• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #31 – Ik organiseer een type workshop

Halfvet #31 – Ik organiseer een type workshop

KICKOFF

Het afgelopen jaar zijn variable fonts definitief doorgebroken. Veel nieuwe lettertypes zijn variable en er wordt volop geëxperimenteerd met interactieve toepassingen op websites. Helaas heb ik zelf nog niet hands-on met de techniek gewerkt. Daarom organiseer ik een workshop waarin we precies dat gaan doen!

Samen met Thomas Dahm van Neon Moiré host ik op 15 februari een variable fonts workshop, gegeven door Arthur Reinders Folmer van Typearture. Arthur vertelt je in één dag alles over de techniek, het letterontwerpen in Glyphs en de implementatie in CSS. En je gaat zelf een variable font maken! 💪

Zie ik je daar?

Drie vragen aan workshopleider Arthur Reinders Folmer

Wie heeft je geïnspireerd om met de variable fonts techniek te gaan werken?

Met name David Jonathan Ross. Zijn lettertype Fit was een van de eerste commerciële variable fonts, en was een sterke showcase van mogelijkheden. De techniek leek mij te lastig om zelf mee aan de slag te gaan, dus verdiepte ik mij er nog niet in. Niet lang daarna maakte Roel Nieskens samen met David de variable kleuren emoji Mr.poo. Daarmee zag ik wat illustratief kon, en met kleur! Toen moest ik wel gaan experimenteren.

Je gebruikt de techniek met name om illustraties te animeren. Welke andere interessante toepassingen zie je om je heen?

Het werk van Mandy Michael toont de mogelijkheden van variable fonts en browser interactie, op haar codepen staan prachtige voorbeelden. Underware maakte variable fonts voordat variable fonts bestonden en Nick Sherman plaatst op zijn Twitter interessante experimenten. De Amsteldok huisstijl door VBAT en Fontsmith is zelfs gebouwd rondom een variable font. En we hebben volgens mij nog maar een fractie gezien van wat allemaal kan.

Heb je tips voor de workshop-deelnemers om zich voor te bereiden? 

Misschien kun je iets verzinnen waar je het variable font voor gaat gebruiken, bijvoorbeeld als initiaal, illustratie, of deel van een interface? Of bedenk een probleem dat het font moet oplossen, zoals de responsiveness/leesbaarheid van een tekst. Maak het wel (nog!) niet te ingewikkeld, we gaan stap voor stap opbouwen. Je kan ook kort voor de workshop (de Glyphs trial is max. 30 dagen te gebruiken!) een paar van de tutorials van Glyphs uitproberen, daarin leggen ze veel uit. 

Meld je hier aan voor de workshop. Er is plek voor max. 30 deelnemers.

'19/'20 READING LIST

Welke design tools gebruiken ontwerpers in hun proces van ideation tot handoff? Dit jaar hebben de categorieën niet één duidelijke winnaar.

Jeremiah Shoaf verklapt welke boeken hij zou aanraden, mocht iemand hem vragen naar zijn favoriete typografie-boeken of all time.

WeTransfer vroeg 20.000 creatieven over de hele wereld hoe ze tot ideeën komen. Ze verwerkten de uitkomsten tot een aantal insights en fun facts, verpakt in een prettig-mooie website 👌

2020 gaat er heeeel saai uitzien 🥱

De eindejaar-essays van UX Collective zijn altijd spot on, zo ook deze keer. Tien statements worden gemaakt, allemaal waardevol. Must read!

IN JE FACE

CANALS is een schitterend ontworpen website over de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel. De verfijnde typografie (Maelstrom Sans ❤️) spat van je scherm. Concept/ontwerp: Marcus Brown; development: Aristide Benoist.

Runway Palette verzamelde foto's van 4.000 modeshows uit de afgelopen 4 jaar en sorteerde ze op kleur. In een enorme visualisatie kun je ontdekken welke kleur wanneer trending was.

PODCASTS

Deze aflevering van 99% Invisible gaat over de herkomst van drie mainstream iconen: het peace-teken, de smiley en het aan/uit-symbool op electronica. Nieuwe verhalen voor mij :)

In deze VPRO Gids-podcast duiken Elja Looijestijn en Cecile Elffers in de geschiedenis van de websites Marktplaats, Ilse, Lexa en CU2. Nostalgie!

MUST: CELIS JANSEN

Must read

Camp Dover – Via deze mailing ontvang je background stories over de ‘makers’ van dit moment. Van de stylist achter Tylor the Creator tot aan de perfumer van Byredo. Mensen die precies doen waar ze zin in hebben en er nog goed in zijn ook.

Must see

James Turrell – Kunstenaar met licht - de grootste in zijn soort. Hij bespeelt een ruimte met licht, en daarmee ook meteen jouw emoties vanaf het moment dat je over de drempel stapt. Als je de kans krijgt om ooit een solo expositie van hem te zien - ga. En ga dan nog een keer.

Must use

Fonts Ninja – Een browser extension die simpelweg inzicht geeft in welke fonts er gebruikt zijn op een website. Inclusief corpsgrootte en regelafstand. Ideaal.

