• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #28 – Hoe Blender een industriestandaard werd

Halfvet #28 – Hoe Blender een industriestandaard werd

KICKOFF

3d graphics tool Blender bestaat al 25 jaar, maar heeft de afgelopen tijd een enorme vlucht genomen. Sinds de software jaren geleden gratis en open-source werd, is het een serieuze concurrent geworden van Maya en Cinema 4D. Voor veel beginnende ontwerpers is het de go to 3d app en voor professionals lijkt het de industriestandaard te worden.

En Blender is oer-Hollands. Oprichter Ton Roosendaal heeft in de ontwikkeling veel ups en downs meegemaakt, tot een faillissement aan toe. Maar hij zit nu met alle grote Hollywood studio's aan tafel, heeft een levendige community opgebouwd en heeft een filmfonds opgericht met een jaarlijks budget van een half miljoen euro. Op dit moment werken zo’n 250 vrijwilligers en 20 betaalde krachten dagelijks aan de ontwikkeling van de Blender.

Ik heb zelf nog niet met Blender gewerkt, maar als ik 3d nodig heb, ga ik het zeker proberen. Door het enthousiaste interview dat Fast Moving Targets met Ton Roosendaal hadden, ben ik heel nieuwsgierig geworden.

READING LIST

Technologie is vaak gebaseerd op human-centered design principes en ux is altijd user-centered. Maar die focus op de mens begint steeds problematischer te worden. Planet-centric design plaatst de aarde in het midden en ziet de mens als een van de actoren. Wat mij betreft de way to go.

Wat krijg je als je variable fonts, color fonts en vector-illustraties combineert? Een animatie die eigenlijk een lettertype is 😎Deze tutorial laat zien hoe het werkt. Zin om hier m'n tanden in te zetten!

Google verbetert continu haar zoekmachine-algoritme, zonder dat de details daarvan bekend worden. Maar eens in de zoveel tijd komt er een grote update en maken ze duidelijk wat er verandert. Check dit artikel voor de details en hoe dat invloed heeft op je werk.

Bekijk de huidige website van Yahoo! Japan en die van 10 jaar geleden. Vrijwel identiek. Nog steeds zien Japanse websites eruit als een kermis op zaterdagavond. Minimalistic design is nooit echt een ding geworden. Leuk toch?

Gil Bouhnick is ontwerper en heeft een bovengemiddeld goede antenne voor ui-elements die nét niet helemaal kloppen. Met die gave leert hij jou beter ontwerpen.

Het Haagse Typotheque was 10 jaar geleden de eerste typefoundry ter wereld die webfonts aanbood. Oprichter Peter Biľak kijkt terug op hoe webfonts ooit zijn ontstaan en hoe de technologie zich heeft ontwikkeld. "In less than three decades, web typography has caught up to and even surpassed print typography."

IN JE FACE

Kenny Brandenberger maakt gruwelijk sicke motion type. In z'n animaties zoekt 'ie de sweet spot tussen 3D en grafisch ontwerp: "I have a few rules of my own to follow when I design a motion piece: it has to be fun to watch, bold, seamless and it has to work in static".

Meer bij It's Nice That.

Illustrator Christoph Niemann wilde de Brexit doorgronden en toog naar Londen. Hij keerde terug met een illustrated guide. Leerzaam & leuk.

MUST: MATTHEW ADENEY

Must read

DIA – Heel toffe nieuwe site van 'kinetic design agency' DIA. Ruimte, typografie en experiment komen mooi samen in projecten voor o.a. Squarespace, Saint Laurent, Adidas en Nike.

Must see

The Art Of Warez – Filmmaker Oliver Payne & ‘ANSI’ kunstenaar Kevin Bouton-Scott duiken diep in de pixels en code van de jaren 80. In dit pre-internet tijdperk komen Comic book monsters, Fantasy warriors en Graffiti B-Boys op het scherm tot leven! Aanrader voor liefhebbers van pixel-art en Body Count.

Must use

Principle – Ik houd van beweging en presenteer designs graag interactief. Hiervoor gebruik vaak Principle. Maar 'anything will do' zoals bv. Keynote, waar je filmpjes kunt integreren en transities kunt suggereren met Magic Move :)

Matthew is app– en web designer bij DPG Media en ontwerpt voor de Volkskrant, het Parool en Trouw

FRESH FONTS

Cako (VJ Type)

Marlet Finesse (Parachute)

Ribbons (Positype)

TOOLS

All caught up.

Vergeet ook niet een kijkje te nemen bij de Dutch Design Talents 2019, die Fontanel cureerde. En donderdag allemaal naar Amsterdam CS voor het DEMO Festival 👀👀👀👀👀

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.