• Halfvet
 • Posts
 • Halfvet #29 – Zooooooo lekker

Halfvet #29 – Zooooooo lekker

KICKOFF

&Walsh heeft een fingerlicking visual identity gemaakt voor het New Yorkse restaurant Zooba, dat Egyptisch streetfood serveert. De branding is een ode aan het eclectische straatbeeld van Caïro en is – net als Zooba's eten zelf – een combinatie van handcrafted en hedendaags.

Ik vind het resultaat echt waanzinnig. Alles klopt: de kleuren spetteren tegen het zware zwart, de handgeschilderde typografie combineert mooi met de geometrische patronen, de fotografie is rauw en prikkelend, de vlakverdeling voelt willekeurig maar in balans en het custom lettertype heeft de juiste middle east vibe. Zooooooo lekker.

Lees meer bij It's Nice That

READING LIST

Als je één blogpost wil lezen over de verschillende tussen iOS en Android, laat het deze zijn. Erik D. Kennedy legt haarfijn uit wat de logica van Apple en Google achter hun OS'en is.

De vorige Sketch-update bracht ondersteuning voor variable fonts en deze update is ook weer fijn: de introductie van het components panel. Het opzetten van een design system is weer een stuk makkelijker geworden.

Make-overs zijn altijd een goeie manier om je ontwerp stap-voor-stap uit te leggen. Deze restyling geeft een matig presterende e-commerce website een lekkere conversion boost 🚀

Op het web een lay-out maken zoals in glossy print magazines, met tekstomloop en floating images en alles: veel kan er al met CSS, maar er zijn nog wensen!

IN JE FACE

Van Xerox Star (1981) tot Windows 10 (2015): ieder OS heeft z'n eigen scrollbars op de wereld gezet. Bewonder de evolutie.

Codrops demo's vind ik vaak wat gimmicky, maar deze image transitions zijn best nice.

TYPE THINGIES

 • Jonathan Hoefler legt uit welke optische illusies er komen kijken bij letterontwerpen.

 • CSS ondersteunt nu nieuwe manieren om tekst te onderstrepen.

 • Underware lanceert een serie video snippets over letters, schrift en taal.

 • Recursive is een 5 axis variable font en binnenkort gratis te gebruiken via Google Fonts.

 • Veel dagelijkse woorden hebben een typografische herkomst, zoals logo, cliché, stereotype en knippen & plakken. Ralf Herrmann verklaart nader.

 • Sidebearings verzamelt boeken, artikelen, video's en software over typografie.

MUST: DAVID LINSSEN

Must read

Building & Dwelling — Ethics for the City – UX kan nog veel leren van planologen. Socioloog Sennett ontleedt de macht en onmacht van ontwerpers die steden vorm willen geven met toffe voorbeelden. Zijn les: Een door waarden gedreven manier van omgaan met elkaar – een ethos – dat recht doet aan onderlinge verschillen. Laten we dat digitaal nou net nodig hebben.

Must see

Led by Donkeys – 4 mensen. Dat is genoeg om de Britse politiek tot de orde te roepen. Met tweets op billboard formaat confronteren ze politici met hun eigen, vaak totaal onzinnige, uitspraken. Vet inspirerend als je denkt dat we in Nederland vast zitten in ons poldermodel.

Must use

Castro – Als podcast-junkie wil ik maximaal controle over mijn feed. De nieuwe Reply-all wil ik meteen luisteren, maar The Missing Cryptoqueen wil ik lekker achterelkaar bingen. Met Castro kan het.

David helpt bedrijven en teams beter gebruik te maken van technologie, dwars door alle hype en bullshit heen

ATTENDING

🗓 Jasper de Waard @ Letterspace (20 november)

🗓 BrekendBeeld @ Kapitaal (21 november)

TOOLS

 • The Amazing Emoji Machine maakt van je portretfoto een klein gifje om te gebruiken in Slack.

 • GitBook is een documentatie tool, vergelijkbaar met Notion.

 • Screentime toont de tijd aan de hand van smartphone lock screens die mensen kunnen uploaden. Check die van mij om 11.12 uur (11.11 was al weg 😖)

 • Dinamo Face Filters zijn de Insta filters die typefoundry Dinamo lanceert.

All caught up.

Heb je feedback voor Halfvet (gepeperd of ongezouten)? Ik hoor het graag. Just hit reply.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.