• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #35 – Opgemerkt is de max

Halfvet #35 – Opgemerkt is de max

JOUW MENING

Ik ben heel benieuwd wat jullie van Halfvet vinden en hoe ik 'm kan verbeteren. Daarom heb ik een super simpele survey gemaakt, die je in een paar minuten anoniem invult. Zou je dat willen doen? Je helpt me er enorm mee. In de volgende Halfvet deel ik de resultaten!

Ga naar de survey (kost je maar een paar minuten)

🙏

KICKOFF

Thomas en Stef

Thomas Byttebier ken ik als digital director van Base Design en z'n interessante blogs over met name het ontwerpproces. Stef Hamerlinck is merkstrateeg en de man achter Let’s Talk Branding, het platform waarop hij branding insights deelt dmv video's, podcasts en cursussen. De twee Belgen zijn een podcast over marketing en branding gestart: Opgemerkt.

Er zijn pas drie afleveringen gemaakt maar het luistert naar meer. Het format bestaat eruit dat ieder een artikel of nieuwsbericht inbrengt om te bespreken (vergelijkbaar met wat Reinier en Rick doen in Snuggere Zaken). De onderwerpen staan dicht bij m'n eigen interesses: digital design, branding en marketing. De toon is prettig prikkelend.

Ik vind de podcast – op z'n Vlaams – de max ✌️

READING LIST

Evelyn Woods begon eind jaren '90 met web design/development en schrijft een 15.000 woorden tellende blogpost over wat er sindsdien is veranderd. Ze haalt herinneringen op aan een eindeloze stoet web memorabilia: splash pages, animated gifs, frames, browser wars, XHTML, Web 2.0, enz enz. Erg leuke trip down memory lane.

Sinds hun oprichting gebruikt Studio Feixen een custom typeface voor eigen communicatie. Dit lettertype is uitgebreid tot een superfamilie en nu voor iedereen beschikbaar. Ze karakteriseren Studio Feixen Sans zelf als "simple and geometric but with a friendly and slightly naive feeling". Lekker hoor.

De VVD experimenteert met een nieuwe campagnetactiek op Instagram: superlelijke memes. Het lijkt te werken. Maar of het op lange termijn ook stemmen oplevert?

Wat gebeurt er als je met 99 mobieltjes in een karretje over straat slentert? Dan ziet Google Maps dat als een opstopping en leidt andere weggebruikers om. En heb je een virtual traffic jam op je naam staan.

ATTENDING

Zie ik je bij Awwwards?

MUST: JERRY VERMANEN

Must read

This Is Not Propaganda: Adventures in the War Against Reality (Peter Pomerantsev) – Veruit het beste boek over misinformatie dat ik heb gelezen. Pomerantsev (geboren in de Sovjet-Unie, nu Britse onderzoeker) heeft een uniek perspectief op online trollen en beïnvloedingscampagnes. Hij heeft zijn research uitstekend op orde en komt - gelukkig - met mogelijke oplossingen hoe je je kunt wapenen tegen misinformatie.

Must see

De Villamoord – Deze tip is niet geheel objectief en neutraal (want gemaakt door mijn collega's bij KRO-NCRV), maar ik durf dit zonder blikken of blozen aan te raden. Een jaar lang onderzoek naar misschien wel de grootste rechterlijke dwaling in Nederland: zowel qua research, vormgeving en storytelling is dit dé serie waarvan je altijd al hebt gehoopt dat het in Nederland gemaakt kon worden.

Must use

Openroute Service – Datajournalistiek ontwikkelt zich in rap tempo, zeker qua methodiek en onderzoeksmethoden. Een vondst waar ik recent erg blij van ben geworden, is Openroute Service: een API waarmee je de bereikbaarheid van locaties eenvoudig kunt analyseren. Check vooral even de Jupyter Examples op de website. Compatible met populaire talen en tools zoals R, Python, Javascript en QGIS.

Jerry is datajournalist bij Pointer (KRO-NCRV) en schrijver van de nieuwsbrief Klikdinges.

FRESH FONTS

Brice (Studio Sun)

Studio Feixen Sans (Studio Feixen)

Novera (René Bieder)

TOOLS

Play with Play

  • Nagfree is een Chrome extensie (gemaakt door Hay Kranen) om websites minder irritant te maken. Met oa: alle cookies op NPO-sites worden automatisch geweigerd, en de stress-banners op Booking.com verdwijnen.

  • Balloon is een drop box voor Dropbox. Handig om anderen files in jouw Dropbox te laten zetten.

  • On-Page SEO Checklist for New Websites somt op hoe je de on-page SEO van nieuwe websites kunt verbeteren.

  • Hey gaat email revolutioneren. Uit de koker van Jason Fried van Basecamp.

  • Neon Moiré is een app die alle design conferenties van 2020 verzamelt.

  • Play laat je websites ontwerpen en bouwen vanaf je mobiel.

All caught up.

De kickoff van de vorige Halfvet (over Frank Chimero's redesign van z'n eigen website) bevatte een doodlopende url. Dit is de juiste link. Nog steeds de moeite waard :)

O ja, had je m'n survey al ingevuld?

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.