• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #24 – Beauty branding

Halfvet #24 – Beauty branding

Aaaaaand.... we're back! 👋

De afgelopen weken ging de stekker eruit om op te laden. Het werd het een zomer vol offline inspiratie: ik checkte de graduates van WDKA, KABK en CMD, las het geweldige Beauty boek van Sagmeister & Walsh, bezocht de gigantische Ai Weiwei tentoonstelling, klooide met Ableton en ontdekte Het HEM. Nu weer tijd voor digital design met een nieuw jaar Halfvet.

De formule is hetzelfde gebleven: elke editie deel ik wat mij de afgelopen twee weken is opgevallen of heeft geraakt. Ik probeer bondig te schrijven en te verwoorden waarom ik het relevant vind.

En zoals altijd waardeer ik het enorm als je feedback geeft. Gewoon op reply rammen en je ongezouten opmerkingen droppen. Daar wordt ik beter van en Halfvet hopelijk ook :-)

KICKOFF

In hun boek Beauty pleiten Stefan Sagmeister en Jessica Walsh voor een grotere rol voor schoonheid in design. Die wens brengen ze meteen in de praktijk met de branding van &Walsh, de doorstart van het ontwerpbureau na het vertrek van Stefan.

De stijl is volledig over de top toegepast in een trits aan onzinnige mockups, maar eerlijk is eerlijk: het bewijst dat schoonheid werkt.

READING LIST

Vaak worden style guides, component libraries en design systems door elkaar gehaald. Hier lees je hoe ze zich tot elkaar verhouden.

En als je dan besluit een design system op te zetten, waar te beginnen? Deze vijfdelige serie wijst de weg.

Pointer is een interessant nieuw journalistiek platform waar vorm, techniek en inhoud echt een eenheid vormen. Iedereen wil het, dit team doet het. Doet me denken aan Vox Earworm, met zo'n zelfde drie-eenheid.

De ontwerpadviezen van Erik Kennedy heb ik hier al vaker getipt. In dit artikel deelt 'ie z'n vier belangrijkste ux principes: 1) Obey the Law of Locality 2) Anything But Dropdowns 3) Pass the Squint Test 4) Teach by example. Goud.

Mensen met een hekel aan overdadige animaties, zware visuals en experimentele navigatie moeten maar even niet klikken. Je laptop stijgt op door de CPU overload, maar de content is best nice.

Lazy-loading is met de nieuwste versie van Chrome een native ding geworden. Implementeren is een eitje: gewoon loading="lazy" toevoegen aan je img tag.

Project case studies komen vaak moeizaam van de grond want je bent alweer druk met een volgend project. Maak het daarom onderdeel van je projectproces. Haraldur Thorleifsson doet uit de doeken hoe ze het bij Ueno aanpakken. Spoiler: zeer grondig.

IN JE FACE

De hypnotiserende loopjes van @arbenl1berateme:

De bewegende posters van @themovingposters:

MUST: MARCIANO LANSU

Must read

Invisiblia: How To Become Batman – Deze podcast (sorry, ik lees amper) helpt me de psychologie van de mens beter te begrijpen. Op basis van persoonlijke verhalen worden de stille krachten achter menselijk gedrag uitgediept. In deze aflevering bijvoorbeeld een interessante kijk op hoe verwachtingen van anderen ons gedrag beïnvloeden.

Must see

How the inventor of Mario designs a game – In deze video vertelt de ontwerper van iconische Nintendo-spellen zoals Super Mario en Donkey Kong over zijn ontwerpfilosofie. Super interessant om te zien hoe hij de gebruiker gaandeweg de regels van het spel aanleert. Taking notes!

Must use

Fontface Ninja – Handige browser-extensie om lettertypes van websites te achterhalen, uit te proberen en eventueel te kopen.

Marciano is freelance digital designer & videograaf

FRESH FONT

Google heeft Lexend toegevoegd aan Docs, Sheets en Slides, een font dat speciaal is ontworpen om teksten sneller te kunnen lezen.

Het ontwerp is gebaseerd op onderzoek van Bonnie Shaver-Troup, die in 1999 ontdekte dat leesproblemen vaak een typografische oorzaak hebben. Na veel experimenteren kwam ze erachter dat drie factoren de leesprestaties beïnvloeden:

  1. Letterspatiëring

  2. Horizontale 'scaling' van letters

  3. Schreefloze letters hebben minder 'ruis' dan schreefletters

Deze factoren zijn verwerkt in een variable font die gebruikers kunnen aanpassen aan hun persoonlijke leesbehoefte. Check hier hoe dat werkt. Vaak zijn variable fonts een oplossing op zoek naar een probleem, maar Lexend bewijst dat het zinvol kan.

TOOLS

  • Pasta bewaart al je clipboard items.

  • Get Waves maakt wave shapes die je kunt downloaden als svg.

  • Colorable test het contrast van je kleurencombinatie.

  • Sunsama is een nieuwe task manager, geïntegreerd met je agenda.

  • CopyChar is een website waar je bijzondere tekens makkelijk kunt kopiëren.

  • Photoronoi zet je foto om in een voronoi SVG.

Tot de volgende!

Jeroen.

Reply

or to participate.