• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #33 – Expressive Design Systems

Halfvet #33 – Expressive Design Systems

KICKOFF

Yesenia Perez-Cruz

Onlangs las ik Making Room for Variation en bij elke zin knikte ik instemmend JA! Het artikel beschrijft een herkenbaar ongemak bij het werken met design systems.

Auteur is Yesenia Perez-Cruz, design lead bij Shopify en eerder bij Vox Media. Ze schrijft:

Making a brand feel unified, cohesive, and harmonious while also leaving room for experimentation is a tough balancing act. It’s one of the most challenging aspects of a design system.

Wanneer je een design system verkeerd opzet of gebruikt, bestaat het risico dat alles op elkaar gaat lijken en het merk z'n edge verliest. In een design system moeten experiment en vernieuwing zijn ingebouwd, maar hoe doe je dat als je juist werkt aan consistentie en eenvormigheid?

Eén mogelijke oplossing draagt ontwerper Paula Scher aan: maak gebruik van seasons. Elk seizoen (of een andere tijdseenheid) zet je een identity-element op een volledig nieuwe manier in. Bijvoorbeeld: hetzelfde lettertype wordt in het ene seizoen uitgerekt, in het andere seizoen gecombineerd met fotografie en in weer een ander seizoen outline toegepast. Herkenbaar én verfrissend.

In het artikel geeft Yesenia Perez-Cruz nog meer voorbeelden en tips. Ze noemt haar visie Expressive Design Systems en heeft er ook net een boek over uitgebracht.

Herkenbaar issue? Ben benieuwd naar jouw ervaringen of tips.

READING LIST

Brand New reviewt regelmatig restylingen van bekende en minder bekende merken en vraagt ook lezers hun mening te geven dmv votes. In dit jaaroverzicht worden de beste, slechtste en meest controversiële restylingen gerankt. List porn!

Het afgelopen jaar kon je niet om Figma heen. Veel updates, veel posts, veel buzz. Voorlopig blijf ik nog bij Sketch, maar overstappen wordt steeds aantrekkelijker. Ontwerper Jordy van den Boom ging overstag en deelt z'n ervaringen.

Veel Aziatische schriften worden van oorsprong verticaal geschreven, maar hebben uit praktische overwegingen een horizontale schrijfrichting gekregen. Op mobile is dat eigenlijk zonde, want daar zou het verticale schrift juist goed kunnen werken. Hoe dat uitpakt laat Vertically Works zien.

Zoiets simpels als een hover state: hoe kun je dat snel testen ín je ontwerp tool zonder te prototypen of te bouwen in code?

Neal Agarwal is creative coder en maakt superleuke miniwebsites (verzameld op neal.fun). Hij is opgegroeid met Flash, waarmee hij vrolijk experimenteerde en de meest leipe shit ontwierp. Die jaren (2000–2010) noemt hij het Weird Web era. Toen Flash van het toneel verdween, verdween ook de weirdness (2010-2020). Maar het tij lijkt gekeerd en Neal ziet weer kansen to Make The Web Weird Again. 🙏

Eigenlijk heel gek dat navigatie op mobile nog steeds meestal bovenaan staat. Het is de plek waar je duim het minst makkelijk komt. Waarom wordt er zo weinig geëxperimenteerd met bottom nav? Michael Barsky doet een aantal voorstellen waarvan de Pinterest-optie mij het beste lijkt. En jij?

IN JE FACE

Zoveel microplastics eet je in één jaar

Een data visualisatie, zo eenvoudig, effectief en misselijkmakend: Visualising the amount of microplastic we eat.

Gedrukt met algen

De eerste toepassing van biologisch afbreekbare algeninkt in drukwerk ter wereld: het boekje dat Cast Iron Design voor Patagonia ontwierp. 👏👏👏

MUST: JORN DAL

Must read

The Pinterest Effect – Op zoek naar inspiratie in 2020! Waar begin je? Vaak Pinterest toch, want het is snel, gemakkelijk en alles bij elkaar. Thierry Brunfaut, Founding Partner bij Base Design geeft zijn visie op hoe goede ideeën ontstaan en het effect van Pinterest op creativiteit. 

Must see

Nadine Redlich – New York Times illustrator Nadine Redlich maakt messcherpe, kurkdroge, recht voor z’n raap illustraties. Denk Kamagurka maar dan net even anders. Check haar insta.

Must use

Private Views – Kersverse podcast die interviews publiceert met de beste creative branding-agencies van dit moment en dieper ingaat op de vraag ‘waarom’. Super interessant om een inkijkje te krijgen in het creatieve proces en ontwikkeling van bureaus van dit kaliber. Mijn favo podcast voor op de fiets.

Jorn is senior designer en art-director bij Silo Agency

TOOLS

  • Font Generator helpt met het schrijven van bijv. je social bio in obscure Unicode tekens.

  • Colorsinspo verzamelt allerlei kleurgerelateerde tools bij elkaar.

  • Kinopio is een brainstorming/mindmap tool die handig werkt én er gezellig uitziet 😎

All caught up.

Voor wie m'n jaaroverzicht heeft gemist: check 'm hier voordat 'ie koud wordt.

En over twee weken hosten we bij GRRR de Brand the Change meetup. Wordt leuk, zie ik je daar?

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.