• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #32 – Wat beklijft van 2019?

Halfvet #32 – Wat beklijft van 2019?

Voordat het nieuwe jaar losbarst, kijk ik nog één keer achterom. Uit alles wat het afgelopen jaar in Halfvet langskwam, wat beklijft nou echt? Ik heb m'n favoriete cases, reads en tools verdeeld over zeven thema's die voor mij kwamen bovendrijven:

  • De opkomst van de no code beweging

  • AI en AR disrupten fotografie

  • Toegankelijkheid als new normal

  • Barokke typografie vol historie

  • De trek naar kleine social networks

  • Design systems en onze fixatie op proces

  • Tech is kapot. Hoe gaan we het fixen?

Let's go!

DE OPKOMST VAN DE NO CODE BEWEGING

Thomas Dahm bezoekt veel design conferenties en wil z'n notes en insights makkelijk kunnen vastleggen. Da’s best een gedoe als je ook de presentatie moet volgen. Hij bouwde een Glide-app die ’m hierbij assisteert. Ik heb hetzelfde gedaan toen ik Us By Night bezocht. Leuk om met Glide te klooien en je hebt snel resultaat.

In Halfvet #4 tipte ik Sheet2Site, een dienst waarmee je websites maakt die draaien op Google Sheets. De site is ontwikkeld door Andrey Azimov, een indie maker uit Oekraïne die nu op Bali woont. In maart 2018 nam hij ontslag en begon hij aan z'n Hardcore Year, waarin ‘ie zich voornam om binnen een jaar op een MRR (monthly recurring revenue) van tenminste $1,000 te zitten. Hoe? Door zo veel mogelijk diensten te lanceren waar gebruikers voor willen betalen. En ja, dat is ’m gelukt.

Jarred Sumner droomt van een wereld vol glittertekst, remix code en confettikanonnen. Daarom heeft ie Codeblog gelanceerd, waarmee je blogt zoals je vroeger je MySpace pimpte. En dat alles zonder code te kloppen.

Gerelateerde tools:

  • Sheety zet je Google Sheet om in een database API.

  • Blot is een blogging platform zonder interface. Gooi je bestanden in een Dropbox map en je website staat live.

  • Small Victories doet hetzelfde als Blot, maar net anders.

AI EN AR DISRUPTEN FOTOGRAFIE

Snapchat lijkt hét social AR platform te worden, zeker met de nieuwe Landmarkers feature. Leuk om te zien dat camera’s steeds minder om vastleggen gaan maar meer om ontwerpen.

Kevin Kelly coint het concept Mirrorworld. Dat is de enorme virtuele wereld die we aan het bouwen zijn, als ‘replica’ van de echte wereld. Op dit moment gluren we af en toe in Mirrorworld dmv AR, maar binnen afzienbare tijd hebben we een volledige en permanente tweeling-wereld tot onze beschikking. Opwindende visie; een soort nieuw global web.

Input: een portretfoto. Output: een filmpje van die persoon, pratend. Nog allemaal tamelijk houterig, maar m'n bek viel open bij een pratende Mona Lisa. Dat is toch wel de bekendste persoon waar maar één afbeelding van is.

De lookbook van de Spring ‘19-collectie van Fred Perry x Raf Simons speelt zich af in Amsterdam Noord. Random Studio en fotograaf Guus Kaandorp bedachten een street view omgeving waar je de collectie in kunt ontdekken. Fantastisch concept en heel nice uitgewerkt.

Gerelateerde tools:

  • Dinamo Face Filters zijn de Insta filters die typefoundry Dinamo lanceert.

  • Generated Photos is een Google Drive map met 100.000 gratis ai-gegenereerde portretfoto’s, voor in mockups, presentaties of persona’s. Bij de productie zijn dus geen mensen misbruikt.

  • Have They Faked Me toont AI-gegenereerde gezichten die het meest op jou lijken.

TOEGANKELIJKHEID ALS NEW NORMAL

Uitvoerige beschrijving van hoe Stripe z'n brand colors heeft geupdate zodat ze binnen de accessibility-richtlijnen vallen. En da’s met een zeer kleurrijk palet een hele opgave, want hoe maak je lichte kleuren donkerder met behoud van kleurfelheid?

Mijn collega Michèle laat zien dat een toegankelijke website ontwerpen makkelijker is dan je denkt. Trouwens, als je voor de (semi-)overheid ontwerpt is het zelfs een verplicht ding.

Apple heeft een nieuwe toegankelijkheid-functie gelanceerd: Accessibility Events. Op het eerste oog een mooie uitbreiding van de vele features die ze op dit gebied al hebben ontwikkeld. Maar in werkelijkheid is dit een grote stap achteruit.

Construct Sans is een lettertype als statement over genderneutraal taalgebruik. Het gebruikt het principe van ligaturen om woorden die onnodig mannelijk of vrouwelijk zijn te vervangen door een neutraal alternatief (bijv. policeman wordt police officer). Tamelijk kleine usecase, maar wat een tof idee om ligaturen hiervoor te misbruiken.

Gerelateerde tools:

  • Diversify Your Feed toont de man-vrouw-verhouding van wie jij op Twitter volgt.

  • Color Review checkt of een kleurcombinatie genoeg contrast heeft en binnen de accessibility guidelines valt.

  • WhoCanUse is again zo'n handige kleurencontrast checker.

