• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #21 – Het Hardcore Year van een nomad designer

Halfvet #21 – Het Hardcore Year van een nomad designer

KICKOFF

En toen was er taart

In Halfvet #4 tipte ik Sheet2Site, een dienst waarmee je websites maakt die draaien op Google Sheets (bijv. om typeface inspiratie te verzamelen, zoals ik doe). De site is ontwikkeld door Andrey Azimov, een indie maker uit Oekraïne die nu op Bali woont.

In maart 2018 nam hij ontslag en begon hij aan z'n Hardcore Year, waarin 'ie zich voornam om binnen een jaar op een MRR (monthly recurring revenue) van tenminste $1,000 te zitten. Hoe? Door zo veel mogelijk diensten te lanceren waar gebruikers voor willen betalen. En ja, dat is 'm gelukt.

Andrey op Bali

Naast Sheet2Site heeft ie nog 6 diensten gelanceerd, waarbij die met een subscription model uiteindelijk het meeste geld opleveren. Ook werd 'ie Product Hunt’s Maker of the Year en werd één van z'n apps opgekocht.

Een jaar aan variabele en vaste inkomsten

Andrey's verhaal leest heerlijk weg en zit vol drama en doorzettingsvermogen. Hij zit nu op een MRR van $3,213. Best lekker 😎

READING LIST

Het grote probleem met Dribble, Behance en andere mockup dumpplekken is dat de geposte ontwerpen vaak niet daadwerkelijk zijn gerealiseerd en dus zonder restricties tot stand zijn gekomen. Dat levert oppervlakkige eyecandy op. Dat moet anders, dacht ontwerper Kshitij Choudhary en hij ontwikkelde Sideway. In deze community kun je alleen designs delen die live staan.

Een verticaal grid van 4px is klein, maar kent veel voordelen. In Sketch helpt het je bijvoorbeeld om te werken met werkelijke margins tussen tekstelementen, in plaats van met margins die worden verstoord door de bounding box rond tekst. Hoe het precies werkt moet je maar lezen.

Big Tech kijkt elk jaar uit naar het Internet Trends Report van Mary Meeker. Hierin kijkt ze terug op elke grote internet trend van het afgelopen jaar en doet ze voorspellingen voor de komende tijd. Recode haalt de krenten uit haar keynote en linkt naar de volledige slide deck.

Sketch zet de aanval in op Abstract en presenteert Sketch for Teams, waarmee je dus kunt samenwerken met collega's. Ik heb nog veel vragen, maar interesting, interesting...

Elk jaar weer leuk om te zien welke categorieën zijn ontstaan en vooral welke namen ze hebben gekregen. Morse Shade. Orphan Shadows. Spot Drag.

Hoeveel bytes heb je minimaal nodig voor leesbare tekst? Hoe klein wordt het font dan? En wat is de kleinste hoeveelheid code die nodig is om het te renderen? Dale Weiler takes the challenge.

FRESH FONTS

Graphit (HvD Fonts)

Nib (Colophon Foundry)

Room 205 (Typeverything)

IN JE GEZICHT

Introducing: Mercury

De GUI van desktop-computers is sinds de introductie in de jaren '70 niet wezenlijk veranderd. Het bestaat nog steeds uit bureaublad-metaforen zoals documenten, mappen, prullenbak en vensters. Het nadeel is dat het nogal onoverzichtelijk wordt wanneer je veel vensters of tabjes hebt openstaan, je desktop volloopt met files, je notificaties krijgt en de rode bolletjes in je programma-iconen om aandacht schreeuwen.

Toen meer dan 10 jaar geleden multi-touch devices werden gelanceerd, bracht dat naast een nieuwe manier van user input (je vingers) ook een nieuw OS. Je scherm bestaat uit één app of taak en bestanden zijn onzichtbaar, er is geen Finder.

Het single-focus-principe van mobile interfaces inspireerde ontwerper Jason Yuan tot de ontwikkeling van een nieuw desktop OS: Mercury. Hierin draait alles om intentie en focus: hoe kan de gebruiker zonder afleiding z'n doel bereiken?

Veel ontwikkelingen komen samen in het concept van Mercury: de iPad die steeds meer een werkcomputer wordt, de behoefte om distraction-free te werken en het automatiseren van taakjes dmv machine learning. Is dit het OS van de toekomst? Zou best eens kunnen.

Lees de volledige uitleg hier.

Blurry en edgy

Le Guess Who heeft een erg mooie identity dit jaar. De organische en glitchy vormen passen goed bij het festival. Ontworpen door Van Lennep.

MUST: MAURITS WOUTERS

Must read

Matisse & Picasso - Het verhaal van een vriendschap – Dit boek deelt de persoonlijke herinneringen die Françoise Gilot heeft aan de tijd waarin ze haar leven deelde met Picasso (1946 tot 1954). Ze vertelt over de unieke artistieke en persoonlijke vriendschap tussen Picasso en Matisse en haar eigen verhouding tot beide. Zij was in de bijzondere positie hun genegenheid, rivaliteit en creatieve interactie van zeer dichtbij te observeren en te beschrijven.

Naast deze persoonlijke beschrijving van de twee kunstenaars is het mooi om Picasso te leren kennen met zijn vaak kinderlijke trekjes, driftbuien en jaloezie en hoe Françoise hier slim mee wist om te gaan.

Must see

Mooji - Just Try This, and See What Happens – 'A clear design requires a clear mind'. Vanuit o.a. deze optiek verdiep ik me graag in de natuur van onszelf om helder te kunnen zien wat er is. Sri Mooji is een leraar die ik volg. Hij heeft heldere pointings die tot de erkenning kunnen komen dat alles (gedachten, emoties, sensaties, enz.) kan worden waargenomen om vervolgens te vragen: "Kan de waarnemer zelf worden waargenomen?"

Must use

Rightfont – Deze app heeft een functie waarbij je verschillende lettertypes kunt categoriseren. Zoals ik ook muziek categoriseer op een 'mood' doe ik dat ook met lettertypes. Als ik begin met een ontwerp start ik vaak vanuit het denken in typografie en bepaal de passende mood dat bij het ontwerp gaat horen door de juiste letter te kiezen. Deze app maakt het mogelijk om je letter-bibliotheek inzichtelijker te maken.

Maurits is art-director bij Studio Airport.

TOOLS

SF Symbols

  • Swish is een fantastisch appje waarmee je met een veeg op je touchpad je window full size maakt (of half of kwart scherm). Het vervangt bij mij Spectacle dat met toetscombinaties werkt.

  • AMB 1 maakt moodboards van beelden die je in Dropbox zet.

  • Unapp verzamelt apps die één ding kunnen en dat heel goed.

  • Insp.re wil dé inspiratieplek worden waar je boeken en muziek ontdekt, verzamelt en deelt. Hun database is iig indrukwekkend.

  • Versus geeft alternatieven voor diensten/apps.

  • SF Symbols is een gratis icon manager van Apple en laat je de 1500 icons doorzoeken die zijn toegevoegd aan het San Francisco font. Je kunt de icons ook copy-pasten in bijv. Sketch of exporteren als vector-bestand.

Half-vet

Vorige week schreef de 500e Halfvet-abonnee zich in (welkom, Roy! 💐). Waanzinnig dat het zo snel is gegaan, in nog geen jaar tijd. Op naar de 1000!

Jeroen.

Reply

or to participate.