Celis is freelance art-director & designer

HALFVET 2019: MEESTE CLICKS

Uit de 21 Halfvets die ik het afgelopen jaar verstuurde: welke 10 items zijn het meest aangeklikt door jullie?

Al eeuwenlang wordt voor vrijwel elke platte wereldkaart de Mercator-projectie gebruikt. Hoewel zeer geschikt voor de scheepvaart (een rechte lijn op de kaart is in werkelijkheid een rechte weg), geeft deze 2d-weergave een zeer vertekend beeld van de werkelijkheid. Er zijn in de loop van de tijd veel alternatieve projecties gemaakt, maar die hadden altijd nadelen. De Equal Earth kaart lijkt de sweet spot te hebben gevonden. (Halfvet #11)

Zara heeft een nieuw logo en ik dacht eerst dat het juiste font niet was geladen. Brand New recenseert het gedrocht. Lees ook de comments! (Halfvet #12)

De lookbook van de Spring ‘19-collectie van Fred Perry x Raf Simons speelt zich af in Amsterdam Noord. Random Studio en fotograaf Guus Kaandorp bedachten een street view omgeving waar je de collectie in kunt ontdekken. Fantastisch concept en heel nice uitgewerkt. (Halfvet #13)

Het Utrechtse poppodium EKKO heeft een nieuwe ontwerper: de 70-jarige Adrie. Ze is voorgedragen door haar zoon Sacha, die tot voor kort de huisontwerper was. Hij zegt: “De vormen die mijn moeder heeft getekend had ik zelf nooit kunnen maken. En zonder haar én andere moeders had ik ook nooit de slogan ‘Anders ga je toch lekker naar EKKO?’ bedacht”. Voor EKKO maakt Adrie nu de concertposters en leest ze de highlights van het maandprogramma voor. (Halfvet #20)

Andrey Azimov, een indie maker uit Oekraïne die nu op Bali woont, nam in maart 2018 ontslag en begon aan z'n Hardcore Year, waarin ‘ie zich voornam om binnen een jaar op een MRR (monthly recurring revenue) van tenminste $1,000 te zitten. Hoe? Door zo veel mogelijk diensten te lanceren waar gebruikers voor willen betalen. En ja, dat is ’m gelukt. (Halfvet #21)

Het probleem met Facebook’s cryptomunt is dat het een cryptomunt is van… Facebook. Willen we een wereldwijd betaalmiddel in handen leggen van één bedrijf? Een bedrijf dat z'n eigen security niet op orde heeft en het met de privacy van z'n klanten niet zo nauw neemt? En een bedrijf dat niet eens een fatsoenlijk logo kan ontwerpen! (Halfvet #22)

De campagne die …,staat ontwikkelde voor het Westergasterrein heeft een gruwel van een website opgeleverd (met een frustrerende hover-hamburger), maar ook geweldige typografie en toffe animaties, gemaakt door Studio Wim. Inmiddels is de site trouwens gerestyled. (Halfvet #22)

De presentatie die Mike Hill op Beyond Tellerrand gaf is een van de meest inspirerende talks die ik in tijden zag. Mike Hill is game designer en gefascineerd door de mechanismen van visual storytelling. Aan de hand van Star Wars, Batman en Jurassic Park legt hij uit hoe de monomythe werkt. Dat is de verhaalstructuur waarin de hoofdpersoon zich van old self naar new self ontwikkelt, en het shadow- en superego-personage op zijn pad komen. (Halfvet #22)

User Inyerface is een hilarische demonstratie van user-unfriendly design. In de game moet je zo snel mogelijk een profiel aanmaken door een aantal formulieren correct in te vullen. En dat is op z'n zachtst gezegd een uitdaging. 😩(Halfvet #23)

Op meerdere blogs ontstond een discussie over toegankelijkheid op het web naar aanleiding van een post van Anthony Tseng waarin hij stelt dat wanneer je ontwerpt voor disabled users, dit altijd ten koste gaat van non-disabled users, en andersom. Een aantal bloggers reageerde furieus, zoals deze. (Halfvet #30)

TOOLS

Boterzachte shadow

  • Distill houdt bij of de websites die je hebt opgegeven zijn aangepast en geeft dan een alert. 

  • Leonardo helpt bij het maken van kleurpaletten die altijd door de contrastcheck komen. 

  • Notebook is een Sketch plugin waarmee je comments, annotaties en documentatie kunt toevoegen aan objecten. 

  • Every bookmark manager ever made is een overzicht van …precies. Het lijkt erop dat every en ever niet zijn overdreven. 

  • Gantt maakt snel en makkelijk gantt charts (tijdslijn grafieken voor planning).

  • Walling maakt het organiseren van onderzoek, inspiratie en todo’s een stuk overzichtelijker. 

  • Shadows laat je superzachte schaduwen maken en geeft de css-waarden.

All caught up.

Zo. Deze dubbeldikke Halfvet was de laatste van dit jaar. Hoewel, op oudjaarsdag ben ik er nog één keer, met m'n eigen jaaroverzicht.

Heb een heerlijk eindejaar! 🍾🍾🍾

Jeroen.

Reply

or to participate.