• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #26 – Us By Night afterthoughts

Halfvet #26 – Us By Night afterthoughts

KICKOFF

Living Room stage

Een dikke week geleden was ik voor de derde keer bij Us By Night, een van de leukste design conferenties out there. Drie volle avonden met 70+ presentaties en tutorials van grafisch ontwerpers, art-directors en motion/3d-designers. En met eindelijk bijna evenveel vrouwelijke als mannelijke ontwerpers on stage. 👏

Twee soorten presentaties zijn me bijgebleven. Als eerste de talks met expressief, kleurrijk, post-brutalistisch grafisch ontwerp, vol animerende typografie, 3d warps en futuristische tech. Ik zag het bij Selam X, The Rodina en International Magic. Zo lekker...

The Rodina en Selam X

De tweede soort zijn de talks die het maakproces lieten zien, waarbij ik dacht: vet, dit ga ik morgen ook proberen. Zoals:

Leslie David (die de Glossier branding deed) liet zien hoe je waanzinnige visuals kunt maken door verschillende kleuren nagellak te laten druipen.

Chuck Anderson maakt gelikte packshots voor Nike, gewoon in z'n woonkamer, met een IKEA-lamp en een softbox van Amazon.

Gilles de Brock liet naast z'n keramiek-experimenten en home made printers ook zien hoe 'ie zelf hoogpolig tapijt maakt. Namelijk met een vintage Hofmann tapijtmachine, een soort boormachine die wol in doek schiet. Wow.

Leslie David en Gilles de Brock

Het DIY-gevoel had ik al voor de conferentie, want ik maakte met Glide een Us By Night app. Om de timetable bij de hand te hebben, talks te kunnen favoriten en notes te verzamelen. Maar vooral om te experimenteren met Glide. Beviel erg goed, je kunt er heel snel en makkelijk een web-app mee bouwen, die draait op Google Sheets.

Huge discobol en great GRRR design team

READING LIST

Interessant essay waarin Linda Duits TikTok vergelijkt met de Chinese cultuur waaruit het is ontstaan: het gaat niet om originaliteit (de eerste zijn), maar om ambacht (de beste zijn). Meer over TikTok lees je hier.

Interview met m'n favoriete grafisch ontwerper die illustrator werd.

Google Fonts heeft een aantal variable fonts toegevoegd, dus het wordt nog laagdrempeliger om ze te gebruiken.

Hoe een infographic een icoon werd. De climate stripes (de grafiek van temperatuur over tijd, in blauwe en rode jaren) is zo'n sterke grafische weergave, dat het overal opduikt als symbool voor klimaatverandering.

Op zoek naar een gezonde en gebalanceerde manier van werken? Deze collectie artikelen en video's helpen je op weg.

De default schaduw met CSS oogt een beetje plat. Het kan zoveel mooier!

IN JE FACE

SHOW

Hele toffe generative type in de eindexamenshow branding van de Royal College of Art in Londen, ontworpen door Regular Practice.

2.500 pixels

Zo'n briljant campagne-idee: foto's van bedreigde diersoorten, waarbij het aantal pixels het aantal nog levende exemplaren zijn.

MUST: WIM DIJKSTERHUIS

Must read

Growing a studio, the hard way – Structuur is erg belangrijk, niet alleen in het creatieve proces maar ook voor je bedrijf en jezelf. Een gestructureerd proces creëert rust en ruimte voor creatie. Dit artikel is geschreven door James Chambers van Animade, één van de beste animatie studio's in de wereld. Hij vertelt hoe ze door het erkennen van rollen en het maken van playbooks hun bedrijf hebben opgebouwd. Lees na dit artikel The E-Myth Revisited van Michael E. Gerber.

Must see

Blend Opening Titles – Ik heb onlangs Blend Fest in Vancouver bijgewoond. Zoals bij veel creatieve festivals worden de titels elk jaar door een andere studio gemaakt. Dit jaar heeft Gunner uit Detroit een meesterwerk neergezet: een combinatie van 2D en 3D, gemaakt met verschillende technieken. Zo zijn sommige scènes in VR gemodelleerd.

Must use

Overlord – Adam Plouff van Battleaxe maakt al jaren tools voor After Effects die je leven net wat makkelijker maken. Overlord creëert een link tussen Illustrator en AE voor naadloze samenwerking tussen de twee apps. De vector workflow die je nodig hebt. Ook van Adam Plouff: AEUX voor naadloze integratie van Sketch, Figma en AE. Met layer grouping in AE(!)

Wim is motion designer / director bij Studio WIM

TOOLS

Screen Size Map

  • Productdesign.tips is weer zo'n curated verzamelplek met design tools.

  • Devices zijn gratis te downloaden Sketch en .png mockups van alle denkbare devices.

  • Hyperfocus blokkeert voor een bepaalde tijd alle meldingen van bijv. Slack, Whatsapp en Twitter zodat je ongestoord shit done krijgt.

  • Dekks belooft een betere versie van Keynote/Powerpoint te worden. Coming soon.

  • Screen Size Map toont device afmetingen én hun populariteit.

All caught up.

Tot over twee weken!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.