• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #27 – Het ontwerp van een ontwerp tool

Halfvet #27 – Het ontwerp van een ontwerp tool

KICKOFF

Figma is gerebrand. En het ontwerp van een ontwerp tool is altijd interessant. Zeker als het ontwerp exclusief is gemaakt met die ontwerp tool – Figma dus.

Het oude logo is gebleven en de shapes waarmee het is opgebouwd lijken de rode lijn in de nieuwe identity. Design Director Tori Hinn: We like to think about the shapes as people. People talking, working together, sometimes arguing, or just existing. The illustrations show that collaboration.

Veel kleurrijke vormen dus. Samen worden het illustraties; soms abstract, soms concreet. En vaak lijken ze imperfect of onaf. Dat vind ik er sterk aan, ze verbeelden design-in-progress.

Het quirky lettertype is de Whyte van Dinamo en past goed in het geheel. Voor grote koppen wordt de inktrap-versie gebruikt (de afgelopen jaren is inktrap een ding bij veel typefoundries; beetje alsof je paginacijfers toevoegt aan een website 🙃, maar goed, het ziet er nice uit).

Meer over de restyling op het Figma blog.

READING LIST

Uitvoerige beschrijving van hoe Stripe z'n brand colors heeft geupdate zodat ze binnen de accessibility-richtlijnen vallen. En da's met een zeer kleurrijk palet een hele opgave, want hoe maak je lichte kleuren donkerder met behoud van kleurfelheid?

Vrije uurtjes bij CLEVER°FRANKE worden gestoken in eigen experimenten. Die staan nu op een platform zodat iedereen ze kan zien.

Toggle tokens. Ik wist niet dat ze zo heetten, maar kende ze wel. Ze zijn in veel gevallen een beter idee dan checkboxes.

Ik ben altijd benieuwd hoe andere ontwerpbureau's hun proces inrichten. Vaak is het een variant van hoe je het zelf doet. Ook Ueno volgt min of meer de herkenbare stappen. Interessant is hun hopes and fears sessie aan het begin van een project, waarin zij én de klant benoemen waar ze op hopen en wat ze zeker niet willen.

Bionic Reading is een manier om tekst sneller te lezen. Het maakt de beginletters van woorden vet zodat je ogen makkelijker van woord naar woord kunnen springen. Lijkt bij mij te werken!

Veel internet-technologie is afhankelijk van vrijwilligers. Ook open source code die onderdeel is van plugins, scriptjes of anders software moet worden onderhouden door developers die dat vaak naast hun baan doen. Moet dit systeem worden geprofessionaliseerd of moet het open en particulier blijven?

HARD WARE

Rollen = printen

PrinCube is een hand held printertje waarmee je op bijna ieder materiaal kunt printen. Het wordt gecrowdfund en ik heb gebackt. Niet dat steun nodig was, want het project had zo'n 9.000 euro nodig en heeft inmiddels meer dan 1.500.000 euro opgehaald 😄

Google heeft afgelopen week de Pixel 4 gelanceerd met een hand gesture feature waarmee je de telefoon kunt bedienen. Tamelijk lame, want je kunt alleen met je hand wapperen om te 'bladeren'. Maar het is de eerste stap van een techniek die erg interessant is. Een paar jaar geleden presenteerde Google, Project Soli, waarmee je met je hand op verschillende manieren een interface kunt bedienen. Dit gaat er dus nog aankomen.

MUST: MATTIJS BLIEK

Must read

Disrupted – Dan Lyons gaat als fifty-something werken voor een startup en schrijft over de dingen die hij meemaakt. Naast dat het heel grappig is om te lezen, confronteert het je ook met je eigen bubbel. Hoeveel collega’s heb jij die de 45 gepasseerd zijn?

Must see

Cosmic Slop – Stamp the Wax maakte een korte documentaire over Cosmic Slop, een clubavond die geld inzamelt om kansarme jongeren een plek te geven in hun gebouw. Ze leren jongeren bijvoorbeeld beats maken, zeefdrukken, of houtbewerken. Aanrader!

Must use

Pinboard – Bookmarking tool Pinboard wordt al meer dan 10 jaar gerund door één developer. Het is niet mooi, maar het werkt wel en je kan erop vertrouwen dat het morgen ook nog bestaat. Dat iemand zo tegen de digitale vergankelijkheid in gaat vind ik heel tof.

Mattijs is Engineering Lead bij Mollie

JIJ M'N NIEUWE COLLEGA?

GRRR zoekt een nieuwe digital designer. Ben jij of ken jij? Tot het eind van de maand kun je solliciteren!

All caught up.

Halfvet leeft nu ook op Twitter, met elke dag één tweet over digital design.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.