• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #25 – De volgende stap in de evolutie van typografie

Halfvet #25 – De volgende stap in de evolutie van typografie

KICKOFF

De typoboys van Underware hebben de afgelopen jaren veel interessante experimenten met variable fonts gelanceerd. Die losse projecten komen nu samen in wat zij noemen de volgende stap in de evolutie van typografie. Tikkie pretentieus, maar rete interessant.

Ze doopten hun ding Grammatografie en het combineert de voordelen van drie technieken: gezette tekst (typografie), handschrift en variable fonts.

Leer de opbouw van letters

Dit is het ding: schrijven gaat niet alleen over gedachten onder woorden brengen, maar ook over expressie, bijvoorbeeld door handschrift. En persoonlijke expressie zijn we steeds meer aan het kwijtraken in ons schrift. Bij handschrift zit er eerst tekst in je hoofd en pas wanneer je het opschrijft ontstaat de letter. Bij typografie is dat andersom: de letters zijn er al en pas wanneer je typt ontstaat er tekst.

Grammatografie wil de voordelen van gezette tekst (efficiënte distributie) en die van handschrift (persoonlijke expressie) combineren, en doet dat door letters te animeren. Niet door traditionele animatie maar met variable font-technologie. Een aantal usecases vind je op de projectwebsite.

Het concept prikkelt me enorm en ik ben vooral benieuwd naar toepassingen die echt interactief zijn en die de persoonlijke expressie van de gebruiker vergroten ipv die van de letterontwerper.

Check ook de uitgebreide lezing die Underware gaf tijdens ATypI 2019, dan vallen veel dingen op hun plek.

Future is written.

READING LIST

Herkenbaar: veel designer-portfolio's staan strak van de case studies en opleidingen sturen hier zwaar op. Maar die focus op procesbeschrijving leidt tot eenheidsworst. UX Collective analyseert het probleem en komt met oplossingen.

Nog zo'n kritisch artikel over UX-ers door UX-ers 😈 Het punt is dat veel UX-designers nauwelijks meer ontwerpen, maar vooral met content, structuur en functie bezig zijn. Dat een low fidelity deliverable weinig waarde heeft omdat de kracht van ontwerpen in de details van de uitvoering zit. Ik ben het deels met 'm eens. Het ligt er maar aan wat je onder design verstaat en hoe de rolverdeling in je team is. Bij GRRR werken een UX-strateeg, art-director en visual designer samen aan een ontwerp. Dat kan soms efficiënter, maar werkt meestal goed. Hoe is de rolverdeling in jouw team? Ben benieuwd naar je ervaringen.

De campagne van Into The Great Wide Open was dit jaar een experiment tussen art-director Bas Koopmans en de data visualizers van CLEVER°FRANKE. Experiment geslaagd.

Mobile devices worden al jaren groter, maar website-navigatie staat nog bijna altijd bovenaan, waar je met je duim niet kunt komen. WHY?!

Voor wie scrollytelling-inspiratie zoekt: dit zijn de best practices.

Deel 2 in een serie over Cialdini's Psychology of Persuasion met praktische tips waarmee je je websitebezoekers positief kunt beïnvloeden.

Samuel Reed is developer en dit is z'n portfolio. Wow 😲

IN JE FACE

Nespor in het wild

Daan Rietbergen experimenteerde jarenlang met lijnen, grid en witruimte en dat resulteerde in NESPOR, een super dik lettertype dat voelt als een 2D sculptuur. It's Nice That interviewde 'm.

MUST: STEPHAN ACHTERBERG

Must listen

Betrouwbare Bronnen met PG Kroeger – Sinds hem ken ik niet meer mijn politieke kleur. In deze spannende angstige tijd zorgt hij voor prachtig inhoudelijk voer. Wel de tijd nemen: duurt 2 uur plus.

Must see

Diego Maradona (documentaire van Asif Kapadia) – Ik was te jong voor Cruyff en ben veel te oud voor CR7. Maradona dus. Sorry dames: de grootste genie ooit is een man (en nr 2, 3 en 4 ook) en ik durf te stellen dat juist de grootsheid aan hem voorbij gaat aan wat hij was: de meest briljante voetballer ooit. De docu is prachtig samengesteld. Zonder typische voice-over die al het materiaal bij elkaar tracht te brengen. Het is ook niet nodig. Zonder die derde persoons-hoek kom je er juist helemaal in en wordt je deel ipv toeschouwer.

Must use

Lynstone typeface – Het zal de leeftijd wel zijn maar het begrip VAN DEZE TIJD neem ik steeds vaker met een beetje lucht. Zonder er afbreuk aan te doen (want je wilt natuurlijk geen ouwe lul zijn) probeer ik er iets aan toe te voegen: VAN ALLE TIJDEN. Gewoon echt goed dus en geen instant pastiche die doet alsof het authentiek is. De Lynstone hebben we gebruikt voor de restyling van de Balie. De letter is een prachtig vervolg op de Gill Sans en zal niet snel vervelen. Ze is modern maar ook romantisch. Een font die verschillende ’tijdsbegrippen’ bij elkaar brengt en dat doet de Balie juist ook: ze zit in het hier en nu, maar praat over de toekomst en haalt uit het verleden.

Stephan is mede-oprichter van Van Lennep Design Agency

ADNIGHT @GRRR

Adnight (4 okt) bij GRRR wordt dit jaar een meaningfull/meaningless feestje. PM me als je op de gastenlijst wil.

TOOLS

Gratis mensen

  • Eagle is een soort Pinterest on steroids, als Mac app.

  • Emoji Quick Search zit in je menubar en bevat alle emoji's, om te copy/pasten.

  • SVG Grabber is een Chrome extensie waarmee je alle svg's van een pagina download.

  • Sorry Not Sorry zet tekst om in interactieve typografie die je kunt delen.

  • Puppeteer Recorder is een screenrecorder die website interacties vastlegt. Handig voor user tests.

  • Email Love verzamelt email design inspiratie.

  • Sketchsheets zijn Sketch-templates van verschillende devices om uit te printen en op te schetsen.

  • Generated Photos is een Google Drive map met 100.000 gratis ai-gegenereerde portretfoto's, voor in mockups, presentaties of persona's. Bij de productie zijn dus geen mensen misbruikt.

All caught up.

Veel zin in Us By Night, dat donderdag los gaat. Ben jij er ook? Laat effe weten, dan doen we een pintje. Thomas Dahm interviewde trouwens oprichter/curator Rizon Parein, nice read!

Tot over twee weken.

Reply

or to participate.