• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #30 – Aesthetics vs. Accessibility

Halfvet #30 – Aesthetics vs. Accessibility

KICKOFF

Eames design beenspalk

Vorige week ontstond er op meerdere blogs een discussie over toegankelijkheid op het web. Aanleiding was deze post van Anthony Tseng waarin hij stelt dat wanneer je ontwerpt voor disabled users, dit altijd ten koste gaat van non-disabled users, en andersom. Hij ziet het als een lijn tussen twee polen: aan de ene kant staat esthetisch design (dat ontoegankelijk is voor disabled users) en aan de andere kant staat toegankelijk design (dat non-disabled users lelijk vinden). Als ontwerper moet je kiezen waar je op die lijn staat.

Het polaire spectrum van Anthony

Een aantal bloggers reageerde furieus (bijv. deze en deze). Interessant om te lezen, want het scherpte m'n eigen mening over de vermeende tegenstelling tussen Aesthetics en Accessibility. Hoewel ik het eens ben met Anthony's constatering dat afwegingen over toegankelijkheid zelden zwartwit zijn maar meestal over grijs gebied gaan, rammelt de rest van z'n verhaal aan alle kanten:

  • Het onderverdelen van gebruikers in non-disabled en disabled of meerderheid en minderheid is onzinnig. Er zijn veel verschillen binnen groepen en de meeste mensen hebben wel iets.

  • De voorstelling dat het een polair gebruikersspectrum is, klopt niet. Hoge esthetiek én grote toegankelijkheid zijn wel degelijk mogelijk (zie de voorbeelden in deze post), hoewel het vaak extra ontwerp-moeite kost.

  • De wensen van non-disabled en disabled users zijn verschillende grootheden die je niet tegen elkaar kunt wegstrepen. Non-disabled users kunnen een bepaald ontwerp mooi of lelijk vinden; disabled users hebben soms niet eens toegang tot de content.

READING LIST

In het verlengde van de discussie ☝️hierboven: mijn collega Jim benoemt 4 positieve ontwikkelingen op het gebied van digitale toegankelijkheid.

En ook deze ligt in het verlengde van ☝️hierboven. Op basis van een analyse van één miljoen homepages presenteert Bruce Lawson de zes meest gemaakte accessibility errors en hoe ze te voorkomen.

Begin volgend jaar maakt het Unicode Consortium bekend welke nieuwe emoji's er worden toegevoegd aan je toetsenbord. Op deze site (gemaakt door emoji-aficionado Lilian Stolk) kun je op een aantal nieuwe emoji's stemmen 👍👎

Even een overhoring om te checken of iedereen zich houdt aan de basisprincipes van interaction design.

Angi Studio uit Den Haag verzamelde input van 237 design agencies, in-house teams en freelancers over hun gebruik van design systems. Download gratis het onderzoek en spiegel je aan de benchmarks.

LUISTER & KIJK

Lekker klooien

Ik had Astrid Poot al eens eerder gehoord in een podcast (die van Vasilis) en haar praktische gepassioneerdheid (is dat een woord?) is me altijd bijgebleven. Nu was ze te gast bij Glitch en weer ging m'n hart open. Ze praat over het belang van woede, klooien en kleinschalige impact. Dit is het type activistische ontwerper waar de wereld wat aan heeft!

Migration Waves

De Information is Beautiful Awards zijn weer uitgereikt aan de beste data visualisaties van dit jaar. Een van de gaafste vind ik Migration Waves waarin je per land ziet hoeveel immigratie en emigratie er de afgelopen 50 jaar is geweest.

MUST: BRAM VAN RIJEN

Must read

Only one deliverable matters – Een uitdaging voor veel designers: hoe kunnen we voorkomen dat we plaatjes van software maken en tijd verknoeien aan designdocumentatie. En ons meer moeten gaan richten op content.

Must see

Abstract Seizoen 2: Jonathan Hoefler – Mooi om te zien hoe een typografiebureau georganiseerd is en de mate van teamwork die gestoken wordt in de ontwikkeling van typefaces.

Must use

Bear – Alles wat in mijn brein binnenkomt of er weer uit gaat leg ik vast in Bear. Heerlijk lichtgewicht en ik kan niet meer zonder.

Bram doet concept & design bij Hoppinger en is plaatjesmaker als Nozzman

FRESH FONTS

Hatton (Pangram Pangram)

Moret (The Northern Block)

Romie (Margot Lévêque)

TOOLS

Volg de pointer

  • WhoCanUse is again zo'n handige kleurencontrast checker.

  • Motion Design School biedt online cursussen over motion. Bijvoorbeeld deze over interface animation in After Effects en Principle, die op 18 december start.

  • Creepy Face is een Javascript library waarmee je iedereen naar de pointer laat kijken.

All caught up.

Effe offtopic. Naast het verzamelen van digitale pareltjes, verzamel ik ook fysieke plekken. Dat doe ik met Soulpicks. Leuk als je me in de app opzoekt, dan linken we.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Reply

or to participate.