• Halfvet
  • Posts
  • Halfvet #20 – De nieuwe ontwerper van EKKO rockt

Halfvet #20 – De nieuwe ontwerper van EKKO rockt

KICKOFF

Adrie solliciteert

Het Utrechtse poppodium EKKO heeft een nieuwe ontwerper: de 70-jarige Adrie. Ze is voorgedragen door haar zoon Sacha, die tot voor kort de huisontwerper was.

Hij zegt: "De vormen die mijn moeder heeft getekend had ik zelf nooit kunnen maken. En zonder haar én andere moeders had ik ook nooit de slogan 'Anders ga je toch lekker naar EKKO?' bedacht".

Adrie is aangenomen

Voor EKKO maakt Adrie nu de concertposters en leest ze de highlights van het maandprogramma voor.

Sacha: "De passie van een amateur, daar zit iets waardevols in, de onkunde, de zoektocht vanuit gevoel. In plaats van onderwezen in een vastgelegd academisch systeem wordt er vooral op onderbuik gevoel gezocht naar oplossingen. De toevalligheden en foutjes vind ik vaak de mooiste onderdelen van het ontwerp."

Erg verfrissend allemaal, ik kijk uit naar meer. ❤️

READING LIST

In dit essay wordt de huidige staat van het internet geïllustreerd aan de hand van twee metaforen: The Dark Forest (het lijkt uitgestorven maar iedereen heeft zich teruggetrokken in kleinere, beschermde netwerken) en The Bowling Alley Theory (veel mensen gaan naar bowlen vanwege het sociale aspect, niet per se voor het bowlen; zo gebruiken veel mensen ook internet). Spot on!

Responsive typografie kun je vastleggen dmv tekstgroottes per viewport of dmv fluid typography. Een combinatie van de twee werkt het mooist: een aantal viewport-presets en daartussen fluid.

Input: een portretfoto. Output: een filmpje van die persoon, pratend. Nog allemaal tamelijk houterig, maar m'n bek viel open bij een pratende Mona Lisa. Dat is toch wel de bekendste persoon waar maar één afbeelding van is.

Bij Grrr draaien we een proef met Abstract, daarom ben ik extra benieuwd naar ervaringen. Deze best practice van Microsoft legt stap-voor-stap uit welke handelingen ze verrichten binnen Abstract. Leerzaam spul.

Systemen en browsers ondersteunen dark mode steeds meer, maar je app of website moet er wel klaar voor zijn. Alle hoe & wat's vind je in deze Dark Mode 101.

Een enorme bak goede adviezen om tot meer deep work te komen. De twee principes die ik zelf hanteer (Rocks/pebbles/sand en de urgent/important matrix) worden niet genoemd maar er is genoeg ander interessants te vinden.

The Space Type Generator noemde ik een aantal Halfvets geleden. Maak nu kennis met de maker.

Alle recente ethical design issues komen langs en vormen de opmaat voor een lange lijst aan concrete stappen die ontwerpers kunnen maken om de negatieve kanten van tech te killen.

IN JE FACE

Geïnspireerd op The Clock Clock White (2010) van Humans Since 1982, maakte Vasilis van Gemert een online klok-klok.👌

Fontanel is back! Het laatste jaar werd het wat stil op de site, maar achter de schermen werd gewerkt aan een volledige revamp. Naast het spotten van talent en jobs vind je nu ook een overzicht van de nieuwste meetups, tentoonstellingen, conferenties en andere creatieve events in Nederland.

ATTENDING

🗓 21 juni: Dutch Digital Day

MUST: THOMAS DAHM

Must read

Broad Band: The Untold Story of the Women who Made the Internet – Geschreven door zanger, schrijver en kunstenaar Claire L. Evans, voor mij een van de meest inspirerende personen van dit moment. Broad Band gaat over de geschiedenis van technologie en de ontwikkeling van het internet en de vrouwelijke visionairs die in de voorhoede werkzaam waren en uit de geschiedenis zijn geschreven. Het is fascinerend om deze geschiedenis te lezen. Recent heb ik haar mogen interviewen bij MU in Eindhoven voor mijn podcast Neon Moiré Show (de aflevering komt binnenkort uit).

Must see

Ongesigneerd – Al mijn andere tips komen uit de US dus deze is Nederlands. Hoewel, ik ontdek net dat het is geïnspireerd op de Amerikaanse podcast 99% Invisible. Ongesigneerd is een podcast over onopvallend design, zoals de klimiglo, de stoeptegel of de vibrator. De makers, Tjitske Mussche en Laura Stek, verdiepen zich in het ontwerp van onze dagelijkse omgeving. Fijn om naar te luisteren en niet te overgeproduceerd.

Must use

Notion – Notion is de afgelopen maanden mijn persoonlijke assistent geworden, ook al moet ik alles zelf invoeren! ;) Ik gebruik het voor alles. Artikel– en nieuwsbrief-ideeën, project management, publicatie schema, advertentie tracking, boodschappenlijst etc. En je kunt makkelijk samenwerken of documenten publiekelijk toegankelijk maken. Die er dan ook direct goed uitzien.

Thomas is grafisch ontwerper, podcaster en oprichter van Neon Moiré, een online platform over de beste design-gedreven conferenties en festivals ter wereld.

NEW OUTLINED

Collectie #4

M'n buddy Vincent maakt grafisch artwork onder de naam Outlined. Z'n nieuwe Collectie #4 is net gelanceerd en bestaat uit negen fingerlicking visuals. Zoals altijd giclée-geprint op superieur Hahnemühle papier en optioneel ingelijst in een houten frame. Halfvetters krijgen 10% korting op de hele collectie. Gebruik dan kortingscode HALFVET.

TOOLS

Wie ben ik

  • Blot is een blogging platform zonder interface. Gooi je bestanden in een Dropbox map en je website staat live.

  • Small Victories doet hetzelfde als Blot, maar net anders.

  • PixelSnap 2 is een digitaal lineaal en meet website elementen en marges.

  • WebGL Fluid Simulation creëert waanzinnig mooie kleur-vloeistoffen. Op mobile werkt 'ie het lekkerst.

  • Lorem Picsum geeft je snel een tijdelijk plaatje.

  • My Creative Type is een zelftestje om te achterhalen welk type creatief je bent.

🎉

Al gehoord dat het nieuwe SpangaS-platform dat we voor KRO-NCRV ontwikkelden een gouden Spinaward heeft gewonnen?

O ja, en we zoeken een nieuwe Director of Operations.

Tot de volgende Halfvet!

Jeroen.

Join the conversation

or to participate.