BAROKKE TYPOGRAFIE VOL HISTORIE

&Walsh heeft een fingerlicking visual identity gemaakt voor het New Yorkse restaurant Zooba, dat Egyptisch streetfood serveert. De branding is een ode aan het eclectische straatbeeld van Caïro en is – net als Zooba’s eten zelf – een combinatie van handcrafted en hedendaags. Ik vind het resultaat echt waanzinnig. Alles klopt: de kleuren spetteren tegen het zware zwart, de handgeschilderde typografie combineert mooi met de geometrische patronen, de fotografie is rauw en prikkelend, de vlakverdeling voelt willekeurig maar in balans en het custom lettertype heeft de juiste middle east vibe. Zooooooo lekker.

CANALS is een schitterend ontworpen website over de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel. De verfijnde typografie (Maelstrom Sans ❤️) spat van je scherm. Concept/ontwerp: Marcus Brown; development: Aristide Benoist.

Gerelateerde type releases:

DE TREK NAAR KLEINE SOCIAL NETWORKS

Voor wie heel veel volgers op social heeft: je bent waarschijnlijk beter af bij Escapex. Daar krijg je je eigen app, dat het besloten karakter van Whatsapp combineert met de sociale interactie van Facebook.

In dit essay wordt de huidige staat van het internet geïllustreerd aan de hand van twee metaforen: The Dark Forest (het lijkt uitgestorven maar iedereen heeft zich teruggetrokken in kleinere, beschermde netwerken) en The Bowling Alley Theory (veel mensen gaan naar bowlen vanwege het sociale aspect, niet per se voor het bowlen; zo gebruiken veel mensen ook internet). Spot on!

Voor museum-marketeers lijkt Insta een zegen: het zorgt ervoor dat de gesloten kunstwereld toegankelijker wordt voor beginnende kunstenaars en musea kunnen een nieuw publiek bereiken. Maar er is een groot nadeel: niet ieder kunstwerk is instagrammable. Slechts een heel klein deel van een museumcollectie is geschikt voor Instagram. Sure, eye-pleasing kunstwerken kunnen waarde hebben, maar kunst gaat voor mij vooral om nieuwe ervaringen en inzichten – en die kunnen ongemakkelijk zijn, of subtiel, of voortkomen uit een fysieke ervaring in het museum. En dat is niet te vatten in een jpg. Instagram zet de spotlights op een flinterdun deel van de kunstwereld. Maar de meeste kunst is niet fotogeniek.

Interessant essay waarin Linda Duits TikTok vergelijkt met de Chinese cultuur waaruit het is ontstaan: het gaat niet om originaliteit (de eerste zijn), maar om ambacht (de beste zijn).

DESIGN SYSTEMS EN ONZE FIXATIE OP PROCES

Vaak worden style guides, component libraries en design systems door elkaar gehaald. Hier lees je hoe ze zich tot elkaar verhouden.

En als je dan besluit een design system op te zetten, waar te beginnen? Deze vijfdelige serie wijst de weg.

Herkenbaar: veel designer-portfolio’s staan strak van de case studies en opleidingen sturen hier zwaar op. Maar die focus op procesbeschrijving leidt tot eenheidsworst. UX Collective analyseert het probleem en komt met oplossingen.

Eric Karjaluoto heeft heel veel goede adviezen voor ontwerpers – freelance of binnen een bureau. Ik ben het overal dik mee eens.

Gerelateerde tools:

  • Shape is een tool van IDEO om ideeën te bedenken en te testen.

  • Checklist Design zet per type pagina of component op een rijtje waar het ontwerp minimaal aan moet voldoen.

  • GitBook is een documentatie tool, vergelijkbaar met Notion.

  • Notebook is een Sketch plugin waarmee je comments, annotaties en documentatie kunt toevoegen aan objecten.

TECH IS KAPOT. HOE GAAN WE HET FIXEN?

Wanneer meer dan de helft van het internetverkeer bestaat uit bots, gaan systemen die fraude opsporen denken dat menselijk verkeer fake is en bots echt zijn. Dit moment wordt The Inversion genoemd en het blijkt dat we het al lang zijn gepasseerd. Internet wordt steeds meer een bubble gebaseerd op false metrics, dat verwoestende gevolgen heeft voor bedrijven, mensen en politiek. Voor de hele samenleving dus.

Alle recente ethical design issues komen langs en vormen de opmaat voor een lange lijst aan concrete stappen die ontwerpers kunnen maken om de negatieve kanten van tech te killen.

Een enorme bak goede adviezen om tot meer deep work te komen. De twee principes die ik zelf hanteer (Rocks/pebbles/sand en de urgent/important matrix) worden niet genoemd maar er is genoeg ander interessants te vinden.

Op zoek naar een gezonde en gebalanceerde manier van werken? Deze collectie artikelen en video’s helpen je op weg.

Ik had Astrid Poot al eens eerder gehoord in een podcast (in die van Vasilis) en haar praktische gepassioneerdheid (is dat een woord?) is me altijd bijgebleven. Nu was ze te gast bij Glitch en weer ging m'n hart open. Ze praat over het belang van woede, klooien en kleinschalige impact. Dit is het type activistische ontwerper waar de wereld wat aan heeft!

Gerelateerde tools:

  • Hyperfocus blokkeert voor een bepaalde tijd alle meldingen van bijv. Slack, Whatsapp en Twitter zodat je ongestoord shit done krijgt.

  • Website Carbon Calculator berekent hoeveel koolstofdioxide je website produceert.

  • Simple Analytics is een privacy-vriendelijk alternatief voor Google Analytics.

All caught up.

Dat was het voor dit jaar. Alvast een geweldig 2️⃣🧿🥈⭕️ en tot over twee weken!

Jeroen.

Reply

or to participate.