planet Money & Ted Radio Hour zijn mijn persoonlijke favorieten. Podcasts zijn ook aan te raden als je sportambities hebt, maar het sporten zelf eigenlijk te saai vindt.
Must use
DaisyDisk β Voor als je harde schijf bijna vol zit, maar je weet niet waar je gigabytes precies gebleven zijn. DaisyDisk visualiseert je harde schijf op een mooie en slimme manier zodat je gemakkelijk op kunt sporen waar je nog wat ruimte kunt vrijmaken.
Floris is freelance creative web-developer
UITSLAG HALFVET SURVEY
De vorige keer vroeg ik jullie mening over Halfvet. 65 personen reageerden (13% van de lezers), die de survey in gemiddeld 6:13 minuten invulden. Hier de resultaten π
Als eerste vroeg ik om de nieuwsbrief-onderdelen een cijfer te geven:
Daarna vroeg ik: Wat vind je van de lengte van de nieuwsbrief?
En toen: Hoe heb je Halfvet ontdekt?
Als laatste vroeg ik naar dingen die beter kunnen. Twee zaken werden het meest genoemd: het mag persoonlijker (meer mijn mening, meer over GRRR), en het design kan beter (minder plomp, meer uitgesproken, beter onderscheid tussen de secties). Ik knoop het in m'n oor!
Daarnaast mogen vrouwen meer aan bod komen, kan er meer context bij de Must-persoon, is er behoefte aan een Halfvet podcast en nog een heleboel andere bruikbare suggesties!
Veel dank voor de feedback, heel waardevol π
All caught up.
Ben je zo hyped over Halfvet dat je 'm wil doorsturen? Doe dat dan niet in je mailprogramma (want de ontvanger kan jou per ongeluk uitschrijven), maar verspreid deze link. Op social droppen vind ik ook heel fijn. Dank!
Tot over twee weken,
Jeroen.
Reply